Χρ. Μαντάς: Χρειάζεται κοινωνικό μέτωπο για διαφορετικό Ρυθμιστικό

mantas

Θύμα του μνημονίου το σχέδιο των Ιωαννίνων, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ ενός άλλου χωροταξικού σχεδιασμού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων που να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες, υπέρ ενός Προεδρικού Διατάγματος που «πραγματικά θα προστατεύσει το οικοσύστημα της Λίμνης Παμβώτιδας» τάσσεται ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Ο κ. Μαντάς προστίθεται στους αντιδρώντες όσον αφορά την καθυστέρηση θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού του λεκανοπεδίου την οποία φέρνει το νέο σχέδιο νόμου για το χωροταξικό κάνοντας λόγο για όψιμο ενδιαφέρον των τοπικών φορέων (Δήμαρχος, Περιφερειάρχης, βουλευτές συγκυβέρνησης) όσον αφορά το θέμα.

Σε δήλωσή του τονίζει: «Χθες, Πέμπτη 27 Ιουνίου του 2014 ψηφίστηκε στο 1ο θερινό τμήμα της Βουλής, χωρίς ουσιαστική συζήτηση και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος – καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση – και παρά την αντίθετη γνώμη όλων των αρμόδιων φορέων, το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση – Βιώσιμη Ανάπτυξη». Με βάση τον καινούριο αυτό νόμο, όχι μόνο καταργείται ο σχεδιασμός επιπέδου Ρυθμιστικού, όχι μόνο ακυρώνονται δυνάμει όλα τα Π.Δ. προστασίας και οριοθέτησης χρήσεων γης, αλλά αχρηστεύονται προχωρημένες επεξεργασίες για την χωρική ανάπτυξη που έχουν γίνει αποδεκτές και από τις τοπικές κοινωνίες. Για την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, στον νέο νόμο-‘προαπαιτούμενο’ δεν προβλέπεται ούτε κατ’ όνομα η πρόθεση ενσωμάτωσης των κατευθύνσεων της μελέτης του Ρυθμιστικού Σχεδίου στο Περιφερειακό της Ηπείρου. Παράπλευρη λοιπόν απώλεια της διαδικασίας αυτής είναι και το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων, ένα σχέδιο που ξεκίνησε το 2003 και 11 χρόνια αργότερα εκκρεμεί η θεσμοθέτησή του, ενώ και η τύχη του Π.Δ. για την Λίμνη Παμβώτιδα αγνοείται. Τα δάκρυα λοιπόν και οι αιτιάσεις των κυβερνητικών παραγόντων των Ιωαννίνων για την ουσιαστική κατάργηση του Ρ.Σ.Ι αποδεικνύονται εντελώς όψιμα. Ήδη με ερώτησή μας στις 4.2.2013, είχαμε επισημάνει την παραπομπή του Ρ.Σ.Ι στις καλένδες και ένα χρόνο μετά, στις 8.4.2014 με την τότε φημολογούμενη κατάργηση του Οργανισμού, είχαμε επανέλθει ζητώντας σαφές χρονοδιάγραμμα επί του θέματος».

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Μαντάς επισημαίνει την ανάγκη συγκρότησης μετώπου που θα ανατρέψει αυτές τις πολιτικές:

«Οι παραπάνω εξελίξεις, που δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας και που διαχρονικά εξυπηρετούν, στο όνομα της ‘ανάπτυξης’, συγκεκριμένες επιλογές και συμφέροντα, θέτουν την επείγουσα ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής μας και οι φορείς της πόλης μας να συγκροτήσουν μέτωπο ανατροπής αυτών των πολιτικών.

Θέτουν επίσης την επείγουσα ανάγκη για τη συγκρότηση μιας διεκδικητικής διαδικασίας, σε κινηματικό και θεσμικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα πλαίσιο διαφορετικής αντίληψης στο χωροταξικό σχεδιασμό, ένα ρυθμιστικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της, ένα Π.Δ. που πραγματικά θα προστατεύσει το οικοσύστημα της Λίμνης Παμβώτιδας».

Τι λένε οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς 

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.