Αντιεξουσιαστική Κίνηση: Το Μουντιάλ αμφισβητεί το δικαίωμα στην πόλη

Σε μποϊκοτάζ του Μουντιάλ που ξεκίνησε την Πέμπτη στη Βραζιλία καλεί με ανακοίνωσή της η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας.

Σε ανακοίνωσή της με τίτλο ‘Boyott Brazil 2014’ συσχετίζει τη διοργάνωση του Μουντιάλ με την ευθεία αμφισβήτηση από τις εξουσίας του δικαιώματος στην πόλη:

Η FIFA, μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο, κατάφερε ακόμη και στη Βραζιλία να επιβάλλει τους στυγνούς καπιταλιστικούς όρους διεξαγωγής του ΜΟΥΝΤΙΑΛ, μετατρέποντας τις Πόλεις σε τεράστια εμπορικά κέντρα, περιθωριοποιώντας τους ήδη αποκλεισμένους και φτωχούς του Ρίο, της Μπραζίλια, του Σάο Πάολο και άλλων 12 πόλεων. Ακόμα και αυτό το ιστορικό ΜΑΡΑΚΑΝΑ το γκρέμισε, για να το μετατρέψει σε τεράστιο εμπορικό κέντρο, προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και πρωταγωνιστών των προηγούμενων Μουντιάλ, όπως ο Dunga, ο Cafu και o Romario. Αυτή η πράξη είναι μία στιγμή μπροστά στον γενικευμένο ‘αστικό εξορυκτισμό’ που εφαρμόστηκε στη Βραζιλία από την ανάληψη των αλλεπάλληλων παγκόσμιων αγώνων που έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει.

Από νωρίς η Βραζιλιάνικη κοινωνία και τα κινήματα πήραν το μήνυμα της καταστροφής του δημόσιου χώρου που ερχόταν, καθώς αυτό το προανήγγειλαν οι Παναμερικανικοί Αγώνες το 2007 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι αναλήψεις των επόμενων αθλητικών διοργανώσεων υπήρξε η ταφόπλακα των πόλεων. Παγκόσμιοι Στρατιωτικοί αγώνες 2011, Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2013 , Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 και Ολυμπιακοί αγώνες το 2016.

ak_mundialΤα τεράστια κατασκευαστικά έργα είναι υπεύθυνα για τον αποκλεισμό στις πόλεις. Οι φτωχοί εκτοπίζονται από τα κέντρα των πόλεων, ενώ οι φαβέλες γίνονται αόρατες στον επισκέπτη. Σε κοινότητες, αλλά και σε φαβέλες το κράτος επιβάλλει στρατηγικές πολέμου και διώξεων, που πολλές φορές οδηγούν σε αίμα όπως έγινε στην εισβολή της πιο πυκνοκατοικημένης φαβέλας (Complexo da Mare), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άτομα. Η ειδική μονάδα αστυνομικών επιχειρήσεων έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο για την εφαρμογή των σχεδίων της κερδοσκοπικής χωροταξίας.

Σε αυτόν τον πόλεμο του αρπαχτικού καπιταλισμού περιλαμβάνεται η εκτόπιση δεκάδων χιλιάδων από τους χώρους κατοικίας τους, η σήμανση με μπογιά σπιτιών χωρίς καμιά εξήγηση, η εισβολή στα σπίτια χωρίς δικαστική συνδρομή, η διακοπή διαφόρων υπηρεσιών αλλά και τα υπερβολικά ακριβά αστικά εισιτήρια τα οποία λειτουργούν στο να ελέγχουν την κυκλοφορία των ανθρώπων.

Το δικαίωμα στην πόλη αμφισβητείται πλέον στις πόλεις που διεξάγεται το ΜΟΥΝΤΙΑΛ.

Οι λαϊκές επιτροπές, οι επιτροπές ενάντια στις μεγάλες διοργανώσεις, το κίνημα για δωρεάν εισιτήρια, το MST αλλά και χιλιάδες ακτιβιστές μέσα από εκατοντάδες διαδηλώσεις κατόρθωσαν, όχι μόνο να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα, αλλά και να αποδιοργανώσουν και την ‘ιδεολογία’ της ανάπτυξης, η οποία επέτασσε πως μέσα από φαραωνικά έργα θα αντιστάθμιζαν την καταστροφή της κοινωνίας για ένα κομμάτι άρτου και θεάματος.

Οι αγώνες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στη Βραζιλία ενάντια στις μεγάλες διοργανώσεις θεμελίωσαν μια νέα νοοτροπία πολιτικής παρέμβασης στη βάση της οριζοντιότητας με νέα οργανωτικά μοντέλα και πρακτικές.

Η εμπειρία από το φιάσκο των ολυμπιακών αγώνων του 2004 δεν μας αφήνει καμιά αμφιβολία προκειμένου να συνταχθούμε με το κίνημα αντίστασης στη Βραζιλία και παντού όπου ο αρπακτικός καπιταλισμός με διάφορα προσχήματα παρεμβαίνει για την εγκαθίδρυση ενός νέου κερδοσκοπικού ολοκληρωτισμού».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12/6/2014 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.