Χρ. Μαντάς: «Σε κρίσιμο σημείο το Χατζηκώστα»

Το Νοσοκομείο Χατζηκώστα  επισκέφθηκε τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς μαζί με αντιπροσωπεία του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων.

Στα πλαίσια της περιοδείας του ο Χρήστος Μαντάς έτυχε ενημέρωσης από τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γεωργόπουλο, ο οποίος έθεσε τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως η υποστελέχωση, η εγκατάσταση πληροφοριακού συστήματος και η παραλαβή και έναρξη λειτουργίας του πολυδύναμου κέντρου.

 

mantasΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΤΑ 50%

Στη συνέχεια ο κ. Μαντάς  συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν την υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου κατά 50% την τελευταία πενταετία, αν και ο αριθμός των ασθενών έχει αυξηθεί υπερβολικά σε σημείο το 2013 να υποδεχθεί 60.000 περισσότερα περιστατικά από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Η υποχρηματοδότηση έχει επιπτώσεις στα κονδύλια των νυχτερινών και των εξαιρέσιμων, έτσι ώστε να γίνονται περικοπές και στον αριθμό των εφημερευόντων, αλλά και στα δεδουλευμένα που φθάνουν στο 30%!

Ταυτόχρονα τονίσθηκε η έλλειψη ιατρών σε κλινικές όπως η Παθολογική, η Καρδιολογική και η Παιδιατρική, σε σημείο εξόντωσης του υπάρχοντος προσωπικού, σε ένα νοσοκομείο που υποδέχεται περιστατικά από όλη την βορειοδυτική Ελλάδα , την δυτική Μακεδονία και την Αιτωλοακαρνανία καθώς και από την γειτονική Αλβανία.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

Αναφέρθηκαν επίσης η τραγική αποδυνάμωση ειδικοτήτων όπως τραυματιοφορέων, βοηθών θαλάμων, παρασκευαστών και διοικητικού προσωπικού καθώς οι μειώσεις που έγιναν λόγω συνταξιοδότησης δεν αναπληρώθηκαν ποτέ από νέες προσλήψεις, όπως επίσης και η παράδοση λειτουργιών του Νοσοκομείου (καθαριότητα, τραπεζαρία κλπ.) σε ιδιωτικά συνεργεία. Επίσης εντοπίσθηκε η  παντελής έλλειψη φύλαξης του Νοσοκομείου.

 

ΑΠΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Μετά το τέλος της επίσκεψης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι: «Το ιστορικό νοσοκομείο της πόλης μας είναι ένα απτό παράδειγμα για το τι σημαίνει λιτότητα και νεοφιλελεύθερη πολιτική στην υγεία. Μειωμένη χρηματοδότηση, μειωμένο προσωπικό και αύξηση των περιστατικών. Η υγεία βρίσκεται στο… κόκκινο και δεν έχει καταρρεύσει χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειας των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Βασικοί τομείς της υγείας έχουν εκχωρηθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα χαρίζοντας υπερκέρδη ,ενώ με την επικείμενη σύσταση ανώνυμης εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα οικονομικά της υγείας με βάση τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για την ‘εταιρεία συστήματος αμοιβών των Νοσοκομείων’, το δημόσιο ουσιαστικά αποσύρεται από την εγγύηση για την λειτουργία των δημόσιων Νοσοκομείων.

Στην περιοχή μας το δημόσιο σύστημα υγείας έχει κεντρικό ρόλο και μάλιστα αποτελεί στήριγμα για ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου. Βρισκόμαστε όμως μπροστά σε κίνδυνο κατάρρευσης καθώς τα περιφερειακά Νοσοκομεία αποδυναμώνονται (ιδίως Πρέβεζα, Λευκάδα) και τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων αιμορραγούν συνεχώς από κρίσιμες ελλείψεις κυρίως σε προσωπικό. Εμείς καλούμε την κοινωνία να κινητοποιηθεί για την στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται και σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου ώστε να πιέσουμε για ουσιαστικές λύσεις».


 

 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.