Η «Σπείρα» του Τάκη Στεφάνου στο Νομισματικό Μουσείο

Στο Νομισματικό Μουσείο, στην Αθήνα, εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 20 Ιουνίου, στις 8 το απόγευμα η έκθεση μεθέμα «Σπείρα. Αρχέγονες χαράξεις – σύγχρονες προσεγγίσεις»,  με δημιουργίες του Τάκη Στεφάνου. Πρόκειται για μία έκθεση- αφήγηση για τη σπείρα μέσα από αρχαία αντικείμενα και δημιουργίες του Τάκη Στεφάνου ο οποίος ζει και εργάζεται στα Γιάννενα.

Όπως διαβάζουμε στο συνοδευτικό κείμενο: Ο Τάκης Στεφάνου προτείνει μια ιδιαίτερη αφήγηση γύρω από τη Σπείρα, που συχνά συνομιλεί με χαρακτηριστικές απεικονίσεις της σε αντικείμενα του παρελθόντος. Οι ύλες που χρησιμοποιεί στα έργα του, φυσικές και ανθρωπογενείς, μας παραπέμπουν σε αέναες διαδικασίες στοχασμού, μνήμης και μετασχηματισμού. Η πρόταση του καλλιτέχνη αποτέλεσε μια πρόκληση για τη δημιουργία μιας σύγχρονης πραγμάτευσης του μοτίβου και των εννοιολογικών προσεγγίσεων της σπείρας, που απαντά σε πλήθος παραλλαγών σε αντικείμενα και έργα τέχνης από τους προϊστορικούς έως τους νεώτερους χρόνους. Με στόχο την ολοκληρωμένη παρουσίαση των μορφών και των εννοιών του μοτίβου της σπείρας διαχρονικά, οι εικαστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη πλαισιώνονται με πρωτότυπα αρχαιολογικά ευρήματα από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της Θ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν οι δημιουργίες του εικαστικού σε μία «συνομιλία» με έργα της αρχαιότητας, τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσής του. Με την περιοδική έκθεση «Σπείρα. Αρχέγονες χαράξεις – σύγχρονες προσεγγίσεις» σας καλούμε σε ένα εικαστικό ταξίδι στο χρόνο και στην τέχνη, με πυξίδα τη διαλεκτική σχέση εννοιών και σχημάτων, με κίνητρο την αισθητική απόλαυση που εκπορεύεται από το τάλαντο, το χάρισμα, ανώνυμων και επώνυμων δημιουργών, και με στόχο την τροφή της ψυχής και του πνεύματος που λιμοκτονούν και ασφυκτιούν στη σύγχρονη μιντιακή πραγματικότητα.

Το γενικό συντονισμό και την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Δρ Γεώργιος Κακαβάς, ενώ τη μουσειoγραφική μελέτη και την εφαρμογή της υπογράφει ο μουσειογράφος Σταμάτης Ζάννος.

Η έκθεση λαμβάνει χώρα στη αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Α΄ ορόφου του Ιλίου Μελάθρου.

Θα ακολουθήσει δεξίωση στον κήπο του Μουσείου, που αποτελεί ευγενική χορηγία της εταιρείας Μουσείων Εστίαση Α.Ε. Χορηγοί της έκθεσης: Alpha Bank, Orphee Beinoglou, Μουσείων Εστίαση Α.Ε., Χορηγός επικοινωνίας: ΝΕΡΙΤ. Με την υποστήριξη: IBEX, ORIFRUM.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Τάκης Στεφάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια ζει ανάμεσα στην Αθήνα, το Παρίσι και τα Ιωάννινα, όπου διατηρεί το κύριο εργαστήριό του. Μεταξύ των ετών 1997-2009 δίδαξε στις «Δημιουργικές Συναντήσεις» της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Μέτσοβο και στο Εργαστήριο Ζωγραφικής του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου παρέδωσε θεωρητικά μαθήματα τέχνης, ζωγραφικής και σκηνογραφίας, για την οποία είχε ήδη μαθητεύσει και στη Σχολή Θεάτρου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Ως 20 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΥ: Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου 12- οδός Πανεπιστημίου, Αθήνα, 210 3643774- http://www.nma.gr/

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.