Μέτρα προστασίας από τον καταρροϊκό πυρετό ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας

provata

Κάλεσμα για κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη 12 Αυγούστου και ώρα 11 στη Νομαρχία

Προληπτικά μέτρα προστασίας  όλων των κτηνοτροφικών μονάδων και σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους ζητάει με ανακοινωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας και καλεί όλους τους κτηνοτρόφους στη Νομαρχία την ερχόμενη Τρίτη 12 Αυγούστου και ώρα 11 προκειμένου να διεκδικήσουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού. Στη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται:

“Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού εμφανίστηκαν στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στο Δήμο Πωγωνίου, αυξάνοντας όπως είναι επόμενο την ανησυχία για το βιός μας. Στα μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την βαθιά αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον αγώνα που δίνουμε ενάντια στο ξεκλήρισμα, προστίθεται τώρα η αγωνία, για το αν και πότε θα χτυπήσει ο καταρροϊκός πυρετός το μαντρί μας.
Δεν επιτρέπεται να μείνουμε αδιάφοροι επειδή ο καταρροϊκός πυρετός εμφανίστηκε μόνο στην συγκεκριμένη περιοχή. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι είναι χιλιόμετρα μακριά από τα μαντριά μας και αρά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα ζώα μας. Το πρόσφατο άλλωστε παράδειγμα της Πελοποννήσου δείχνει ότι ο καταρροϊκός πυρετός μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα και σε μεγάλη απόσταση. Είναι αρρώστια που πλήττει κυρίως τα πρόβατα και μεταδίδεται από τα κουνούπια. Δεν χτυπά τον άνθρωπο, όμως, εάν δεν περιοριστεί, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο.
Την ίδια ώρα λοιπόν που ο κίνδυνος να αφανιστούν κοπάδια από τον καταρροϊκό πυρετό είναι εδώ, η κυβέρνηση μέσω του Περιφερειάρχη Ηπείρου, προσπαθεί να μας καθησυχάσει με οδηγίες, χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, ρίχνοντας μάλιστα προκλητικά την ευθύνη αντιμετώπισης της νόσου στους κτηνοτρόφους.
Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, δεν πρέπει να περιμένουμε να έρθει και η δική μας η σειρά. Πρέπει άμεσα, τώρα, να διεκδικήσουμε, να επιβάλλουμε μέτρα προληπτικά, μέτρα ουσιαστικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, όλων των κτηνοτροφικών μονάδων και σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 11 ΣΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Διεκδικούμε:
-Την διενέργεια ψεκασμών έστω και τώρα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση των κουνουπιών.
-Να γίνει εξέταση του κάθε κοπαδιού και να παρθούν δείγματα για έλεγχο, τα οποία να εξεταστούν άμεσα.
-Να ενταθούν τα προγράμματα διερεύνησης για να προληφθεί η επέκταση της ασθένειας με την ανάλογη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών
-Στα κοπάδια των κτηνοτρόφων που προσβάλλονται από τον καταρροϊκό πυρετό να δοθούν ζωοτροφές, να αποζημιωθούν για το χαμένο εισόδημα και τα ζώα.”


 

 

 

 

 

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.