«Γιάννενα Τώρα»: «Ο αυταρχισμός του κράτους και ο αυταρχισμός των καταλήψεων»

Την αντίθεσή της στην κατάληψη του δημαρχιακού μεγάρου Ιωαννίνων από αλληλέγγυους στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό εκφράζει η παράταξη «Γιάννενα Τώρα». Η ανακοίνωση της παράταξης με επικεφαλής τον πανεπιστημιακό Άρη Μπαρτζώκα τιτλοφορείται «Ο αυταρχισμός του κράτους και ο αυταρχισμός των καταλήψεων» και έχει ως εξής:

«Την τελευταία περίοδο η κοινωνία μας γίνεται μάρτυρας ενός ακόμη καινοφανούς γεγονότος, αυτού της απεργίας πείνας του νεαρού Νίκου Ρωμανού με αίτημα τις σπουδές του σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας.

Τόσο η νομική όσο και η ηθική άποψη φαίνεται να διχάζει τους πολίτες καθώς από τη μία υπάρχει ένας φυλακισμένος που έχει καταδικαστεί για ένοπλη ληστεία και είναι υπόδικος για εμπρησμούς και τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, με τα όποια ελαφρυντικά της ηλικίας και του θυμού του, και με δηλωμένη την απόφασή του να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να ελευθερωθεί και να εκτονώσει το επαναστατικό του μένος, από την άλλη υπάρχει το βασικό δικαίωμα στη μάθηση το οποίο φαίνεται να αρνείται η πολιτεία στο εν λόγω άτομο.

Τέλος, υπάρχουν οι υποστηριχτές του Νίκου Ρωμανού μερικοί εκ των οποίων θεώρησαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την συνήθη πρακτική των καταλήψεων δημοσίων κτιρίων προκριμένου να υποστηρίξουν την άποψή τους.

Ένα κράτος δικαίου δεν εκδικείται αλλά και δεν εκβιάζεται. Αν στόχος του σωφρονιστικού συστήματος είναι ο σωφρονισμός και όχι η τιμωρία, θα έπρεπε να ευχόμαστε και να προβλεπόταν όλοι οι φυλακισμένοι να σπούδαζαν. Έτσι, η Δημοτική Παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» αναγνωρίζει ως  κύριο δικαίωμα κάθε ατόμου, ελεύθερου ή φυλακισμένου, το δικαίωμα στη μάθηση, ειδικά όταν αυτό έχει κερδηθεί με νόμιμες διαδικασίες, και αντιτάσσεται σε κάθε αυταρχική και εκδικητική συμπεριφορά του κράτους. Από την άλλη όμως θεωρεί ότι η πρακτική των καταλήψεων είναι το ίδιο αυταρχική, αντιδημοκρατική και φασιστική με την χειρότερη συμπεριφορά του πιο αυταρχικού κράτους, καθώς στερεί τους πολίτες από τα βασικά ατομικά τους δικαιώματα όπως αυτά της εργασίας, της εκπαίδευσης και της ικανοποίησης των προσωπικών και επαγγελματικών τους αναγκών.

Κατά συνέπεια, η Δημοτική μας Παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» καλεί το κράτος να πράξει τα δέοντα ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη εκπαίδευση των κρατουμένων, λαμβάνοντας βεβαίως πάντα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, καταδικάζει όμως απερίφραστα την κατάληψη του Δημαρχείου Ιωαννίνων από τους υποστηρικτές του Νίκου Ρωμανού, την χαρακτηρίζει ως αυταρχική και αντιδημοκρατική και καλεί για την άμεση λύση της».

 


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.