Χρ. Μαντάς: «Συνεχίζεται η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης»

mantas_tsipras1

 Την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας 3-11-2014, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Κατά την διάρκεια της δίωρης και πλέον παραμονής του στον χώρο της Σχολής ο βουλευτής έτυχε πλήρους ενημέρωσης για τις δραστηριότητες, την διαμονή, τα μαθήματα και τα εργαστήρια των μαθητών από τον Διευθυντή της Σχολής κ. Κώστα Μάντζαρη, ενώ περιόδευσε όλους τους χώρους της Σχολής και συνομίλησε με τους καθηγητές, τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Ο κ. Μαντάς διαπίστωσε την άρτια εκπαίδευση των μαθητευομένων και την προσήλωση του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στο υψηλής ποιότητας  παραγόμενο έργο, τονίζοντας ότι «η ενδεχόμενη  μετατροπή μιας τέτοιας Σχολής πρότυπης για τα ελληνικά δεδομένα ,που φιλοξενεί μάλιστα αγόρια και κορίτσια από όλη τη χώρα, σε  Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης(ΣΕΚ) θα υποβαθμίσει δραματικά το επίπεδό της. Αντίθετα μια τέτοια σχολή χρειάζεται την ουσιαστική και οικονομική αναβάθμισή της, έτσι ώστε να τοποθετηθεί σε ανάλογη βαθμίδα εκπαίδευσης π.χ.  ΙΕΚ, χωρίς βεβαίως να χάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της που την κάνουν ελκυστική σε όλη τη χώρα. Η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας( σήμερα έχει μόνο αποσπασμένους και άλλους εργαζόμενους που απειλούνται να μην γίνουν αορίστου χρόνου παρ ότι έχουν κερδίσει στο εφετείο, ενώ πολλές λειτουργίες π.χ σίτιση , συντήρηση κ.λ.π είναι σε ιδιωτικά συνεργεία) είναι απολύτως απαραίτητη. Ταυτόχρονα είναι επείγουσα ανάγκη να δοθούν κονδύλια για επισκευές στη θέρμανση και στο κτήριο που να εξασφαλίζουν συνθήκες καλής λειτουργίας.

Είναι εντυπωσιακό ότι η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων έχει τέτοιο εξοπλισμό, που αν και παραμένει αναξιοποίητος επί 30 χρόνια μπορεί να την καταστήσει τις αναγκαίες βελτιώσεις, σε  μία μικρή αλλά ουσιαστική μονάδα γαλακτοκομικής παραγωγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που θα πραγματοποιήσει, θα στηρίξει την ουσιαστική αναβάθμιση και λειτουργία της σχολής, που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι πραγματικά μοναδική σε ολόκληρη τη χώρα»

ΜΕ ΤΟΥΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

Το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Μαντάς δέχτηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία των ωρομίσθιων καθηγητών των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ. Οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν την έντονη ανησυχία τους γιατί ενώ διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, δεν έχουν αρχίσει ακόμη τα μαθήματα, καθώς δεν έχει προσληφθεί ο απαραίτητος για τη λειτουργία των Σχολών αριθμός ωρομισθίων. Είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί η έναρξη του διδακτικού έτους, που κανονικά έπρεπε να αρχίσει στις 20 Σεπτεμβρίου. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μαντάς δήλωσε ότι «συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό η υποβάθμιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαίο ότι 300 μαθητές των Σχολών είναι ακόμη στο δρόμο, ενώ παράλληλα μεγάλες μονάδες ιδιωτικών σχολών έκαναν φέτος την εμφάνισή τους στην πόλη. Όταν οι ωρομίσθιοι καθηγητές του ΟΑΕΔ είναι σε χρόνια εκκρεμότητα, όταν το πρώτο και παραγωγικότερο τετράμηνο της χρονιάς δεν έχει αρχίσει ακόμη, είναι εμφανές ότι με όλους τους τρόπους η κυβέρνηση απαξιώνει το δημόσιο σχολείο  για να προωθήσει την ιδιωτική εκπαίδευση.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει όλα τα άμεσα μέτρα για την έναρξη του σχολικού έτους των σχολών ΟΑΕΔ και για την αναπλήρωση των χιλιάδων χαμένων διδακτικών και εργαστηριακών ωρών, κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.