Με την “έξυπνη εξειδίκευση” ξεχνιέμαι…

Συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ανοιχτούς λογαριασμούς για το…οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της Ηπείρου άφησε η χτεσινή συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) για την περίοδο 2014-2020.

Λέμε ανοιχτούς επειδή η εισήγηση, σε υπηρεσιακό ύφος, από πλευράς της περιφερειακής αρχής και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής έμοιαζε να αγνοεί την σκληρή κοινωνική πραγματικότητα, μία πραγματικότητα η οποία αποτυπώνεται τόσο τους δείκτες της ανεργίας οι οποίοι στην Ήπειρο παραμένουν υψηλοί όσο και στην καθημερινότητα με το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ολοένα να διευρύνεται.

Πρόκειται για μία πραγματικότητα την οποία δεν μπορεί να αποτυπώσει η στρατηγική της «έξυπνης εξειδίκευσης» στην οποία ποντάρει η Ευρώπη των επιχειρήσεων ώστε να ξεφύγει από τη βαθιά οικονομική ύφεση εις βάρος του κόσμου της εργασίας.

Η ‘έξυπνη εξειδίκευση’ είναι η νέα έννοια με την οποία πρέπει να εξοικειωθούμε τα επόμενα χρόνια. Με τα λόγια της ΕΕ  «’Στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης’ νοούνται οι εθνικές ή περιφερειακές, καινοτόμες στρατηγικές που θέτουν προτεραιότητες για τη αξιοποίηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος με την ανάπτυξη και την αντιστοίχηση της δικής τους έρευνας και καινοτομίας με τις ανάγκες των επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν τις αναδυόμενες ευκαιρίες και τις εξελίξεις της αγοράς με συνεκτικό τρόπο, ενώ αποφεύγουν την περιττή επανάληψη και τον κατακερματισμό των προσπαθειών. Μια στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης μπορεί να πάρει τη μορφή, ή να συμπεριληφθεί σε ένα εθνικό  ή περιφερειακό πλαίσιο στρατηγικής πολιτικής έρευνας και καινοτομίας. Οι στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης θα αναπτυχθούν μέσω της εμπλοκής εθνικών ή περιφερειακών διαχειριστικών αρχών και ενδιαφερομένων μερών όπως τα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης, τη βιομηχανία και τους κοινωνικούς εταίρους σε μια διαδικασία ανακάλυψης της επιχειρηματικότητας».

ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Η παρουσίαση των βασικών αξόνων έγινε από τους κκ. Στρογγυλόπουλο, Κοκκινοπλίτη, Σιαμόπουλο.

Τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας εξήγησαν ότι στόχος του ΠΕΠ Ηπείρου για τη νέα περίοδο είναι μία «αξιοβίωτη και αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη» σημειώνοντας πως η ‘έξυπνη εξειδίκευση’ για την Ήπειρο περιλαμβάνει την ανάπτυξη των ακόλουθων τομέων: 1. Πρωτογενής τομέας – μεταποίηση – αγροδιατροφή – γαστρονομία, 2. Βιομηχανία της εμπειρίας: Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργική Οικονομία, 3. Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, ΤΠΕ και νεανική επιχειρηματικότητα, 4. Υγεία (ιατρικός τουρισμός) και Ευεξία (ιαματικός τουρισμός).

Όπως αναφέρθηκε η ‘έξυπνη εξειδίκευση’ αποτελεί πλέον μία από τις προϋποθέσεις για την κοινοτική χρηματοδότηση.

Όπως υποστήριξαν τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής το πρόγραμμα παρότι έχει κατατεθεί (από τις 17 Ιουλίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή), είναι ανοιχτό σε διαβούλευση με τους δυνητικούς δικαιούχους. Στα οικονομικά μεγέθη τώρα: Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα το σύνολο του ΠΕΠ ανέρχεται σε 325.846.894 ευρώ, στα οποία προστίθενται 28.614.619,32 ευρώ από το Ταμείο Συνοχής και 125.000.000 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης.

Στην εισήγησή της η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου κατέθεσε «ένα ολοκληρωμένο τεκμηριωμένο και με μετρήσιμα προσδοκώμενα αποτελέσματα Επιχειρησιακό πρόγραμμα, το οποίο ενσωματώνει το όραμα και τη στρατηγική της Περιφέρειας για την επόμενη περίοδο».

Η ίδια απαντώντας στην αντιπολίτευση για την ελλιπή διαβούλευση που συνόδευσε το πρόγραμμα το οποίο κατατέθηκε (και συζητήθηκε εκ των υστέρων), υποστήριξε ότι έγιναν συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Αντίθετη ήταν η γνώμη της αντιπολίτευσης: ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις», Βαγγέλης Αργύρης μίλησε για σχεδιασμό «στο πόδι κι εκ των ενόντων», ενώ αναρωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Το 80% περίπου των χρημάτων επιστρέφει στα ευρωπαϊκά μονοπώλια, σημείωσε ο Βασίλης Ζιώβας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ ο Νίκος Ζήκος από την Αριστερή Παρέμβαση εκτίμησε ότι οι πόροι του ΠΕΠ θα κατευθυνθούν προς τους κεφαλαιοκράτες της περιοχής, όχι τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κάτι το οποίο πρέπει να συνδυαστεί και με τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων.

Η ‘έξυπνη εξειδίκευση’ αποτελεί τη νέα μεγάλη ιδέα της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης είπε ο Γιάννης Παπαδημητρίου («ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο») κάνοντας λόγο για πολιτικές που έχουν στόχο την κοινωνική συνοχή, αλλά ευνοούν την απόκλιση. Σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση για το ΠΕΠ σχεδιάστηκε απουσία διαλόγου, ενώ «δεν λαμβάνει υπόψη του την οικονομική ύφεση» και «κινείται σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση». Η στρατηγική της “έξυπνης εξειδίκευσης” συνοδεύεται με λιγότερους πόρους για την επιστημονική έρευνα σημείωσε, τέλος, ο Βασίλης Τσίκαρης, νεοεκλεγείς περιφερειακός σύμβουλος με την “Ήπειρο Ανατροπής” .

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΕΠ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΔΩ


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.