“Όχι στα χημικά του θανάτου”

Mε ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή Ηρακλείου κατά της καταστροφής των χημικών της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, αναφέρει τα ακόλουθα:

“Aισθανόμαστε την ανάγκη να απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους ανθρώπους που στήριξαν και στηρίζουν τις εκδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, για να μη γίνει η «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου. Χαιρετίζουμε επίσης την εξάπλωση του κινήματος σε Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα, Ιταλία και Αυστραλία.

Έχουμε κατανοήσει καλά τους θανάσιμους κινδύνους που εγκυμονεί στους ανθρώπους και στο περιβάλλον, αυτό το ΠΛΩΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ, χωρίς την ενημέρωση και τη θέληση μας. Οι κίνδυνοι, που παραδέχονται και οι ίδιοι που θα επιχειρήσουν, για πρώτη φορά παγκόσμια, την εν πλω υδρόλυση, μπορεί να είναι από ατύχημα, τρομοκρατικό κτύπημα, από απρόβλεπτο παράγοντα (θάλασσα – σεισμός) ή από ανθρώπινο λάθος. Η επιστήμη γνωρίζει ότι κάθε πείραμα έχει και τις πιθανότητες αποτυχίας.

Τα πειράματα όμως με τις δραστικές ουσίες των χημικών όπλων, που έχουν θανάσιμες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον, γνωρίζουμε ότι δεν προβλέπονται από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων.  ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ από τις  διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από το διεθνές δίκαιο.

Τέτοια πειράματα, για χημικά όπλα έχουν απαγορευθεί και στις χώρες παραγωγής τους. Άλλες χώρες της Ευρώπης αρνήθηκαν την χερσαία καταστροφή των χημικών, παρά τα οικονομικά ανταλλάγματα που εκβιαστικά τους προσέφεραν.

Λέγεται ότι η σχεδιαζόμενη υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο είναι η πιο φτηνή και η πιο επικίνδυνη μέθοδος. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που εφαρμόζονται σε καλύτερα οργανωμένες, περισσότερο ασφαλείς και δοκιμασμένες εγκαταστάσεις. Επίσης γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες αποθήκευσης και καταστροφή τους σε σύγχρονες μονάδες όπου έχουν εξασφαλιστεί σε ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας.

Είμαστε ανυποχώρητοι μπροστά στα διλήμματα:
•    Επαρκής, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και επιστημονική συνεργασία ή αιφνιδιαστικές, πειρατικές εν πλω εφαρμογές με τακτικές εκφοβισμού;
•    Σεβασμός του διεθνούς δικαίου ή μυστικές συμφωνίες, συμβόλαια σιωπής και παζαρέματα;
•    Απαγόρευση τέτοιου είδους πειραμάτων στη Μεσόγειο ή ανοχή και στήριξη αυτών των απόρρητων και εμπιστευτικών στρατιωτικών ενεργειών;
•    Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο περιβάλλον ή εκβιασμοί και έλλειψη πληροφόρησης για τις πιθανές θανάσιμες επιπτώσεις στην υγεία και στη μόλυνση του περιβάλλοντος;
•    Είμαστε ελεύθεροι να αποφασίζουμε για το μέλλον των παιδιών και του τόπου μας ή είμαστε αφελείς, υποτελείς και αδύναμοι και πρέπει να γίνουμε ταπεινά πειραματόζωα με εξαναγκασμούς και συνωμοσίες των  ισχυρών;

Είμαστε μαζί. Αγωνιζόμαστε να μη γίνει αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ. Για αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να απευθυνθούμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θεωρούμε ότι κάθε συμμετοχή στο έγκλημα αυτό αδυνατίζει, αποπροσανατολίζει και ακυρώνει το κίνημα και ιδιαίτερα τις δικαστικές προσφυγές μας. Δεν συμμετέχουμε στη πιθανή καταστροφή μας, αγωνιζόμαστε να μη γίνει.

Ο Κρητικός λαός δεν είναι αφελής, δεν τον ρώτησε κανείς αν θέλει την πειραματική εξουδετέρωση των χημικών όπλων δίπλα του, δεν εξαναγκάζεται με απειλές και δεν χάνει τον προσανατολισμό του με την ύπουλη σιωπή ή τις φτηνές προφάσεις των εκτελεστών του πειράματος.

Σας ΚΑΛΟΥΜΕ, αυτή τη περίοδο, σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για πιθανή έναρξη των «εργασιών» στο πλοίο Cape Ray, γιατί, όπως έχουμε ήδη γνωστοποιήσει, θα είμαστε παρόντες στον τόπο του σχεδιαζόμενου εγκλήματος προκειμένου να προσπαθήσουμε, με κάθε μη βίαιο τρόπο, να το αποτρέψουμε. Καλούμε τους φορείς του Νομού, κατοίκους πόλεων και χωριών, την επιστημονική κοινότητα, την εκκλησία, τους νέους και νέες να ανταποκριθούν στην ανάγκη πρόληψης μιας καταστροφής.

Καλούμε τους πολίτες να εκφράσουν με όποιο τρόπο μπορούν την υποστήριξη τους στο κοινό μας αγώνα και ενωμένοι να σταματήσουμε την επιχειρούμενη εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.

Τέλος σας γνωστοποιούμε, ότι για την οικονομική ενίσχυση και στήριξη των δράσεων κατά των χημικών  (έξοδα καυσίμων πλεύσης σκαφών, δικαστικές προσφυγές κλπ) χρησιμοποιείται ο λογαριασμός αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα με αριθμό 30000-229239-8-01 ή IBAN: GR7508700030000300002292398

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ηρακλείου κατά της ‘’εξουδετέρωσης’’ των χημικών όπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου”.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΛΩΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Επικοινωνία: email: eirinimesogeios@gmail.com, τηλ: 6944773555 (Σωκράτης Βαρδάκης), 6972350768 (Γιάννης Χαρωνίτης) και 6978512779 (Πολυάνθης Συγγελάκης).

Πηγή: www.ertopen.com

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.