«Η αξιολόγηση απέτυχε στη Microsoft»

«Όχι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στην αξιολόγηση – Πολύωρη συζήτηση με αποκλίσεις για το ποια αξιολόγηση χρειάζεται στο δημόσιο τομέα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Παπαχριστοδούλου

Την ομόφωνη αντίθεσή του στην αξιολόγηση διατύπωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου έπειτα από μία πολύωρη συζήτηση το απόγευμα της Δευτέρας, 7 Ιουλίου, υιοθετώντας το ψήφισμα των τεσσάρων συλλόγων υπαλλήλων στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες.

Σε μείζον θέμα αναδείχτηκε ο τρόπος με τον οποίο θα εμποδιστεί εμπράκτως η σχετική διαδικασία που προβλέπει ο κυβερνητικός νόμος ο οποίος έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο δημόσιο τομέα και σε άλλους κλάδους (δήμοι, εκπαιδευτικοί, νοσοκομεία). Ζητήθηκε από τον περιφερειάρχη να μην υπογράψει καμία σχετική πράξη («δεν υπέγραψα και δεν θα υπογράψω», απάντησε ο κ. Καχριμάνης), ενώ ερωτήματα τέθηκαν για το κατά πόσο καλύπτονται από τυχόν πειθαρχικές διώξεις με τη σχετική απόφαση οι Γενικοί Διευθυντές και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών οι οποίοι θα αρνηθούν να εφαρμόσουν το νόμο.

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης πρότεινε αρχικά να υιοθετηθεί το κείμενο της Ένωσης Περιφερειών ως απόφαση του Συμβουλίου η οποία ζητά μεν πάγωμα της διαδικασίας, αλλά επί της ουσίας δεν διαφωνεί την αξιολόγηση. Η ΕΝΠΕ θεωρεί ότι ο νόμος είναι αντικειμενικά ανεφάρμοστος και στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων μέχρι να δοθούν από το Υπουργείο οι απαραίτητες οδηγίες και διευκρινίσεις καθώς και να κριθούν οριστικά τα σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που έχουν εγερθεί ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας. Αντιθέτως, η πλειοψηφία των υπαλλήλων ζητά την απόσυρση του σχετικού νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Τελικά, οι περιφερειακοί σύμβουλοι υιοθέτησαν το κείμενο των εργαζομένων το οποίο:

-Εκφράζει την αντίθεσή του στο σύστημα αξιολόγησης  του ν. 4250/2014, το οποίο εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά στον επιμερισμό της αξιολόγησης των υπαλλήλων με ποσοστά, κάτι που έχει χαρακτηριστεί σαν αυθαίρετο και αντισυνταγματικό.

-Υποστηρίζει την πάγια θέση και της Ένωσης Περιφερειών ότι η αξιολόγηση του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικό σύστημα, που διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα της τοπικής διοίκησης όσο και την αξιοκρατίας εντός αυτής.

-Με πολιτική απόφαση του σώματος δεν υλοποιείται η προωθούμενη «αξιολόγηση» και παράλληλα δεσμεύονται και καλύπτονται πολιτικά οι υπηρεσιακοί προϊστάμενοι της Περιφέρειας Ηπείρου που εμπλέκονται στην εφαρμογή του νόμου, λόγω της θέσης τους στη διοικητική ιεραρχία, να απέχουν από κάθε σχετική διαδικασία, μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του νόμου 4250/2014.

Καταλήγοντας στο κείμενο – πρόταση ψηφίσματος, οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Ηπείρου δηλώνουν ότι δεν είναι αντίθετοι στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού, η οποία όμως «πρέπει να γίνει μέσω της εφαρμογής ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης που να συμβάλλει στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και των προσφερόμενων υπηρεσιών και που δεν θα παραπέμπει σε απολύσεις και διαθεσιμότητες στις Περιφέρειες».

Εκ μέρους των ΔΣ των Συλλόγων Υπογράφουν για την ΠΕ Άρτας Ηλίας Παπαδημητρίου (πρόεδρος), Ιωάννης Τσιρώνης (γραμματέας), για την ΠΕ Θεσπρωτίας Παύλος Αλεξίου (πρόεδρος), Γιώργος Μπίνας (γραμματέας), για την ΠΕ Πρέβεζας Σπύρος Σιούτης (πρόεδρος), Αναστάσιος Γάτσιος (γραμματέας), για την ΠΕ Ιωαννίνων Γιάννης Λυκοτραφίτης (πρόεδρος), Ελένη Σαμαρά (γραμματέας).

perifereiako_gerovasili

Η Όλγα Γεροβασίλη στο βήμα

ΣΤΟΧΟΙ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Κώστας Κωτσαντής περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνοντας ότι στόχος της αξιολόγησης είναι η χειραγώγηση των εργαζομένων με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Ακολούθησε η βουλευτίνα Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη (από τον Σεπτέμβριο θα συμμετέχει στο συμβούλιο ως επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής») η οποία επεσήμανε ότι  στόχος της διαδικασίας είναι στο πλαίσιο της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών η κατεδάφιση του δημόσιου τομέα με το κλείσιμο δομών κοινωνικού χαρακτήρα και παράλληλα η δημιουργία μίας διοίκησης που δεν εξυπηρετεί τους πολίτες, αλλά θα εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Έκανε λόγο ακόμη για ιδεολογική αναπαραγωγή του μοντέλου του ατομισμού στο δημόσιο.

«ΑΠΕΤΥΧΕ ΣΤΗ MICROSOFT»

Στόχος μας είναι να προασπίσουμε το δημόσιο τομέα εργασίας, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Γρίβας, και τάχτηκε υπέρ ενός άλλου δημοσίου το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και θα στέκεται στο δίπλα στη χειμαζόμενη από την κρίση ελληνική κοινωνία. Μίλησε ακόμη για κομματικά διορισμένους αξιολογητές, ενώ εντύπωση έκανε η αναφορά του στο ότι το προτεινόμενο σύστημα αξιολόγησης με το οποίο υποχρεωτικά το 15% των υπαλλήλων πρέπει να βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση εφαρμόστηκε στην εταιρεία Microsoft με αποτέλεσμα, μέσα σε έναν χρόνο, οι πωλήσεις να παρουσιάσουν…πτώση 18%.

Τη στήριξη του Συμβουλίου ζήτησαν στις παρεμβάσεις τους ο Γιάννης Λυκοτραφίτης, πρόεδρος των υπαλλήλων της ΠΕ Ιωαννίνων και ο Παύλος Αλεξίου, από την ΠΕ Θεσπρωτίας με τον δεύτερο να ζητά από τον περιφερειάρχη, όπως έπραξε στην περίπτωση των διαθεσιμοτήτων, «να πάρετε τη διαδικασία πάνω σας και να δώσετε εντολές στους γενικούς διευθυντές να μην προχωρήσουν στις αποφάσεις επιμερισμού».  Σε δεύτερη παρέμβασή του ο κ. Αλεξίου ζήτησε από το περιφερειακό συμβούλιο να αποφύγει τα ευχολόγια και να στηρίζει εμπράκτως τους εργαζόμενους.

Π. Αλεξίου στο βήμα

Παρέμβαση από τον Π. Αλεξίου

ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

Σε  παρέμβασή του σε έντονους τόνους κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ποιο κείμενο θα ψηφιστεί ο πρόεδρος των υπαλλήλων της ΠΕ Άρτας, Ηλίας Παπαδημητρίου απευθυνόμενος προς τον κ. Καχριμάνη, είπε: «Τα ευχολόγια δεν μας καλύπτουν. Ή είστε μαζί μας ή δεν είστε!».

Τι είχε συμβεί; Ο περιφερειάρχης πρότεινε προς ψήφιση το κείμενο των περιφερειαρχών. Στα χέρια του είχε ως αντιπρόταση άλλο κείμενο των υπαλλήλων, με το οποίο συγκεντρώνουν υπογραφές κόντρα στην αξιολόγηση (στην ΠΕ Ιωαννίνων σε σύνολο περίπου 300 υπαλλήλων έχουν υπογράψει 258). Ως συνήθως τέτοια κείμενα  περιέχουν και πολιτική ανάλυση η οποία ήταν ευλόγως αντικυβερνητική, οπότε ο κ. Καχριμάνης θεωρώντας προφανώς ότι κάτι τέτοιο θα πήγαινε κόντρα στον Αντώνη Σαμαρά διαφωνούσε. Διάβασε το αντικυβερνητικό κομμάτι του κειμένου, οι υπάλληλοι απάντησαν ότι δεν ζητούν αυτό προς ψήφιση, το κείμενο πρόταση ανέβηκε στο προεδρείο, ψήφισαν όλοι, έμειναν όλοι ικανοποιημένοι.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος των Οριζόντων» Γιώργος Ζάψας  σημειώνοντας πως η θέση των τελευταίων ότι δεν είναι αντίθετοι γενικώς στην αξιολόγηση είναι ένα βήμα «για ένα άλλο κράτος» και αποδίδοντας ευθύνες στο νόμο Παυλόπουλου για τη σημερινή κατάσταση.  Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται με κανόνες, τόνισε ο Βαγγέλης Αργύρης επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» αφήνοντας αιχμές κατά του Αλ. Καχριμάνη για τον τρόπο διοίκησης και την επιλογή των στελεχών κατά τη διάρκεια των θητειών του τελευταίου ως νομάρχη Ιωαννίνων και περιφερειάρχη Ηπείρου.

Το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να πει ένα πολιτικό «όχι» στην αξιολόγηση επεσήμανε ο Γιάννης Παπαδημητρίου («ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο») εκφράζοντας τη στήριξη του στην πρόταση των υπαλλήλων, ενώ χαρακτήρισε την όλη διαδικασία, διαδικασία πολιτικής επιβολής. Αναγκαία η αξιολόγηση, λάθος ο νόμος, τόνισε από την πλευρά του ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης από την παράταξη «Ήπειρος Τόπος να Ζεις» υποστηρίζοντας ότι κάποτε σε αυτήν εδώ την αίθουσα φτιάχναμε δύο Γενικές Διευθύνσεις για να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Αλ. Καχριμάνη που αμφισβήτησε τα λεγόμενα του. Την απόσυρση του νόμου ζήτησε και ο Νίκος Ζήκος από την «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο».

ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΑΛΛΑ…

Με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος «βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» ξεκίνησε την παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης σημειώνοντας παράλληλα «με ξενίζει ο τρόπος που γίνεται η αξιολόγηση». Ο κ. Καχριμάνης τάχτηκε γενικώς υπέρ της αξιολόγησης αφού «δεν είμαστε όλοι στο ίδιο σακούλι», ενώ μίλησε για προσωπικό στο δημόσιο το οποίο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και το οποίο θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί. Το υπόλοιπο προσωπικό- συνέχισε- να μείνει στο δημόσιο και με την κατάλληλη οργάνωση να δουλέψει.

perifereiako-ergazomenoi

Υπάλληλοι στα…θεωρεία

ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ…ΔΡΟΜΟΥΣ

Ο κ. Καχριμάνης έκανε αναφορά και στο περιστατικό της επίθεσης του στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και τον Χρ. Γρίβα πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, μέσα στο γραφείο του (27 Ιουνίου): «Λάθος δικό του το πρώτο. Λάθος δικό μου το δεύτερο. Εγώ μπήκα πιο δυνατά. Έδινα συνέντευξη για την αρχαιοκαπηλία και τις εικόνες που κλέβουν από τις εκκλησίες. Είναι σημαντικό θέμα για την Ήπειρο».

Σημείωσε δε ότι οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών χρειάζονται στο δημόσιο. Θα χρειάζονταν και στην Περιφέρεια για να καθαρίσουν το εθνικό οδικό δίκτυο, κατέληξε, σε μία ιδιότυπη πρόταση εφαρμογής της κινητικότητας στο δημόσιο.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.