Δράσεις στην Ήπειρο για να γλιτώσουν τα πλατάνια

Μήνας δράσεων για την καταπολέμηση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων είναι ο Ιούνιος για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου.

Οι δράσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα έχουν ως στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και το συντονισμό  για την καταπολέμηση της ασθένειας που απειλεί με εξαφάνιση τα φυσικά οικοσυστήματα των πλατάνων.

Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Τετάρτης, 4 Ιουνίου, παραμονή της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών στην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης στα Ιωάννινα με θέμα: «Συντονισμός – Ενέργειες πρόληψης & καταπολέμησης της ασθένειας του πλατάνου».

Στη συνάντηση οι συμμετέχοντες δεν στάθηκαν μόνο στις διαπιστώσεις που έχουν γίνει από τη μέχρι τώρα παρατήρηση της ασθένειας. Άλλωστε τόσο οι επιστήμονες, όσο και οι δασολόγοι των δασαρχείων που παρακολουθούν την εξέλιξη του μεταχρωματικού έλκους στα πλατάνια τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οπότε και εμφανίστηκε η ασθένεια στην περιοχή της Ηπείρου, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κατάσταση ναι μεν είναι σοβαρή όχι όμως και μη αναστρέψιμη.

Επαγρύπνηση και συντονισμό στις δράσεις ώστε να καταπολεμάται η ασθένεια εν τη γενέσει της ζήτησε στην τοποθέτησή της η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και απευθυνόμενη προς τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων που σχετίζονται με την εκτέλεση Δημόσιων έργων (ΔΕΗ, εργοληπτικές επιχειρήσεις και εταιρείες τεχνικών έργων) τους κάλεσε να συνδράμουν ακόμη περισσότερο στην «αναχαίτιση» της ασθένειας με την απολύμανση των μηχανημάτων τους όπου κρίνεται απαραίτητο. Μάλιστα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δια των  φυτουγειονομικών ελεγκτών θα προβεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους μηχανημάτων όπου εκτελούνται έργα από οποιονδήποτε φορέα.

Από την πλευρά τους, τόσο οι εκπρόσωποι των εργοληπτών, όσο και των τεχνικών εταιρειών δεσμεύτηκαν με την υιοθέτηση μιας σειράς μέτρων και κοινών δράσεων με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα κατά τόπους δασαρχεία για την πρόληψη της ασθένειας.

Όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει κοινωνοί των ίδιων δεσμεύσεων να γίνουν και οι Δήμοι (που αν και είχαν προσκληθεί μέσω των ΠΕΔ απουσίαζαν εκτός από το Δήμο Ιωαννιτών) και οι εμπειροτέχνες-επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε μικρά και ιδιωτικά έργα. Στη διάρκεια της συνάντησης, προτάθηκαν επίσης μια σειρά μέτρων που πρέπει να αναλάβουν και οι Δήμοι μέσω των τεχνικών τους υπηρεσιών.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να συμβάλει στην ευρύτερη ενημέρωση δημιούργησε ενότητα στον δικτυακό της τόπο  στην οποία:

·       αποτυπώνονται τα σημεία όπου  το μεταχρωματικό έλκος έχει προσβάλει πλατάνια

·       αναρτώνται οι δασικές απαγορευτικές διατάξεις και οι αποφάσεις καθορισμού των ζωνών ασφαλείας

·       δίνονται χρηστικές συμβουλές για την πρόληψη της ασθένειας

·       παρουσιάζονται οι τρόποι αντιμετώπισης της

·       δίνονται απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα καθώς και

·       τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμόδιων υπηρεσιών όπου μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Δ/ντης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Δημήτριος Ζήκος, ο Αναπληρωτής Δ/ντης Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων Δασών και των Δασαρχείων, ο Δ/ντης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Πρόδρομος Ασλανίδης, ο πρόεδρος  ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου Σπύρος Μπαλαμπέκος, ο πρόεδρος  ΠΕΔΜΕΔΕ Ηπείρου Γεώργιος Ντάτσης, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας Ιωάννης Κωστούλας & Παναγιώτης Σιόρεντας, εκπρόσωπος της ΔΕΗ από την υπηρεσία στα Ιωάννινα Χρήστος Μήτσης, εκπρόσωπος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Θεμιστοκλής Σιόντης, εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Βασίλειος Θάνος και του ΑΚΤΩΡ Περικλής Σιώρος.

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.