«Χείρα βοηθείας» από τον Γ. Μανιάτη στους χειρισμούς για τη λυματολάσπη (video)

maniatisgiannis2

Χείρα βοηθείας στους χειρισμούς της περιφερειακής αρχής της Ηπείρου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσον αφορά την κατασκευή μονάδας λυματολάσπης στην Ελεούσα έδωσε από το βήμα του κοινοβουλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Ως γνωστόν η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το εργοστάσιο φορέας κατασκευής του οποίου είναι ο κ. Σταύρου, σύζυγος της αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τ. Καλογιάννη, κινήθηκε με διαδικασία εξπρές την προεκλογική περίοδο του περασμένου Μαΐου προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τοπικών φορέων του Δήμου Ζίτσας.

Χτες, στο κοινοβούλιο – με μεγάλη καθυστέρηση αφού ο κ. Μανιάτης δεν προσήλθε την πρώτη φορά που κατατέθηκε η σχετική ερώτηση – συζητήθηκε η επίκαιρη επερώτηση την οποία είχε καταθέσει ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Κασσής.

ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Στην απάντησή του ο κ. Μανιάτης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη επένδυση έχει λάβει ως επί το πλείστον θετικές γνωμοδοτήσεις – μεταξύ αυτών και του περιφερειακού συμβουλίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης Ηπείρου το οποίο συνεδρίασε στις 8 Ιουλίου).

Ειδικότερα, θετικές ήταν οι γνωμοδοτήσεις της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου, της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, της Περιφερειακής Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ιωαννίνων (υπό προϋποθέσεις) της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, της Επιτροπής Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας (κατά πλειοψηφία), της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (υπό προϋποθέσεις).

Τέλος, επικαλούμενος τη γνώμη του Σώματος Επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος ανέφερε ότι όσον αφορά τον έλεγχο νομιμότητας της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αρμόδιος φορέας είναι το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ακόμη ότι η διεύθυνση νομοθετικού έργου του υπουργείου Περιβάλλοντος απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Ζίτσας που αφορούσε τη νομιμότητα της απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν (28/7/2014) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

«Η προσφυγή αυτή εξετάζεται μόνο ως προς τη νομιμότητα των διαδικασιών. Το Υπουργείο και οι υπηρεσίες του δεν νομιμοποιούνται με βάση το νόμο να εισέλθουν στην ουσία της υπόθεσης, δεδομένου ότι η ουσία αυτή έχει εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας που είναι οι υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης» ανέφερε ο κ. Μανιάτης δικαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους χειρισμούς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο ΜΙΧ. ΚΑΣΣΗΣ

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Κασσής ανέφερε ότι η υπό κατασκευή μονάδα βρίσκεται σε απόσταση 400 μέτρων από τις πηγές της Κρύας από τις οποίες υδρεύεται το 80% του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και κοντά στους οικισμούς του Περάματος και του Αγ. Ιωάννη σημειώνοντας ότι πρόκειται να λειτουργήσει εντός περιοχής Natura, σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου και κηρυχτεί ζώνης υψηλής παραγωγικότητας.

Στη δευτερολογία του ο κ. Κασσής έκανε λόγο για καραμπινάτη απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου η οποία «ξεκίνησε τη διαδικασία στις 9 Απριλίου και την τελείωσε ουσιαστικά λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου». Συμπλήρωσε δε ότι «η συγκεκριμένη δραστηριότητα αφορούσε τον σύζυγο της Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων, της κ. Τατιάνας Καλογιάννη, η οποία και σήμερα συνεχίζει να είναι Αντιπεριφερειάρχης».

ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Ο κ. Κασσής πρόσθεσε ότι η θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας Υπηρεσίας Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας πέρασε με την πρόταση της προέδρου (το αρχικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 3-3). Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι «μεσολάβησε επαρκές χρονικό διάστημα με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία» μέχρι να δοθεί η σχετική αδειοδότηση αφού η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατατέθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2013, συμπληρωματικά στοιχεία υποβλήθηκαν στις 20/2/2014, την 1η Απριλίου διαβιβάστηκαν για διαβούλευση όλα τα στοιχεία και στις 28 Ιουλίου εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.