«Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία»

orario

Ανακοίνωση από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων του νομού Ιωαννίνων

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία που έχει προκηρυχτεί για αύριο Κυριακή, 2 Νοεμβρίου κόντρα στο κυριακάτικο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων απευθύνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και λοιπών ιδιωτικών υπαλλήλων του νομού Ιωαννίνων.

«Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο, θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο και πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους.

Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, ‘απασχολήσιμοι’ είτε άνεργοι.

Το χτύπημα της αγοράς να το ψάξουν στην μείωση των μισθών που ξεπερνά το 20%, στην κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Θέλουν εργαζομένους δούλους των πολυεθνικών. Για αυτό θέλουν να «ξαναζωντανέψουν τα ιστορικά κέντρα των πόλεων» (Αθήνας- Θεσσαλονίκης και αλλού), να τα παραδώσουν δηλαδή σε μεγάλες μονοπωλιακές μονάδες με εργαζομένους χωρίς ωράρια, συλλογικές συμβάσεις», σημειώνει μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας ότι: «Έχει μεγάλες ευθύνες η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΥΤ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) γιατί έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους το 1997 μαζί με την εργοδοσία  στην απελευθέρωση του ωραρίου που ανοίγει τον δρόμο στην εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 65 ωρών».

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ

•           Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

•           Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.

•           Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

•           Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

•           Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο  8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία

•           Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων    ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

•           Θεώρηση ασφαλιστικού βιβλιαρίου για κάθε άνεργο και άνεργη  εμποροϋπάλληλο.

•           Σε κανένα σπίτι άνεργου – άνεργης εμποροϋπάλληλου να μην κοπεί το ρεύμα.

•           Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια.


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.