Μία ακόμη αναβολή σε βάρος των απλήρωτων των s/m Παύλου

Στις 8 Σεπτεμβρίου το δικαστήριο για τα δεδουλευμένα – Μικρές ελπίδες γεννά πλειστηριασμός στις 9 Ιουλίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Παπαχριστοδούλου

Παράταση στην αγωνία για τους πρώην εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ Παύλου της πόλης των Ιωαννίνων καθώς η εκδίκαση της υπόθεσης η οποία αφορούσε στην καταβολή των δεδουλευμένων τους από την εργοδοσία πήρε αναβολή για τις 8 Σεπτεμβρίου 2014.

Η εκδίκαση ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής, 20 Ιουνίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, όπου στο εδώλιο επρόκειτο να καθίσουν κατηγορούμενοι για το αδίκημα της μη καταβολής μισθού με βάση το νόμο 3996/2011 οι κκ. Δημήτρης και Βασίλης Παύλου.

Παρόλα τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης τα οποία αντιμετωπίζουν οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης, η υπόθεση πήρε για μία ακόμη φορά αναβολή. Στα δικαστήρια ήταν συγκεντρωμένοι από νωρίς εργαζόμενες και εργαζόμενοι – περίπου 30 άτομα – στους οποίους , από το καλοκαίρι του 2011, οφείλεται ένα ποσό που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ για μισθούς, άδειες και αποζημιώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενες/οι: «Η ΠΑΥΛΟΥ ΑΕ σήμερα οφείλει στο δημόσιο υπέρογκα ποσά άνω του 1.800.000 € (σύμφωνα με βεβαιώσεις που έχουμε από ΔΟΥ και ΙΚΑ) καθώς και στους Εργαζόμενους Μισθούς άδειες και αποζημιώσεις συνολικής αξίας άνω των 500.000 € και βρίσκεται στο απυρόβλητο κάνοντας συνεχώς καινούριους διακανονισμούς με το Δημόσιο, διακανονισμούς που εκ των πραγμάτων δεν θα πληρωθούνε ποτέ». Καταγγέλλουν δε ότι την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, ανοίγουν νέα καταστήματα στα ονόματα συγγενικών προσώπων της οικογενείας Παύλου!

ΛΙΓΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ

Κάποιες ελπίδες για καταβολή μέρους των αποδοχών δίνει ο πλειστηριασμός ακινήτου της επιχείρησης στην περιοχή του Λούρου Πρεβέζης ο οποίος είναι προγραμματισμένος για τις 9 Ιουλίου στα δικαστήρια της Πρέβεζας.

Λέμε κάποιες ελπίδες επειδή πλέον το δίκαιο στις περιπτώσεις των πλειστηριασμών έχει χειροτερέψει σε βάρος του κόσμου της εργασίας με τις πολλές νομοθετικές αλλαγές που έφερε η μνημονιακή πολιτική.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των πλειστηριασμών της ακίνητης περιουσίας μίας επιχείρησης η οποία χρωστά, πρώτα εξοφλούνται χρέη προς το δημόσιο κι ακολουθούν το ΙΚΑ και οι εργαζόμενοι.

Το προνόμιο αυτό δόθηκε προς το Κράτος με τη διάταξη του άρθρου 33 παρ. 2 του Ν. 4141/2013 (‘Επενδυτικά Εργαλεία Ανάπτυξης Παροχής Πιστώσεων και Άλλες Διατάξεις’) – έτσι, στον πίνακα κατάταξης των δανειστών προηγούνται οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από φόρο προστιθέμενης αξίας επί πλειστηριασμών, πτωχεύσεων και εκκαθαρίσεων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ

Μετά την αναβολή του δικαστηρίου οι εργαζόμενες πραγματοποίησαν παρέμβαση στην ελεύθερη ΕΡΑ Ιωαννίνων. Όπως κατήγγειλε μιλώντας στην εκπομπή ‘‘Στα μικρόφωνα της ΕΡΑ’, με τον Σωτήρη Αργύρη, η Αγλαΐα Σπηλιωτοπούλου, επί 13 χρόνια εργαζόμενη στην επιχείρηση, οι εργαζόμενοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις δανείων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, ενώ λόγω της μακροχρόνιας ανεργίας  δεν έχουν καμία ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Η ίδια εξέφρασε την πίστη της ότι, μαζί με τη συμπαράσταση του σωματείου, στο τέλος οι εργαζόμενοι θα δικαιωθούν.

ΑΚΟΥΣΤΕ: Συνέντευξη εργαζομένων Παύλου στην ΕΡΑ Ιωαννίνων (πρώτα 10’  της εκπομπής)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Συμπαράσταση ζητούν οι πρώην εργαζόμενοι στα s/m Παύλου 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.