ΑΝΤΑΡΣΥΑ για «ΔΩΔΩΝΗ»: «Πέμπτη φάλαγγα» των ιδιωτών οι Ενώσεις

dodoni_plateia1

Η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» παραδίδεται ολοκληρωτικά στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα εκτιμά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων να πωλήσει το μερίδιο της στη νέα ιδιοκτησία (.

Σύμφωνα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ η τελευταία εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα «τα συγκεκριμένα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα 1,5 χρόνο από την ιδιωτικοποίηση να  εμφανίζονται λίγο, πολύ ως σωτήρες  της ΔΩΔΩΝΗΣ και της κτηνοτροφίας. Όλος ο κόσμος και ο ντουνιάς γνωρίζει πως δεν είναι έτσι, ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι που καθημερινά καταστρέφονται από τη πολιτική που ακολουθεί η ΔΩΔΩΝΗ».

«ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ» ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ

Προχωρώντας σε έναν μίνι απολογισμό της ιστορίας της γαλακτοβιομηχανίας  η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζει:

«Η κρατικοσυνεταιριστική ιδιοκτησία της, δίχως να ήταν σε καμιά περίπτωση ‘σοσιαλιστική νησίδα’, ‘νόθευε’ την απρόσκοπτη λειτουργία των νόμων της αγοράς, που πάντα βγάζουν λαδί τα ‘μεγάλα ψάρια’ που τρώνε τα ‘μικρά’. Αυτή η αντιφατική ενότητα κρατικού και κοινωνικού τομέα, αυτή η  ημιτελής και άκρως αντιφατική κοινωνικοποίηση της- απόρροια της αντίθεσης-σύγκρουσης των νέων παραγωγικών δυνάμεων και καπιταλιστικών σχέσεων εργασίας- εξασφάλιζε ικανοποιητικές τιμές στους παραγωγούς, καλές συνθήκες εργασίας και καλούς μισθούς στους εργαζόμενους, καθώς και ποιοτικά προϊόντα, που όμως λόγω της κυριαρχίας της αγοράς, δεν περνούσαν με καλές τιμές στον καταναλωτή.  Την ίδια στιγμή ήταν μια επιχείρηση που με όρους αγοράς είχε κερδοφορία, απόρροια του ονόματος της, της υψηλής ποιότητας των προϊόντων της, της τεραστίας παραγωγικότητας των εργαζόμενων και της αντιφατικής κοινωνικοποίησης.

Οι ενώσεις των συνεταιρισμών- ο τρίτος λεγόμενος κοινωνικός πυλώνας της καπιταλιστικής αγοράς, με τους άλλους δυο να είναι ο ιδιώτης και το κράτος- θεωρητικά εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων. Στην πραγματικότητα εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα των πλέον μεγάλων κτηνοτρόφων και της κομματικογραφειοκρατικής κάστας που  συνεχίζει να ‘κυβερνά’  Μόνο το κίνημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων ήταν που έσωζε την παρτίδα με τις ‘ενώσεις’και την ΔΩΔΩΝΗ, μόνο αυτό το κίνημα ήταν που εμπόδιζε όλα αυτά τα χρόνια την ιδιωτικοποίηση της. Η διοίκηση των ‘ενώσεων’ πάντα  λειτουργούσε σαν ‘5η φάλαγγα’ στο κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ενώ μέχρι το τέλος παζάρευε να αγοράσουν  αυτοί την ΔΩΔΩΝΗ με την βοήθεια του μεγαλοκαπιταλιστή Σεπετά».

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποστηρίζει ακόμη:  «Η ομόφωνη αποδοχή της εξαγοράς των μετοχών, με χαμηλότερο τίμημα από αυτό που αγοράστηκε το 70% των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗΣ, δεν είναι μόνο αποδοχή της ήττας του αγώνα για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΩΔΩΝΗ, αναλογιζόμενοι και τον κίνδυνο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΩΔΩΝΗΣ που θα σήμανε τον εκμηδενισμό των μετοχών των ενώσεων.  Είναι ανοικτή εξαγορά της ηγεσίας των ενώσεων, για να μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν στο ‘παιχνίδι’, και από εξαγορές συνηθισμένη η ηγεσία των ενώσεων. Για την ιδιοκτησία της ΔΩΔΩΝΗΣ είναι η πλήρη αποδοχή της κυριαρχίας της, με θύματα τους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους. Από δω και εμπρός σε μεγάλο βαθμό θα έχουν συνεργάτες και όχι αντιπάλους την  αρχηγική ‘κάστα’ των ενώσεων, όχι πως την είχαν μέχρι τώρα απέναντι, άλλο αν τα πράγματα έδειχναν να είναι έτσι».

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Καταλήγοντας η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημειώνει ότι για να αλλάξει η κατάσταση απαιτείται:

Ένα πραγματικό συνεταιριστικό κίνημα των άμεσων παραγωγών. Ένα συνεταιριστικό κίνημα  με αμεσοδημοκρατική δομή και διοίκηση, σε ανεξαρτησία και αντίθεση με την αγορά και το καπιταλιστικό κράτος, ειδικά το καπιταλιστικό κράτος της μνημονιακής και μεταμνημονιακής ‘χούντας’.Ένα εργατικό κίνημα ταξικά ανασυγκροτημένα στα χέρια των εργαζόμενων και των γενικών συνελεύσεων τους. Σε ανεξαρτησία από την αστική πολιτική και τους γραφειοκράτες. Ένα πραγματικό  εργατικό κίνημα  που θα διεκδικεί και θα «εκβιάζει» την μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, την αύξηση του μισθού, την μείωση του εργασίμου χρόνου, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.

Ένα πολιτικό κίνημα αντικαπιταλιστικής ανατροπής που θα ανατρέπει τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, διεκδικώντας ο πλούτος και η εξουσία να περάσει στα χέρια των εργαζόμενων.

Μόνο σε αυτή πολιτική κατάσταση με την εξουσία να την έχουν οι εργαζόμενοι οι κρατικοσυνεταιριστικές εταιρίες σαν την ΔΩΔΩΝΗ ή οι καθετοποιημένοι παραγωγικοί συνεταιρισμοί, μαζί με τους καταναλωτικούς συνεταιρισμούς  σε δίκτυο μεταξύ τους, θα παίζουν ένα  παραγωγικά απελευθερωτικό ρόλο.

Αυτό δεν συνεπάγεται πως θα περιμένουμε την εργατική εξουσία, για να διεκδικήσουμε η ΔΩΔΩΝΗ, να περάσει στα χέρια των συνεταιρισμών, με κρατική οικονομική στήριξη και εργατικό έλεγχο. Στα πλαίσια ενός μεταβατικού αντικαπιταλιστικού προγράμματος”. 

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.