Η  ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων για την ομιλία Τσίπρα

Ανακοίνωση για την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στα Γιάννενα εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων:

Η ‘κυβέρνηση της αριστεράς’ δε μπορεί να είναι άλλη μια κυβέρνηση

 Η ‘κυβέρνηση της αριστεράς’, πρέπει να έχει και πρόγραμμα της αριστεράς.

Η κυβέρνηση της αριστεράς πρέπει να έχει σαν κέντρο μια πραγματική τακτική για τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια δίπλα σε μια στρατηγική τοποθέτηση για το πώς θα καταφέρει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο ώστε να μη μπορούν οι λίγοι να κερδοσκοπούν στις πλάτες των πολλών.

Στην πρόσφατη ομιλία του Τσίπρα στα Γιάννενα δεν είδαμε τίποτα από αυτά. Αντίθετα μια σειρά από μέτρα για το πώς θα έρθει η χώρα μας στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από τρία χρόνια. Τότε ήταν, όμως που η οικονομική κρίση μας οδήγησε στα μνημόνια.

Η «κυβέρνηση της αριστεράς» δεν μπορεί να ευαγγελίζεται μικρές αυξήσεις στους μισθούς και οικονομικά προγράμματα και έργα που θα επιχορηγηθούν από το ΕΣΠΑ. Δε μας είπε όμως πώς θα γίνουν όλα αυτά με τη συμφωνία και την επιχορήγηση της ΕΕ;

Γιατί, μια κυβέρνηση της αριστεράς δε μπορεί να μιλάει σήμερα για διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Είναι σα να προσπαθείς να διαπραγματευτείς με τον τοκογλύφο που σου δάνεισε χρήματα που σου τα είχε κλέψει προηγουμένως.

Τι λέει λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ για το σίγουρο ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση που έχει εξαγγείλει με την τρόικα να μην πάει όπως την έχει σχεδιάσει; Θα πάρει τότε την επιλογή να συγκρουστεί με την ΕΕ και να αποχωρήσει από αυτή και το ευρώ προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει μια άλλη οικονομική πολιτική ή όταν πάρει την εξουσία θα μας πει ότι τα οικονομικά είναι χειρότερα απ’ ό,τι είχε υπολογίσει και θα πρέπει να κάνουμε θυσίες. 

Θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες, όπως έχει εξαγγείλει από το συνέδριο του κόμματος ή και αυτό το μέτρο έγινε καπνός, όπως τόσα άλλα; Και αν αυτά έχουν γίνει καπνός πριν καν αναλάβει την εξουσία γιατί να πιστέψουμε ότι αυτά που λέει τώρα θα τα υλοποιήσει μετά. Θα καταργήσει τους απαράδεκτους, αποικιακούς όρους των έργων όπως η Ιόνια οδός; Για να τα κάνει όλα αυτά που είναι απόλυτα απαραίτητα, πρέπει να στραφεί κύρια ενάντια στην ΕΕ. Μα πέρα από το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ μιας άλλης ΕΕ σπίτι των λαών, τώρα έγινε «υπεύθυνη δύναμη» και μια «υπεύθυνη δύναμη» δεν κάνει τέτοια πράγματα…

Ο κ. Τσίπρας είπε από το βήμα της εκδήλωσης ότι θα «ανοίξει το φάκελο της ΔΩΔΩΝΗΣ». Το πιο πιθανό, με το πλαίσιο που σήμερα κάνει πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να μη βρει τίποτε «παράνομο» εκεί μέσα. Θα έχει όμως την πολιτική βούληση να την εθνικοποιήσει και πάλι και να την παραχωρήσει στους παραγωγούς; Και από την άλλη δε μας είπε πού ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κομματική του βάση όταν οι κτηνοτρόφοι κινητοποιούνταν προκειμένου να μην πουληθεί η εταιρία;

Η «κυβέρνηση της αριστεράς» δεν μπορεί να έρχεται στην Ήπειρο και να λέει ό,τι λένε και οι άλλοι: τουρισμός, ανάπτυξη, δρόμοι. Όσο δεν επιλέγει το δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τόσο οι εξαγγελίες της θα είναι οι εξαγγελίες ενός φιλότιμου διαχειριστή που μικραίνει τον πήχη των λαϊκών διεκδικήσεων στο «να επιστρέψουμε στο 2009» . Η «κυβέρνηση της αριστεράς» στην τελική δε μπορεί να γίνει με τους ΑΝΕΛ ή το Ποτάμι με τους οποίους δεν έχει ξεκαθαρίσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ  τη στάση της.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.