Κόνιτσα: «Όχι» στη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο

amarantos_gefyri

Στο στόχαστρο Καχριμάνη τα κινήματα πολιτών που υπερασπίζονται τη φύση – Λήγει σήμερα η δημόσια διαβούλευση

Την αντίθεσή του στη μεταφορά νερού από τις πηγές Αμαράντου, στην Κόνιτσα εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο της Κόνιτσας. Το Συμβούλιο συνεδρίασε την Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014 και γνωμοδότησε αρνητικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη μεταφορά πόσιμου νερού από το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, μελέτη την οποία προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου και προσωπικά ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης.

Τελευταία ημέρα για την κατάθεση απόψεων των πολιτών και των φορέων για τη μελέτη είναι η Δευτέρα, 30 Ιουνίου.

ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ : ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΟΣΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ (!)

Σε μία προσπάθεια να απαξιώσει τα κινήματα πολιτών τα οποία αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση ενός φυσικού αγαθού όπως το νερό, με δηλώσεις του την Παρασκευή, 27 Ιουνίου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για την παραπάνω εξέλιξη ταυτίζοντας εκείνους που εκφράζουν αντίθετη γνώμη με τα άκρα και τον μηδενισμό.

«Πρόκειται για ένα έργο του οποίου το φυσικό αντικείμενο έχει προσδιοριστεί πριν από αρκετά χρόνια. Φορέας ήταν η τότε Κρατική Περιφέρεια, η οποία ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.

Το 2006, με απόφασή μου και με σκοπό να εξεταστούν όλες οι προτάσεις, συγκροτήθηκε πολυμελής επιστημονική επιτροπή, με επικεφαλής τον τότε Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α.Ι. κ. Γιώργο Βελογιάννη, η οποία κατέλεξε στη λύση Αμαράντου. Έκτοτε και μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει η παραμικρή ένσταση για το φυσικό αντικείμενο του έργου.

Σήμερα  η μελέτη ολοκληρώθηκε και διαπιστώνουμε ότι η συζήτηση εκτρέπεται από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στη σκοπιμότητα του έργου. Διαπιστώνουμε επίσης ότι εκείνοι που αντιδρούν στη μεταφορά νερού από τον Αώο,  αντιδρούν και στην ενδεχόμενη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο. Πρόκειται για τις δυνάμεις της αδράνειας που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτε στον τόπο μας, να μη λυθούν προβλήματα χιλιάδων πολιτών.

Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου, για το γεγονός ότι από τις ακραίες και μηδενιστικές φωνές που ακούστηκαν, παρασύρθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας.  Οι δημοτικοί σύμβουλοι πέραν των όποιων ενστάσεων που μπορεί να είχαν επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που άλλωστε θα μπορούσαν να εξεταστούν από τους μελετητές, μετά από δέκα χρόνια  τάχθηκαν και κατά του έργου.

Στην πραγματικότητα τάχθηκαν κατά της προοπτικής μεταφοράς νερού για  την Κόνιτσα, η οποία θα μπορούσε σε πρώτο στάδιο να υδροδοτηθεί χωρίς απαραίτητα ο αγωγός να καταλήξει στα Γιάννενα.

Πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι η μεταφορά νερού, δεν είναι έργο Καχριμάνη ή της Περιφερειακής Αρχής. Είναι έργο των επόμενων γενιών. Η δική μας ευθύνη είναι να αντισταθούμε στο λαϊκισμό και στο μηδενισμό και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.  Και αυτό θα κάνουμε».  Γ.ΠΑΠ.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.