Με χρήματα από τη ΣΑΤΑ υποδομές για την ΔΕ Παμβώτιδας

Σύσκεψη της δημοτικής αρχής στον Κατσικά

Έργα και παρεμβάσεις που αναφέρονται κυρίως στη συντήρηση των υποδομών και τη βελτίωση της καθημερινότητας, ανέδειξαν οι πρόεδροι και τα μέλη των συμβουλίων των 14 οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, στη σύσκεψη που συγκάλεσε το βράδυ της Παρασκευής, 12/9 στον Κατσικά η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ιωαννιτών. Ήταν η δεύτερη σύσκεψη στη διαδικασία διαβούλευσης που εξελίσσεται σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να συμμετάσχουν ενεργά στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του 2015.

Στη σύσκεψη του Κατσικά ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, έδωσε και μια διαφορετική διάσταση, λέγοντας πως «με τις συναντήσεις μας αυτές καθιερώνουμε πλέον έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα» και ζητώντας από όλους «να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε συλλογικά και να σχεδιάζουμε οραματικά».

«Είμαστε ένας ενιαίος Δήμος. Την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε θέλω να ακούσουμε προτάσεις που δεν θα επικεντρώνονται πλέον στις μικρές παρεμβάσεις που προτείνει η κάθε κοινότητα, αλλά σε έργα που εξυπηρετούν μια συλλογική λογική, που εξυπηρετούν δυο-τρεις περιοχές μαζί» ανέφερε.

Ο Δήμαρχος μίλησε για την ανάγκη ενός σχεδιασμού με όραμα, τονίζοντας πως γνωρίζει ότι υπάρχουν πιεστικές ανάγκες της καθημερινότητας σε κάθε περιοχή και χρειάζεται ιεράρχηση των έργων με ρεαλισμό, ωστόσο «να μην υποτιμούμε όλοι τους εαυτούς μας μιλώντας μόνο για τη λάμπα και τη λακκούβα. Να σκεφτούμε οραματικά σχεδιάζοντας έργα και δράσεις με αναπτυξιακή λογική που να βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων».

Αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Μανταλόβας, ανφέροντας ότι φέτος για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, «απελευθερώνεται» ένα σημαντικό κονδύλιο από τη ΣΑΤΑ, που είναι πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής να κατευθυνθεί στη βελτίωση της καθημερινότητας.

Είναι γνωστό πως η επιχορήγηση της ΣΑΤΑ ( από την οποία χρηματοδοτούνται τα έργα) εξαιτίας του υπερδανεισμού του παρελθόντος, στο Δήμο Ιωαννιτών είναι υποθηκευμένη στο σύνολο της για πολλά χρόνια στο μέλλον. Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μανταλόβας η τεράστια προσπάθεια που έγινε για το νοικοκύρεμα των οικονομικών αποδίδει καρπούς: «Φέτος για πρώτη φορά εξασφαλίσαμε την καταβολή της τοκοχρεωλυτική δόση του Σεπτεμβρίου από τα ίδια έσοδα του Δήμου κι ευελπιστούμε το ίδιο να καταφέρουμε και για την δόση του Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως ‘απελευθερώνονται’ από τη ΣΑΤΑ περίπου 700.000 ευρώ που μπορούν να κατευθυνθούν σε παρεμβάσεις της καθημερινότητας».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό νούμερο: αθροίζοντας το 2010 τη ΣΑΤΑ των πρώην Καποδιστριακών Δήμων το ποσό ανέρχονταν περίπου στα 4 εκατ ευρώ και σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών χρηματοδοτείται μόλις με 1,5 εκατ. ευρώ.

Όμως παρά τη δύσκολη συγκυρία και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών επέμεινε στην ανάγκη της αναπτυξιακής λογικής που έθεσε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών. ‘Όπως είπε έμπνευση, θα πρέπει ο Δήμος Ιωαννιτών να χρηματοδοτήσει μελέτες που θα «ωριμάσουν» σημαντικά έργα για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Ο αντιδήμαρχος υποδομών Γιάννης Λιόντος κατέγραψε τις προτάσεις έργων και προγραμμάτισε με τους προέδρους επιτόπιες επισκέψεις, όπως επίσης το ίδιο έπραξε και για τα θέματα των σχολείων και των αθλητικών υποδομών ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας.

Ο Γιώργος Βίνης, αρμόδιος για την Παμβώτιδα Αντιδήμαρχος, και οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Νάστος και Δημήτρης Κατηρτζίδης που έχουν στην ευθύνη τους τα θέματα της καθημερινότητας και της καθαριότητας συζήτησαν με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας για τις προτεραιότητες τον προγραμματισμό και τον συντονισμό στις παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Η Ειρήνη Βαρτζιώτη, Δημοτική Σύμβουλος της Ενότητας Παμβώτιδας κατέθεσε τις δικές της προτάσεις και μίλησε επίσης για την ανάγκη να υπάρχει μια αναπτυξιακή λογική σε ό,τι σχεδιάζεται για την περιοχή.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.