Μέτρα για τους ανέργους απαιτεί το ΚΚΕ (φωτορεπορτάζ)

kke_kardamitsia4n

Φωτορεπορτάζ από εκδήλωση στα Καρδαμίτσια

Μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών από την ανεργία και τη φτώχεια απαιτεί το ΚΚΕ το οποίο πραγματοποίησε ανοιχτή εκδήλωση – συγκέντρωση για την ανεργία και τα νέα ζευγάρια στην πλατεία των Καρδαμιτσίων, στα Γιάννενα, το απόγευμα της Τρίτης, 22 Ιουλίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ με την προβολή ντοκιμαντέρ που αφορούσε στην ανεργία και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από το μέλος της Κομματικής Οργάνωσης Ιωαννίνων, Σωτήρη Ζώτο.

«Σήμερα δεν υπάρχει εργατική, λαϊκή οικογένεια που να μην έχει έναν άνεργο, χαμηλούς μισθούς, ανασφάλεια, αβεβαιότητα. Αυτό συμβαίνει και στα Καρδαμίτσια. Για την ανεργία δεν ευθυνόμαστε εμείς. Ο άνεργος δεν είναι ούτε ανίκανος, ούτε άτυχος όπως πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν για να τους λέμε κι ευχαριστώ που παίρνουμε μισθό 200 και 300 ευρώ. Ο κόσμος δεν χωρίζεται σε χαζούς και ξύπνιους, τυχερούς και άτυχους- χωρίζεται σε αφεντικά και εργάτες» σημείωσε και υπέδειξε ως ένοχο για την διαρκώς ογκούμενη ανεργία τον καπιταλισμό που επιδιώκει το κέρδος.

Έκανε δε αναφορές στην κακοπληρωμένη εργασία σε μεγάλες επιχειρήσεις της Βιομηχανικής Περιοχής (Spider, Βίκος, Πίνδος, Νιτσιάκος κ.ά.), ενώ υπενθύμισε την περίπτωση του εργοστασίου «Καρυπίδης» το οποίο πριν χρόνια έκλεισε και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο επειδή η προμηθεύτρια επιχείρηση μεταφέρθηκε αλλού σε χώρα με χαμηλότερα μεροκάματα προκειμένου να εξασφαλίσει την κερδοφορία της.

Υποστήριξε ακόμη ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν ότι η ανεργία απειλεί την κοινωνική συνοχή και κοινωνική συνοχή για τα τρία κόμματα σημαίνει «υποταγή των ανέργων και των εργατών στη μοιρολατρία».

Ο κ. Ζώτος μίλησε ακόμη για προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας τα οποία υλοποιούν οι δήμοι («πρωταγωνιστές στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής»), ενώ προειδοποίησε ότι η Χρυσή Αυγή, η οποία αναπτύσσει δραστηριότητα στη συνοικία, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ανεργία και φτώχεια στρατολογώντας τα παιδιά λαϊκών οικογενειών.

Στοχοποιεί τους μετανάστες για την ανεργία – συνέχισε- αλλά δεν ευθύνονται οι τελευταίοι για την αυξανόμενη φτώχεια, ευθύνεται το καπιταλιστικό σύστημα.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Υποστηρίζοντας ότι «η δική μας αλληλεγγύη έχει ταξικό πρόσημο» το ΚΚΕ μεταξύ άλλων διεκδικεί επίδομα ανεργίας για όλους ανεξάρτητα από το χρόνο ανεργίας, αναγνώριση ως συντάξιμου του χρόνου ανεργίας, πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων, πάγωμα των δανείων για όσους έχουν μείνει άνεργοι, μείωση κατά 30% των τιμολογίων νερού, σταθερού τηλεφώνου και ηλεκτρικού.

Ακολούθησε ένα λαϊκό-ρεμπέτικο γλέντι με καλοδιαλεγμένο μουσικό πρόγραμμα το οποίο κράτησε συντροφιά για πάνω από ένα δίωρο στους παρευρισκόμενους.

Στο (τσιμεντένιο) πάλκο του πάρκου, στην πλατεία Δημοκρατίας, ανέβηκαν οι Τάσος Τζοβάρας (κιθάρα, τραγούδι), Αλέκος Σουχλέρης (μπουζούκι, τραγούδι) και Ροδάνθη Κασκαφέτου (τραγούδι). Προσφέρθηκαν ποτά και φαγητό, ενώ στο χώρο λειτούργησαν παιδότοπος και βιβλιοπωλείο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.