“Δεν λαμβάνει υπόψη την αγωνία των κτηνοτρόφων”

provata

Η βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ Ν.Άρτας Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε στις 16/10/2014 Αναφορά στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία επισημαίνει την εξοντωτική, για τους κτηνοτρόφους -και πέρα από οποιαδήποτε λογική βάση- μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων σε περιοχές του νομού Άρτας.
Ταυτόχρονα, κατέθεσε υπόμνημα κτηνοτρόφων, στο οποίο εκφράζεται η διαμαρτυρία τους για τη μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων, αλλά και η αγωνία τους, καθώς αυτή η μείωση σημαίνει άμεσα την απώλεια της ενιαίας ενίσχυσης από τον ΟΣΔΕ για αυτή την χρονιά, αλλά και την μη ενεργοποίηση εκτατικών δικαιωμάτων, που θα έχει αρνητικές συνέπειες μέχρι και το 2020.
Και αυτό, παρά τις αντίθετες έγγραφες γνωματεύσεις αρμοδίων Υπηρεσιών του Κράτους, τις οποίες επισύναψε η κα Γεροβασίλη στην αναφορά της, που βεβαιώνουν για την καταλληλότητα και επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της βουλευτίνας.
Στην απάντησή του (εδώ), όμως, το υπουργείο δεν λαμβάνει υπόψη, ούτε την κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων, ούτε τις γνωματεύσεις της αυτοψίας των αρμοδίων υπηρεσιών. 
Αντίθετα, με μια γενικόλογη αναφορά, παραπέμπει ξανά στο μέλλον την επίλυση του προβλήματος, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως η συγκυβέρνηση, με την πολιτική που ακολουθεί, καταστρέφει την παραγωγική βάση της χώρας και τους ανθρώπους του μόχθου. Οδηγεί στην μείωση του ζωικού κεφαλαίου, προς όφελος όσων εποφθαλμιούν την ελληνικότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων, στην ερήμωση της περιφέρειας και στην συγκέντρωση της αγροτικής γης στα χέρια λίγων.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω η κα Γεροβασίλη δηλώνει για ακόμη μια φορά, ότι “συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αίτημα των κτηνοτρόφων να υπάρξει ΑΜΕΣΗ πολιτική λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει από την αδιαφανή διαδικασία χαρακτηρισμού των βοσκοτόπων.
Η αποτύπωση και διαχείριση των βοσκήσιμων εκτάσεων, οι οποίες δηλώνονται για την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, της Εξισωτικής Αποζημίωσης και της Βιολογικής κτηνοτροφίας είναι ζήτημα εθνικής σημασίας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν το θέμα, μέχρι σήμερα, παρότι στη χώρα μας βόσκονται 51 εκατ. στρέμματα, δεν έχουν μπορέσει ή δεν έχουν θελήσει να πείσουν την Ε.Ε. να καλύψει τις απαιτούμενες επιλέξιμες εκτάσεις για τους κτηνοτρόφους.
Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και η κυβέρνηση της αριστεράς θα δώσει σύντομα την πολιτική λύση που απαιτείται. 
Για να μπορέσει η κτηνοτροφία να συμβάλλει ουσιαστικά στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη και στην διατήρηση του κοινωνικού ιστού της υπαίθρου.
Για να αξιοποιήσει τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές που είναι αδύνατο να αξιοποιηθούν διαφορετικά.
Για να αποτελέσει για την περιοχή μας μοχλό ανάπτυξης και, με την αύξηση της συμμετοχής της στο συνολικό αγροτικό προϊόν, να βελτιώσει την αυτάρκεια της χώρας σε ζωικά προϊόντα και το εμπορικό ισοζύγιο στον αγροτικό τομέα”


 

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.