Απαραίτητος ο συντονισμός για τη λίμνη…

Με κατάμεστη από κόσμο τη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του συγκροτήματος «Φρόντζου Πολιτεία» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Παμβώτιδα: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» που διοργάνωσε την Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου η Δημοτική Παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδιώτης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, όπως ο Βασίλης Χήτος από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», ο Λάζαρος Νάτσης από την παράταξη «Γιάννενα, Πολίτες για την Ανατροπή», ο Νίκος Ηλίας από την «Αριστερή Παρέμβαση» καθώς και εκπρόσωποι φορέων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Επικεφαλής της Παράταξης Άρης Μπαρτζώκας και στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι ομιλητές αναπτύσσοντας τα αντίστοιχα θέματα:

•           «Μεγαλώνοντας δίπλα στη λίμνη» – Θόδωρος Κολόκας, επιχειρηματίας

•           «Μπορούμε να ξανακάνουμε τη λίμνη μας καθαρή;» – Κώστας Σακκάς, πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

•           «Πάλι περιβάλλον, τώρα με την κρίση;» – John Halley, καθηγητής Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

•           «Μια ανθρώπινη αγκαλιά για την Παμβώτιδα» – Μαρία Μπουκουβάλα, ακτιβίστρια

•           «Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία της λίμνης» – Νίκος Βούστρος, ειδικός ψηφιακών μέσων

•           «Δραστηριότητες και βιώσιμη ανάπτυξη για τη λίμνη μας» – Θοδωρής Αλεξίου, σύμβουλος επιχειρήσεων

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτρης Πάνου, ιατρός.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θ. Μπέγκας, ο οποίος συνεχάρη την παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» για την πρωτοβουλία της και τόνισε ότι ως Δήμαρχος θα αναλάβει πρωτοβουλία για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων με τη λίμνη φορέων ώστε να ξεκινήσουν δράσεις καθαρισμού και αξιοποίησής της.

«Αυτό που έχουμε συνηθίσει ως αντίληψη είναι η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίζει φοβικά και με προκατάληψη πρωτοβουλίες παρατάξεων της αντιπολίτευσης και η αντιπολίτευσης να θεωρεί ότι ο ρόλος της περιορίζεται και εξαντλείται στην κριτική της απέναντι στη Δημοτική Αρχή», είπε σημειώνοντας ότι «υπάρχουν μεγάλα θέματα, όπως αυτό της λίμνης, όπου μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί».

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών αναφέρθηκε σε τρεις παραμέτρους που -όπως είπε – καθόρισαν μέχρι σήμερα την υπόθεση της Παμβώτιδας:

Πρώτον: Υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο. Το προεδρικό διάταγμα λίμνης που οριοθετεί τις δραστηριότητες γύρω από τη λίμνη, έχει καταντήσει το γεφύρι τη Άρτας.

Δεύτερον: Παρ’ ότι έχουν κατά καιρούς γίνει διάφορες μελέτες και επιστημονικές προσεγγίσεις για την Παμβώτιδα, παρ’ ότι όλοι μιλάμε «για το στολίδι μας» δεν υπάρχει ένας συντονισμό και μια συναπόφαση όλων για το τι πρέπει να κάνουμε και πώς θα το προχωρήσουμε σε βάθος χρόνου και την ίδια ώρα υπάρχει ένα «θολό» καθεστώς αρμοδιοτήτων.

Τρίτον: Πρέπει να αλλάξουν κατεστημένες νοοτροπίες και να συναισθανθεί η τοπική κοινωνία – πραγματικά κι όχι θεωρητικά- ότι η λίμνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και η προστασία της υποχρέωση μας.

Στη συνέχεια ο Λάζαρος Νάτσης, επικεφαλής της Παράταξης «Γιάννενα, Πολίτες για την Ανατροπή» ανέφερε πως «η ευθύνη για την συγκρότηση ενός σχήματος που θα συνθέσει τις αναπτυξιακές και οικολογικές ιδέες είναι του Δήμου Ιωαννιτών, η λίμνη ανήκει στο Δήμο για να σταματήσουν επιτέλους να κάνουν παιχνίδι άλλοι …. μιλάμε για διαχείριση, μιλάμε για ευθύνη δημοτικού συμβουλίου».

Ο Βασίλης Χήτος τόνισε ότι η λίμνη δεν μπορεί να αποκοπεί από τον οικιστικό ιστό των Ιωαννίνων και πως χρειάζεται ένας συντονισμός φορέων ώστε να προκύψουν οι καλύτερες δυνατές πρακτικές.

Από την Αριστερή Παρέμβαση ο Νίκος Ηλίας έκανε μια αναδρομή στο καθεστώς της λίμνης από τη δεκαετία του ’30 ενώ αναφέρθηκε και σε συμφέροντα που σχετίζονται με την περιοχή.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν πλήθος δημοτών που κατέθεσαν τις προτάσεις τους, ενώ αναπτύχθηκε κι ένας ιδιαίτερα εποικοδομητικός διάλογος.

pamvotida_giannena_toraΔΗΛΩΣΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Με το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Μπαρτζώκας δήλωσε:

«Συνεπείς με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες ότι η Παράταξη ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ δεν ήταν ένα πρόσκαιρο, προεκλογικό μόρφωμα αλλά μια ισχυρή και σταθερή παράταξη ενεργών πολιτών που ήρθε για να φέρει αλλαγές, ανατροπές στα Δημοτικά πράγματα, πραγματοποιήσαμε σήμερα μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση στην οποία παρουσιάσαμε το παρελθόν της Παμβώτιδας, όπως το ζήσαμε σε παλιότερες δεκαετίες, τη σημερινή, κακή της κατάσταση αλλά και ρεαλιστικές προτάσεις για τον καθαρισμό της και την αξιοποίησή της.

Η παρουσία στην εκδήλωσή μας ενός ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού πολιτών, η παρουσία επίσης του κου Δημάρχου Ιωαννιτών καθώς και δημοτικών συμβούλων όλων σχεδόν των παρατάξεων ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμάς, δικαιώνοντας άλλη μία μας θέση, αυτή για την ανάγκη καλλιέργειας ενός πολιτικού πολιτισμού δημιουργικής κριτικής αλλά και συνεργασίας που θα βοηθήσει την πρόοδο του Δήμου μας.

Η Δημοτική Παράταξη ‘ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ’ ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες και δεσμεύεται για την περιοδική διοργάνωση πολλών ακόμη τέτοιων εκδηλώσεων ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο καταγεγραμμένων προβλημάτων καθώς και προτάσεων επίλυσής των και καλεί όλους τους δημότες και φορείς της πόλης μας αλλά και τις δημοτικές παρατάξεις να συμμετάσχουν ενεργά στην πρωτοβουλία αυτή».


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.