Χρ. Μαντάς: «Ποιος θα επενδύσει στους σεισμούς ή την αρχαιολογία;»

Στις 16 Οκτωβρίου 2014, συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση, η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας, με θέμα ημερήσιας διάταξη την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις».

Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς κατά την τοποθέτηση του έθεσε το ερώτημα ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στον τομέα της Έρευνας μετά από αυτό το νομοσχέδιο, καθώς, οι πιέσεις στον κρατικό προϋπολογισμό είναι δεδομένες, ενώ όπως δείχνει η διεθνής πρακτική, η αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, αποτελεί συντελεστή που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, για την αύξηση του ΑΕΠ και την απασχόληση.

Δυστυχώς, η επόμενη μέρα θα βρίσκει πρώτα από όλα το ανθρώπινο δυναμικό με μία τεράστια αγωνία και ανασφάλεια για τις θέσεις εργασίας και για το μέλλον τους, σημείωσε ο κ. Μαντάς προσθέτοντας ότι το νεοφιλελεύθερο ιδεολόγημα και η εμμονή ότι «η αγορά» μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα, δεν μπορεί να σταθεί. Ποιος επιχειρηματίας θα επενδύσει στο πεδίο των σεισμών ή της αρχαιολογίας ή των ανθρωπιστικών επιστημών, αναρωτήθηκε ο κ. Μαντάς.

«Μέσα από το σχέδιο νόμου λέτε στους ερευνητικούς φορείς και στους ερευνητές ότι δεν τους διασφαλίζετε ούτε το ελάχιστο για να μπορούν να επιβιώνουν και να ψάξουν να βρουν λύσεις μέσα από ‘την αγορά’ και τα ερευνητικά προγράμματα. Είναι γνωστό όμως ότι οι ερευνητικοί φορείς δεν μπορούν αποκλειστικά να στηριχθούν μόνο σε αυτά. Θα είναι τεράστιο λάθος αν δεν διασφαλιστεί το ελάχιστο και βασικό, ειδικά για τις μισθολογικές δαπάνες των ερευνητικών κέντρων, για να μπορούν οι ερευνητές να επιτελέσουν το έργο τους.

Στο σχέδιο νόμου εισάγεται κάτι που εισάγεται και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ότι η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης, για την οποία μπορούμε να πούμε πολλά. Άρα, θα υπάρχει μια σαφής ψαλίδα διαφοροποίησης ανάμεσα στα ερευνητικά κέντρα σε σχέση με την αξιολόγησή τους.

Αυτό, ειδικά στην έρευνα και ειδικότερα στη βασική έρευνα, όπως, για παράδειγμα, στις ανθρωπιστικές επιστήμες, όχι μόνο δεν προάγει την ουσιαστική πρόοδο, αλλά ναρκοθετεί εξαρχής την ίδια την ύπαρξή της και τη θέτει σε αμφισβήτηση και αμφιβολία», σημείωσε.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ 140.000 ΕΥΡΩ

Κλείνοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως υπάρχει ένα σημείο στο άρθρο 22 σε σχέση με τις απευθείας αναθέσεις, οι οποίες αυξάνουν σε 140.000. Αναμένονται εξηγήσεις για το συγκεκριμένο σημείο, αν δηλαδή αυτό ισχύει και αναδρομικά και τι ακριβώς σημαίνει, κατέληξε.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.