Οι διακοπές είναι δικαίωμα!

emporoypallhloi_glenti

Γλέντι από το σωματείο εμποροϋπαλλήλων στις 14 Ιουλίου

Το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ιωαννίνων μαζί με το σωματείο επισιτισμού- τουρισμού διοργανώνουν εκδήλωση-γλέντι τη Δευτέρα, 14 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, το θεατράκι στη Σκάλα με θέμα: «Οι διακοπές και η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια… Είναι δικαίωμα!».

Τα σωματεία στη σχετική πρόσκληση σημειώνουν ότι οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν όνειροθερινής νυκτός για την πλειοψηφία των ιδιωτικών υπαλλήλων και στα Γιάννενα αφού “η ανεργία, τα εξευτελιστικά μεροκάματα και οι μισθοί πείνας, η απλήρωτη εργασία, οι αυξήσεις ‘φωτιά’, δεν αφήνουν περιθώρια ανάσας”

«Η κατάσταση αυτή είναι ακόμη μια απόδειξη για το ποιόν ωφελεί η ‘πολυδιαφημισμένη’ τουριστική ανάπτυξη. Αυτή αφορά αποκλειστικά την ξένη τουριστική κίνηση για να εξασφαλιστεί κερδοφορία στους μεγαλοεπιχειρηματίες (ξενοδόχους, εφοπλιστές, εμπόρους κλπ). Σημαίνει κατακρεουργημένα δικαιώματα στους εργαζόμενους στον τουρισμό- επισιτισμό και όχι μόνο. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. στον τουρισμό χτυπά τα εργασιακά δικαιώματα και των ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων. Ήδη σε μία σειρά περιοχές όπως η Λευκάδα, ιστορικά κέντρα πόλεων κλπ. επιβάλλονται τα ωράρια ως τις 11μμ, οι ‘Λευκές Νύχτες’ και η πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας σε σούπερ μάρκετ- πολυκαταστήματα κλπ για να ‘ωφεληθεί’ ο τουρισμός», τονίζουν εκτιμώντας ότι αναψυχή και διακοπές «στο πλαίσιο του καπιταλισμού δρόμου ανάπτυξης, που μόνο κριτήριο έχει το κέρδος, είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό δικαίωμα».

Γι’ αυτό χρειάζεται να αναπτυχθεί η πάλη όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, χωρίς μείωση των απαιτήσεων, χωρίς εμείς οι ίδιοι να θεωρούμε ότι είναι πολυτέλεια, προσθέτουν. Τα δύο σωματεία διεκδικούν:

  • Την εξασφάλιση ολόκληρης της καλοκαιρινής άδειας και του επιδόματος άδειας για τις διακοπές.
  •  Να αναπτυχθούν με ευθύνη του κράτους κοινωνικά προγράμματα τουρισμού για όλους (ειδικά άνεργους, νέους) ταυτόχρονα με τη διεκδίκηση της ανάπτυξης κρατικών δομών ξενοδοχείων – κατασκηνώσεων  κλπ. Παλεύουμε ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την επιχειρηματική δράση στις μεταφορές, τα λιμάνια, αεροδρόμια, νησιά, ιαματικές πηγές, παραλίες και δάση που συνδέονται με την παραπέρα αύξηση του κόστους και την εμπορευματοποίηση της αναψυχής- διακοπών.
  • Ελεύθερη η είσοδος για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους νέους ανθρώπους και ΑμΕΑ, σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, οργανωμένες πλαζ και πολιτιστικές δραστηριότητες, στις ιαματικές πηγές και τα λουτρά,
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μείωση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς- Κατάργηση των διοδίων.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.