Εξι έργα για την Αντίσταση από την Πινακοθήκη Ζίτσας

Με έξι έργα από τη συλλογή της συμμετέχει η Πινακοθήκη Χαρακτικής του Δήμου Ζίτσας στην θεματική έκθεση «1936-2014 Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση».

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 24 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών στο Μεταξουργείο. Διοργανώνεται με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ο συλλογικός φορέας των εικαστικών καλλιτεχνών, γεννήθηκε το 1944 από πρωτοπόρους εικαστικούς καλλιτέχνες που μετείχαν ενεργά στην Aντίσταση. Άλλωστε οι περισσότεροι εικαστικοί καλλιτέχνες, ιδιαίτερα οι νέοι, εντάχθηκαν τότε στις γραμμές της Αντίστασης. Χιλιάδες ήταν οι ανώνυμοι και επώνυμοι καλλιτέχνες, όπου ο καθένας με τον τρόπο του, στον τόπο που ζούσε, με στερήσεις και κινδύνους, στήριξε την αντιστασιακή δράση του Ελληνικού λαού, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή τέχνης.

Από το 2008 πιο έντονα, η χώρα μας ζει την καπιταλιστική κρίση με ολέθριες επιπτώσεις για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, το λαό. Οι καλλιτέχνες είναι κι αυτοί μέρος της κοινωνίας που υφίστανται ό,τι κι οι εργαζόμενοι γενικότερα. Δρουν όμως και καλούνται από την ίδια τη ζωή με τα έργα τους να είναι παρόντες στα καίρια ζητήματα της εποχής.

zitsa_antistash1Η τέχνη που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπηρέτησε διαχρονικά τους αγώνες του λαού, είναι ανάγκη να εκφραστεί συλλογικά και σήμερα, να εκφραστεί η αναγκαιότητα της Αντίστασης. Παράλληλα είναι ανάγκη να γίνει μια προσπάθεια να καταγραφούν οι εικαστικοί καλλιτέχνες -«επώνυμοι» και άγνωστοι- που είτε με το έργο τους είτε με την ίδια τη ζωή τους συνδέθηκαν με τους λαϊκούς αγώνες.

Παράλληλα με την εικαστική έκθεση, θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Τεχνών, από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, Εργαστήριο Ιστορίας – Έκθεση της Τέχνης της Περιόδου «Δικτατορία Μεταξά – Κατοχή – Αντίσταση – Εμφύλιος -Τόποι Εξορίας ως το 1967».

Ώρες λειτουργίας Πινακοθήκης:
Τρίτη: 10:00-21:00, Τετάρτη-Σάββατο: 10:00-19:00, Κυριακή: 10:00-15:00

Λεωνίδου & Μυλλέρου Μεταξουργείο, 210-3231841, 210-5202420-1


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.