Ένα μυθιστόρημα για την κρίση από τον Γ. Κιουρτίδη

ocelotos2

«Ο κόσμος μας είναι εύθραυστος· μοιάζει με γυαλί. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να κομματιαστεί. Αρκεί ένα πετραδάκι, μια λέξη… για να θρυμματιστεί! Να σκορπίσει… γεμίζοντας θραύσματα την ψυχή μας». Με αυτά τα λόγια από το οπισθόφυλλο του βιβλίου ο συγγραφέας Γιώργος Κιουρτίδης μας συστήνει το νέο του μυθιστόρημα με τον τίτλο «Οι κληρονόμοι του Μίδα» (εκδόσεις Οσελότος, αυτοέκδοση).

Μία γεύση για το βιβλίο η υπόθεσή του οποίου εκτυλίσσεται μέσα στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, πήρε το γιαννιώτικο κοινό στην παρουσίαση που έγινε τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου στο καφέ του ξενοδοχείου Olympic, με πρωτοβουλία του βιβλιοπωλείου «Οσελότος».

Όπως ανέφερε η φιλόλογος Ειρήνη Πάντου πρόκειται για μία ιστορία η οποία διαδραματίζεται σε τρία επίπεδα, στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, με πρωταγωνιστές τους οποίους γνωρίζουμε (ως τύπους ανθρώπων). Τον Θωμά Καρανικόλα, του γύφτου που φώναζαν παλιά στο χωριό και τώρα πηγαίνοντας στην Αθήνα έγινε Μίδας έχοντας πάντα την ελπίδα ότι «με το νέο του παρατσούκλι θα ξεχνιόταν το παλιό», η παλιά φτωχική του ζωή. Γνωρίζουμε- συνέχισε- και τη γυναίκα του, τη Χαρίκλεια, γνωρίζουμε και τον Αχιλλέα, το μοναχογιό τους, «οι αποφάσεις του οποίου θα φέρουν τα πάνω κάτω».

Οι αλλαγές στην καθημερινότητα του Καρανικόλα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η σύγκρουση των γονιών με τις επιλογές του παιδιού, οι σχέσεις του δεύτερου με τους φίλους του, αποτελούν τα στοιχεία της πλοκής του βιβλίου.

Από την πλευρά του ο, γεννημένος στον Έβρο, συγγραφέας ανέφερε ότι μέσα στο βιβλίο περιγράφονται «όλοι εμείς, οι Νεοέλληνες, με τα κουσούρια και τις αρετές μας», έκανε εκτενή αναφορά στην οικονομική κρίση στοιχεία της οποίας τον ενέπνευσαν για την συγγραφή του βιβλίου, ενώ αναφέρθηκε και στην αποχώρησή του από την τράπεζα στην οποία εργαζόταν (Αγροτική) όταν αυτή πουλήθηκε στον όμιλο της Πειραιώς («όσοι απέμειναν, τώρα βιώνουν το δικό τους εργασιακό μεσαίωνα», σημείωσε).

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης διαβάστηκαν αποσπάσματα τόσο από το μιθοστόρημα όσο κι από την ποιητική συλλογή «Ύσσωπος» που επίσης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Οσελότος». Αποσπάσματα διάβασαν η ψυχοθεραπεύτρια Βίκυ Βάββα και η Τάνια Πετρουλάκη, υπεύθυνη της Λέσχης Ανάγνωσης Αθήνας της ΠΟ.Κ.Ε.ΑΤΕ.Π.

Τα βιβλία του Γ. Κιουρτίδη μπορείτε να τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο «Οσελότος» (Χατζηκώστα 5, τηλ. 26513 06456, www.ocelotos.gr).

Η ιστοσελίδα του συγγραφέα: http://www.gkiourtidis.gr/

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ocelotos2

Γ. Κιουρτίδης, Τ. Πετρουλάκη, Ε. Πάντου, Β. Βάββα

ocelotos1

ocelotos3


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.