Γυναίκες στη Γκάνα: «καλαμποκοσειρές» στα μαλλιά τους

lili_xtenisma1

Της Λιλής Φραγκάκη

 Το παραδοσιακό Αφρικάνικο στυλ χτενισμάτων τύπου “cornrows” (καλαμποκοσειρές θα το έλεγα) χρονολογείται εδώ και 3000 χρόνια και αυτή η παράδοση είναι ακόμα πολύ δημοφιλής στην Ανατολική και Δυτική Αφρική. Υπάρχουν επίσης καταγραφές από τις αρχές του 19ου αιώνα και στους άνδρες, όπου πολεμιστές και βασιλιάδες αποτυπώθηκαν φορώντας “cornrows”. Λέω «φορώντας» γιατί τα “cornrows” είναι αποκλειστικά πρόσθετα!

Σήμερα είναι σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο των γυναικών που συναγωνίζονται σε μήκος και φαντασία. Αν και τα παλιά αριστουργηματικά χτενίσματα όπως αυτό της πρώτης φωτογραφίας σπανίζουν, ακόμα και η φτωχότερη γυναίκα θα καταφέρει να έχει τα “cornrows” της από τεχνητή τρίχα, καθώς τα φυσικά μαλλιά είναι απαγορευτικά σε τιμή.

Η Γκανέζα- εδώ που τις ζω- μπορεί να φορά κουρέλια, να μην έχει να φάει, αλλά το χτένισμα- χτένισμα. Είναι σαν την ταυτότητα τους, το λούσο και το καμάρι τους. Και ενώ η φύση τις προίκισε με μαλλιά κατάλληλα για το κλίμα στο οποίο ζουν, ο καημός τους είναι το μήκος, η κοτσίδα, η μπούκλα και το ίσιο φυσικά. Υπάρχουν στην αγορά άπειρα προϊόντα για να ισιώσουν τα μαλλιά τους ή να τα κάνουν μπούκλες, αλλά το επικρατέστερο χτένισμα παραμένει το cornrows στύλ.

lili_xtenisma1

lili_xtenisma_corn1

lili_xtenisma_cornrows1


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.