Εκσυγχρονίζεται ο τομέας καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών

 Το νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό καθαριότητας και ανακύκλωσης παρουσίασε την Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου ο Δήμος Ιωαννιτών, με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα να υπογραμμίζει πως ο Δήμος «κάνει ότι μπορεί για να εκσυγχρονίσει το σύστημα καθαριότητας, θα πρέπει και οι πολίτες από την πλευρά τους να συμβάλλουν για να έχουμε ένα Δήμο καθαρό».

Με την παραλαβή των 10 νέων απορριμματοφόρων συμβατικών και ανακύκλωσης και ενός ανατρεπόμενου φορτηγού, ολοκληρώθηκε μια σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού στην καθαριότητα και την ανακύκλωση, που ξεκίνησε την προηγούμενη τριετία, μέσω του ΕΣΠΑ και δαπανήθηκαν συνολικά περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ.

Έχει ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα και βρίσκεται σε εξέλιξη, η σταδιακή παραλαβή και τοποθέτηση 800 κάδων απορριμμάτων, 1500 κάδων υλικών ανακύκλωσης, 800 κάδων  οικιακής κομποστοποίησης  και 15 κοντέινερ.

Η τοποθέτηση των κάδων ανακύκλωσης έχει ξεκινήσει από τις Δημοτικές Ενότητες και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η χωροθέτηση και η τοποθέτηση τους εντός της πόλης των Ιωαννίνων.

Ο τομέας της καθαριότητας ενισχύεται πλέον σημαντικά και «περνάμε σε μια νέα εποχή», όπως είπε ο Δήμαρχος. Παράλληλα ο κ. Μπέγκας ζήτησε τη συμβολή των πολιτών, τονίζοντας ότι «στο αντικείμενο της καθαριότητας υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση Δήμου – πολιτών» και πως «η κουλτούρα μιας κοινωνίας αποδεικνύεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα των απορριμμάτων».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών ήταν καυστικός μιλώντας για μια μερίδα επαγγελματιών  κυρίως στο χώρο του εμπορίου και της εστίασης που –όπως είπε- επιδεικνύουν μια συμπεριφορά που δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να έχει ένας σωστός πολίτης και επαγγελματίας.

Αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα σε παραβατικές συμπεριφορές που αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης και ζήτησε και από τον εμπορικό σύλλογο να παρέμβει. «Έχω επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου και δυστυχώς δεν υπάρχει η ανταπόκριση στον βαθμό που θα επιθυμούσαμε. Περιμένω και από τον σύλλογο να υποδείξει στα μέλη του τη σωστή συμπεριφορά. Με τα έργα που έχει κάνει ο Δήμος απέκτησαν υπεραξία πολλές επιχειρήσεις και δεν θα πρέπει οι ίδιοι να τις υποβαθμίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Σημείωσε δε πως σύντομα θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια και πως βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση νέας κανονιστικής απόφασης που σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα προβλέπει πρόστιμα και κατέληξε λέγοντας πως με την εφαρμογή της «ο Δήμος θα είναι πολύ αυστηρός απέναντι σε παραβατικές συμπεριφορές».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών παραδέχθηκε πως είναι ένα ζήτημα, καθώς ναι μεν «στην παρούσα φάση μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες», όπως είπε, ωστόσο η μνημονιακή επιταγή της απαγόρευσης των προσλήψεων και οι συνταξιοδοτήσεις προσωπικού  δημιουργούν πρόβλημα. Ο κ. Μπέγκας ανέφερε ότι θα θέσει το θέμα στην ΚΕΔΕ, ώστε η αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει εξαίρεση από τον περιορισμό των προσλήψεων για ευαίσθητους τομείς που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής των πολιτών.

aporimmatofora_dimos1ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δημήτρης Κατηρτσίδης ανέφερε πως το σημαντικό που εξασφαλίζει η προμήθεια των νέων απορριμματοφόρων είναι πως θα μπορεί πλέον το κάθε όχημα να «χρεωθεί» σε συγκεκριμένο οδηγό έτσι ώστε να έχει την ευθύνη του οχήματος, να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και να περιοριστούν οι βλάβες που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στον τομέα της καθαριότητας.

Αυτό το θέμα τόνισε και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για το εργοτάξιο, Ηλίας Αρλέτος, ζητώντας από τους οδηγούς «να φροντίζουν το όχημα που θα τους χρεωθεί, καλύτερα από το δικό τους».

«Αν μαζί με τον καινούργιο εξοπλισμό που διαθέτει πλέον ο Δήμος, αποκτήσουμε και όλοι μας μια καινούργια αντίληψη για την καθαριότητα και αγαπήσουμε περισσότερο την πόλη μας, τότε όλοι θα βοηθήσουμε να είναι καθαρή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατηρτσίδης.

Ο Αντιδήμαρχος ευχαρίστησε το προσωπικό της καθαριότητας για τις προσπάθειες του. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα αναπροσαρμοστούν οι τομείς ευθύνης και κάθε βάρδια «θα χρεωθεί» την αποκομιδή σε περισσότερους κάδους ώστε να ενισχυθούν περισσότερο η νυχτερινή βάρδια και αυτή της ανακύκλωσης.

Αναφέρθηκε τέλος στο θέμα της υπογειοποίησης κάδων, λέγοντας πως «στο νέο προϋπολογισμό που θα  τεθεί το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μανταλόβας έχει προβλέψει πίστωση για να ξεκινήσουμε υπογειοποιήσεις κάδων».

Τι περιλαμβάνει ο νέος εξοπλισμός καθαριότητας

aporimmatofora_dimosΣε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η δαπάνη στο έργο «εξοπλισμός καθαριότητας και ανακύκλωσης» που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και αφορά στην προμήθεια οχημάτων και απορριμματοδεκτών, έτσι ώστε ο Δήμος Ιωαννιτών να διαθέτει πλέον έναν σύγχρονο εξοπλισμό καθαριότητας και ανακύκλωσης.

Δαπάνη 1.715.850,00 € αφορά συνολικά 10 απορριμματοφόρα και ένα φορτηγό.

Αναλυτικά:

-Τρία (3) απορριμματοφόρα οχήματα τύπου πρέσας χωρητικότητας  16m3

-Ένα (1) απορριμματοφόρο όχημα τύπου περιστρεφόμενου τυμπάνου χωρητικότητας  4m3

-Τέσσερα (4) απορριμματοφόρα οχήματα τύπου περιστρεφόμενου τυμπάνου χωρητικότητας 16m3

-Δύο (2) απορριμματοφόρα οχήματα τύπου περιστρεφόμενου τυμπάνου χωρητικότητας 22m3

-Ένα (1) φορτηγό ανατρεπόμενο ωφέλιμου φορτίου 3,5tn

Ο εξοπλισμός σε απορριμματοδέκτες  συμβατικούς και ανακύκλωσης δαπάνης 1.239.102€ αφορά:

-400 μεταλλικούς τροχήλατους κάδους απορριμμάτων χωρητικότητας 1.300 lt

-400 μεταλλικούς τροχήλατους κάδους απορριμμάτων χωρητικότητας 1.100 lt

-1500 μεταλλικούς τροχήλατους κάδους ανακυκλώσιμων υλικών χωρητικότητας 1.100 lt

-5 κλειστά μεταλλικά κοντέινερ με συμπιεστή χωρητικότητας τουλάχιστον 10 κ.μ.

-10 ανοιχτά μεταλλικά κοντέινερ τύπου σκάφης χωρητικότητας τουλάχιστον 10 κ.μ.

-400 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης χωρητικότητας 300 lt

-400 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης χωρητικότητας 500 lt


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.