Οικοδομικοί συνεταιρισμοί: Δίνουν λύση με αντάλλαγμα γης

Με ανταλλαγή εκτάσεων ανάμεσα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και στο Δημόσιο τα περίπου 600.000 μέλη τους θα μπορέσουν να χτίσουν. Πρόκειται για όσους είχαν αγοράσει εκτάσεις σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς κατά κύριο λόγο πριν από το 1975, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να τις δομήσουν αφού κάθε οικοδομική δραστηριότητα σε δασική έκταση απαγορεύτηκε από το Σύνταγμα.

Η λύση που προωθεί τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η ανταλλαγή των εκτάσεων των συνεταιρισμών μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας με άλλες, που βρίσκονται κοντά σε εγκαταλειμμένους οικισμούς. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο να λύσει ένα πρόβλημα σαράντα ετών.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι χώροι που θα επιλεγούν δεν θα είναι σε νησιά και οι οικισμοί θα δημιουργηθούν μέσω της ιδιωτικής πολεοδόμησης: πρόκειται για ένα «πολεοδομικό εργαλείο» που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες να αναλάβουν μόνοι τους την κατασκευή των υποδομών στους νέους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

Εκτός από τα νησιά, δεν μπορούν να δημιουργηθούν νέοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, συνεπώς δεν μπορούν να ανταλλαγούν εκτάσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Βόλο, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι περιοχές όπου θα γίνουν οι νέοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί δεν θα είναι «παρθένες πολεοδομικά» αλλά θα διαθέτουν είτε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είτε ΣΧΟΑΠ (Σχέδιο Χωροταξικής – Οικιστικής Ανάπτυξης Ανοιχτών Πόλεων) είτε Τοπικό Χωρικό Σχέδιο.

Οι χώροι που θα επιλεγούν για τη μεταφορά των συνεταιρισμών, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα πρέπει να έχουν ενιαία έκταση 50 στρέμματα.

Επίσης, εκτός από την κατοικία – όπως αρχικά προβλεπόταν – θα επιτρέπονται όλες οι χρήσεις που προβλέπονται για την ευρύτερη περιοχή: αμιγής και γενική κατοικία, πολεοδομικό κέντρο, δραστηριότητες τουρισμού – αναψυχής, παραθεριστική κατοικία κ.ά.

Όπως προβλέπεται, το 50% της συνολικής έκτασης του νέου οικισμού θα πρέπει να είναι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι.

Με τον τρόπο αυτό τα μέλη των νέων οικοδομικών συνεταιρισμών Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος, Λάρισα, Ηράκλειο και τα νησιά, εξαιρούνται από την ανταλλαγή εκτάσεων γης απαλλάσσονται από την υποχρέωση να συνεισφέρουν σε γη και χρήμα όπως συμβαίνει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές που μπαίνουν στο σχέδιο πόλης.

Παράλληλα, θα υπάρχουν fast track διαδικασίες κτηματογράφησης.

Ο μέσος συντελεστής δόμησης θα είναι 0,4 για την κατοικία και 0,6 για ειδικές χρήσεις. Η μέση πυκνότητα των νέων οικοδομικών συνεταιρισμών θα είναι 50 άτομα ανά 10 στρέμματα και το ύψος των κτιρίων 7,5 μέτρα.

Θα υπάρχει η δυνατότητα να «ψηλώσουν» κατά 1,5 μέτρο αν πρόκειται να κατασκευαστεί στο κτίριο κεραμοσκεπή. Όπως διευκρινίζεται από το ΥΠΕΚΑ, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που θα μετακινούνται δεν θα αφήνουν πίσω τους «καμένη γη», αλλά η δασική έκταση θα αποκαθίσταται (θα γίνεται αναδάσωση κ.ά.) με ευθύνη και έξοδα των μελών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που βρίσκονται στην Αττική αλλά και στις λοιπές περιοχές που εξαιρούνται από τη δυνατότητα μεταφοράς συνεταιρισμών θα δίνεται η δυνατότητα δόμησης μόνο στις σημερινές εκτάσεις των συνεταιρισμών υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι μεγάλο τμήμα τους δεν είναι χαρακτηρισμένο είτε ως δασική είτε ως αναδασωτέα έκταση.

Στις εξαιρούμενες για μεταφορά περιοχές δεν ισχύει ο κανόνας των 50 στρεμμάτων. Η ελάχιστη ενιαία έκταση θα πρέπει να είναι 100 στρέμματα και η μέγιστη 300 στρέμματα. Επιπλέον, το 50% της έκτασης θα πρέπει να αποδοθεί στο Δημόσιο και η περιοχή να χαρακτηριστεί προστατευόμενη.

Το μισό αυτής της έκτασης θα πρέπει υποχρεωτικά να διατεθεί για κοινωφελείς σκοπούς (για παράδειγμα, να δημιουργηθεί πάρκο μέσα στο δάσος).

Η διαδικασία της ανταλλαγής αντί της χρηματικής αποζημίωσης επιλέχθηκε μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων πριν από δύο χρόνια, τα οποία επιδίκασαν αποζημιώσεις για μέλη οικοδομικών συνεταιρισμών που είχαν αγοράσει πριν από το 1975 δασικές εκτάσεις για να χτίσουν, αλλά τελικά δεν τους επετράπη.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, δίπλα στους εγκαταλειμμένους οικισμούς όπου θα στηθούν οι νέοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί θα θεσμοθετηθούν Ειδικά Σχέδια Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Ανάπτυξης (ΕΣΠΕΡΑΑ).

Με τα σχέδια αυτά θα προβλέπεται, μεταξύ των άλλων, πού θα είναι η ζώνη όπου θα συγκεντρώνεται ο συντελεστής δόμησης. Επιπλέον, τα κτίρια του οικοδομικού συνεταιρισμού θα τηρούν τη μορφολογία του οικισμού. Εάν ο οικοδομικός συνεταιρισμός στηθεί ακριβώς δίπλα από τον οικισμό, τότε η ελάχιστη απόσταση που προβλέπεται είναι τα 30 στρέμματα και η μέγιστη το διπλάσιο της έκτασης του οικισμού και του συνεταιρισμού με οροφή τα 100 στρέμματα.

Δικαιούχοι ανταλλαγής είναι όλοι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που βρίσκονται σε δάση ή εκτάσεις όπου απαγορεύεται η δόμηση. Επίσης, σι οικοδομικοί συνεταιρισμοί των οποίων οι εκτάσεις έχουν ενταχθεί σε ρυμοτομικό σχέδιο και μετά την ψήφιση του νόμου 998/79 τα σχέδια είτε κρίθηκαν άκυρα είτε πρέπει να ακυρωθούν.

Ακόμη δικαιούχοι είναι και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί που είχαν προχωρήσει σε ιδιωτικές πολεοδομήσεις των οποίων η μελέτη είχε εκπονηθεί και εγκριθεί με τον Νόμο 1947/91 και κρίθηκε μη νόμιμη από το Συμβούλιο της Επικρατείας εξαιτίας της έλλειψης του συγκεκριμένου χωροταξικού πλαισίου.

Πηγή: B2Green, http://bit.ly/1pbh0zi

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.