ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπέρ ενός δημόσιου σχολείου-κέντρου αγώνα

antarsya_logotypo

Κάλεσμα για ένα σχολείο που «στο κέντρο του θα έχει την μόρφωση και τις ανθρώπινες ανάγκες, όχι τα κέρδη των ΙΕΚ και των φροντιστηρίων» απευθύνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσθέτοντας: «Με την ανατρεπτική, αντικαπιταλιστική αριστερά, με τα κοινωνικά κινήματα να μετατρέψουμε τα σχολεία σε κέντρα αγώνα του κόσμου της εργασίας και της δημιουργίας, ενάντια στην απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, των ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ και των Κυβερνήσεών τους, με τους δικούς μας θεσμούς που θα ανιχνεύουν την αυριανή κοινωνία που ονειρευόμαστε».

Σε ανακοίνωσή της για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σημειώνει ότι «με τη διαβόητη τράπεζα θεμάτων, τη βάση του 10 για πολλά μαθήματα ενδοσχολικά αλλά και στις πανελλαδικές και όλους τους βαθμούς να ‘μετράνε’ στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια είναι ένα  σχολείο προσανατολισμένο:

-να αλέθει στις καταιγιστικές, εξεταστικές μυλόπετρες του ανταγωνισμού τα μυαλά, τις προσδοκίες και τα όνειρα, των λίγων, που θα επιμένουν να διεκδικούν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

-να αποκλείσει από την τριτοβάθμια πολλούς μαθητές και να σε ορισμένους να στερήσει ακόμη και το απολυτήριο!

- να μη δίνει μόρφωση αλλά αποσπασματικέ δεξιότητες και αναλώσιμη κατάρτιση, χρήσιμη μόνο για τις ανάγκες των εργοδοτών, οδηγώντας τους – κι από τα 15 τους – στο μαγγανοπήγαδο της μαθητείας, της απλήρωτης εργασίας χωρίς δικαιώματα, της μαύρης εργασίας ή της αμοιβής με το 80% του βασικού μισθού πείνας.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου 12χρονου, δωρεάν, δημόσιου σχολείου για όλα τα παιδιά που «θα δίνει στέρεες γενικές γνώσεις, θα συνδέει τη θεωρία με την πράξη, θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη θα ανακαλύπτει τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα κάθε παιδιού και δε θα θάβει τα μαθητικά μυαλά κάτω από την εντατικοποίηση, τις συνεχείς εξετάσεις, τον ανταγωνισμό και την απόρριψη. Που θα χωράει την τέχνη, τη μουσική, το θέατρο. Που θα δίνει ελεύθερο χρόνο και δεν θα τον θυσιάζει στο βωμό τον εξετάσεων. Που θα προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, σε όλες τις βαθμίδες».

Όλες και όλοι μαζί, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί να αγωνιστούμε για

  • Κατάργηση του νόμου 4186/2013 για την αναδιάρθρωση του Λυκείου
  • Κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, της βάσης του 10 και της «Τράπεζας θεμάτων»
  • Διαγραφή του χρέους, όχι των σχολείων
  • Γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού ή το 5% του ΑΕΠ, ώστε να διασφαλιστεί σχολείο σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη και κάθε χωριό, με όλες τις αναγκαίες υποδομές (εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια, βιβλία), αναλώσιμα υλικά και δωρεάν βιβλία. Κανένα σχολείο να μη συγχωνευτεί ή κλείσει.
  • Άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Όχι στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις. Αυξήσεις στους μισθούς.
  • Να πετάξουμε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής έξω από τα σχολεία μας. Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά.
  •  Έκτακτη επιχορήγηση για τα έξοδα των σχολείων, για τη σίτιση και την ασφάλιση υγείας για τους μαθητές. Αναβάθμιση και όχι διάλυση της ειδικής αγωγής και της μέριμνας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Όχι στη συρρίκνωση και το κλείσιμο ειδικών σχολείων και υποστηρικτικών δομών. Τμήματα με 20 μαθητές ανά τάξη, 15 στην κατεύθυνση, 10 στο εργαστήριο, παράλληλη διδασκαλία στην ξένη γλώσσα. Όχι τμήματα των 27 και 30 μαθητών. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία για όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, χωρίς διοικητικές παρεμβάσεις.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.