Κοινωνικό ιατρείο με αλληλεγγύη, όχι φιλαθρωπία

Άρτα: Η εισήγηση της Λίτσας Κιτσαντά στη συνέλευση για το Κοινωνικό Ιατρείο

Δημοσιεύουμε την εισήγηση της δημοτικής συμβούλου Αρταίων, Λίτσας Κιτσαντά, επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή», στη συνέλευση που πραγματοποίησε την Τρίτη, 15 Ιουλίου η αρτινή παράταξη για τη δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου –Φαρμακείου στην πόλη της Άρτας,  (εδώ):

Η Δημοτική  μας Παράταξη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ είχε προεκλογικά αναδείξει την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί και στην Άρτα Κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο, ως μια μόνιμη δομή κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς οι κοινωνικές ανάγκες, λόγω της οξυμένης οικονομικής κρίσης, που πλέον έχει πάρει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις ασκούμενες πολιτικές της μνημονικής κυβέρνησης, που έχει διαλύσει στην κυριολεξία το δημόσιο σύστημα υγείας κι έχει αφήσει χωρίς πρόσβαση σε αυτό και ανασφάλιστο ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, επιβάλουν πλέον  σχεδόν παντού, άρα και στην πόλη μας, την δημιουργία και λειτουργία ενός Κοινωνικού ιατρείου – Φαρμακείου.

Το ζήτημα αυτό το είχαμε αναδείξει προεκλογικά και το είχαμε περιλάβει στο  πρόγραμμά μας.

Τολμούμε μάλιστα να πούμε ότι είμασταν οι πρώτοι που το σηκώσαμε και το αναδείξαμε, αναγκάζοντας και τους άλλους συνδυασμούς να πάρουν θέση, βάζοντας έτσι το θέμα αυτό ως ένα από τα κεντρικά της  αντζέντας διαλόγου και αντιπαράθεσης κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι εκλογές τελείωσαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η παράταξή μας, ξέχασε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Αρτινή κοινωνία. Ίσα – ίσα. Εμείς, ακριβώς επειδή το πιστέυουμε,  θέλουμε με σαφήνεια να καταδείξουμε στους συμπολίτες μας ότι είμαστε εδώ για να παλέψουμε και να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας. Ότι δεν είμαστε μόνο λόγια και ωραία προγραμματικά κείμενα, αλλά είμαστε και άνθρωποι της  πρακτικής εφαρμογής, της διεκδίκησης και  του αγώνα.

Ήρθαμε σε επαφή και μελετήσαμε παραδείγματα Κοινωνικών ιατρείων και Φαρμακείων που λειτουργούν ήδη σήμερα σε πολλές πόλεις, με πρώτο και καλύτερο το γειτονικό μας, της Πρέβεζας. Μελετήσαμε κείμενα, μιλήσαμε με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται  ήδη σε  διάφορες δομές Κοινωνικής αλληλεγγύης,  συζητήσαμε και μεταξύ μας, προβληματιστήκαμε και ερχόμαστε σήμερα να σας καταθέσουμε τον προβληματισμό μας, αλλά και τις προτάσεις μας,  ανοίγοντας ένα ευρύ διάλογο, που σίγουρα ούτε θα εξαντληθεί, ούτε θα κλείσει εδώ.

Έναν διάλογο για το πώς μπορούμε και στην Άρτα να ξεκινήσουμε τη συγκρότηση και λειτουργία ενός Κοινωνικού Ιατρείου- Φαρμακείου, στηριγμένου αποκλειστικά και μόνο στην ενεργητική συμμετοχή, την ανιδιοτελή προσφορά και την κοινωνική αλληλεγγύη,  όσο το δυνατό περισσότερων συμπολιτών μας, εμπλεκόμενων με την υγεία, αλλά και μη.

Φυσικά  δεν έχουμε πρόθεση να υποτιμήσουμε καμία προσπάθεια που γίνεται ή τυχόν θα γίνει  στο μέλλον από άλλους και έχει ως σκοπό της, την βοήθεια και περίθαλψη ανασφάλιστων ασθενών. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές – και τους θαυμάζουμε γι’ αυτό- που τιμούν τον όρκο τους και σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν ανιδιοτελώς βοήθεια και θεραπεία σε συνανθρώπους μας, που την έχουν ανάγκη, χωρίς καμία διάκριση.

Όμως εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας δομής μόνιμης και σταθερής, που θα την εμπιστεύεται ο κόσμος και θα ακουμπάει πάνω της. Μιας δομής που θα ανήκει σε όλους.

  • Όχι ως φιλανθρωπία. Η φιλανθρωπία εμπεριέχει οίκτο και παθητική ελεημοσύνη. Είναι σχέση ευεργέτη κι ευεργετούμενου. Δεν είναι ισότιμη σχέση. Δεν περιφρουρεί την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.
  • Όχι ως Δημοτικό Ιατρείο ή δομή του Δήμου, με ΕΣΠΑ, ΚοινΣΕΠ ή οτιδήποτε άλλο, με υπαλληλική -γραφειοκρατική δομή και λειτουργία, που πιθανόν να το μετατρέψει σε «παραμάγαζο» του εκάστοτε δημάρχου για κάθε είδους εκδουλεύσεις ή πελατειακές σχέσεις.
  • Όχι με εταιρίες και επιχειρηματίες, που θα δίνουν ψίχουλα για να κάνουν διαφήμιση, επιδεικνύοντας το δήθεν «φιλάνθρωπο πρόσωπό τους»!

Εμείς προκρίνουμε (και προτείνουμε) την ίδρυση και λειτουργία αυτού του ιατρείου- φαρμακείου με  Κοινωνική Αλληλεγγύη.

Την αλληλεγγύη  σαν μια ισότιμη σχέση αξιοπρέπειας των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια.

kitsanta_koinoniko_iatreioΜια σχέση ενεργητικής συμμετοχής, ελευθερίας και ισότητας, δημοκρατίας, συλλογικότητας και αλληλοϋποστήριξης, που θα δημιουργεί εμπιστοσύνη, θα δίνει δύναμη και θα νικά τον φόβο.

Το Κοινωνικό Ιατρείο της Άρτας, το ονειρευόμαστε σαν ένα χώρο όπου άνθρωποι κάθε ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης, άνθρωποι ανασφάλιστοι, αδύναμοι ή μόνοι, θα βρίσκουν καταφύγιο, θα παύουν να νιώθουν ένοχοι, αποτυχημένοι, ανίκανοι ή άχρηστοι. Άνθρωποι που θα λαμβάνουν βοήθεια και θα  θέλουν στη συνέχεια να ανταποδώσουν κι αυτοί με τη σειρά τους τη βοήθεια που πήραν, σε άλλους ανθρώπους που θα την έχουν ανάγκη.

Άνθρωποι που θα γνωρίζονται, θα γίνονται φίλοι μεταξύ τους, θα οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν προβλήματα, θα αγωνίζονται. Κι αυτό είναι μια ουσιαστική ενεργητική στάση, όχι χειραγώγησης, υποταγής ή ελεημοσύνης, αλλά ελπίδας, κυρίως για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι και οι άποροι, έλληνες και ξένοι, που ζουν στην Άρτα και στους οποίους  θα απευθύνεται το Κοινωνικό Ιατρείο- Φαρμακείο.

Για να ξεκινήσουμε χρειαζόμαστε οπωσδήποτε γιατρούς και ανθρώπους γενικά από το χώρο της υγείας (όσο περισσότερους γίνεται). Χρειαζόμαστε όμως και άλλους. Άνεργους, συνταξιούχους, εργαζόμενους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, που θέλουν να εκδηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να βοηθήσουν στη λειτουργία του.

Είτε ως γραμματειακή υποστήριξη, είτε για την συγκέντρωση και καταγραφή των φαρμάκων, τον καθαρισμό και τη λειτουργία του ιατρείου και γενικά οποιαδήποτε άλλη βοήθεια μπορούν να δώσουν. Χρειαζόμαστε όμως και όλο τον αρτινό λαό, που μπορεί να προσφέρει από καρδιάς φάρμακα, ιατρικά υλικά, παιδικές τροφές, καροτσάκια αναπήρων ή βρεφών, βρεφικό γάλα και εμβόλια.

Η πρωτοβουλία που ελπίζουμε ότι θα συγκροτηθεί σήμερα, θα πρέπει επίσης να επιδιώξει να βρει και τον χώρο που θα στεγάσει το Ιατρείο αυτό. Αν δεν προέλθει από προσφορές συμπολιτών μας, θα πρέπει να διεκδικηθεί από τον Δήμο (πράγμα για το οποίο δεσμέυεται ήδη ρητά η παράταξή μας).

Να τονίσουμε επίσης, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι η πρόθεσή μας να συμβάλλουμε στη λειτουργία Κοινωνικού ιατρείου- φαρμακείου στην Άρτα, σε καμιά περίπτωση δεν αγνοεί ότι η υγεία και η περίθαλψη είναι υποχρέωση της πολιτείας και συνυπάρχει με τους αγώνες και την πάλη του λαού, για Δημόσιο Συστημα Υγείας και πρόνοιας, νοσηλείας και περίθαλψης,  ανοιχτό σε όλους χωρίς φραγμούς. Παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, αλλά και με όλο το λαό, για να πάρουμε πίσω ότι μας πήραν.  Ενάντια στις πολιτικές που αντιμετωπίζουν την υγεία ως εμπόρευμα, ανοίγοντας νέους δρόμους κερδοφορίας και κερδοσκοπίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, απαξιώνοντας και υποβαθμίζοντας Νοσοκομεία, Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας κλπ και αποκλείοντας από αυτά μεγάλη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού. Η πάλη αυτή δεν έρχεται σε αντίθεση με την Κοινωνική αλληλεγγύη. Αντίθετα πάνε μαζί. Γιατί όπως συνηθίζουμε να λέμε, «μαζί με τους αγώνες και η αλληλεγγύη είναι το όπλο των φτωχών!».


 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.