Αναγκαία η δράση των πολιτών κόντρα στο ξεπούλημα στους Αμπελόκηπους

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων για τις εκτάσεις που περνούν στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπαχριστοδούλου 

Οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων, οι κάτοικοι των Ιωαννίνων είναι οι μόνοι που μπορούν να σταματήσουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω της εκχώρησης της στο περίφημο ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης την οποία διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, 7 Ιουλίου στην πλατεία Χατζή ο δυτικός τομέας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων με τους διοργανωτές να δεσμεύονται ότι θα αναλάβουν κι άλλες πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί η πώληση.

Σε συγκεκριμένες προτάσεις παρέμβασης η συζήτηση της Δευτέρας δεν κατέληξε, ενδεχομένως επειδή δεν ήταν ικανοποιητική η συμμετοχή των κατοίκων της συνοικίας, ωστόσο, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για παραπέρα δραστηριότητες με πυρήνα τη διατύπωση προτάσεων για κοινωνικά ωφέλιμη αξιοποίηση των υπό πώληση ακινήτων.

Στο Ταμείο Ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας έχουν περάσει τρία ακίνητα του υπουργείου Υγείας που βρίσκονται στους Αμπελόκηπους (ένα από αυτά το οικόπεδο στο κάτω μέρος της πλατείας Χατζή το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ αυτοκινήτων) καθώς και πέντε ακίνητα, συνολικής έκτασης 57 στρεμμάτων, στην (κοντινή) παραλίμνια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Μία καταγραφή των ως τώρα αντιδράσεων που έχουν εκφραστεί σε τοπικό επίπεδο από την ημέρα που δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε ο δημοσιογράφος Αποστόλης Τζελέτας επισημαίνοντας ακόμη ότι επί χρόνια οι άνθρωποι της περιοχής δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τους υπό πώληση χώρους με αποτέλεσμα αυτοί να εγκαταλειφθούν. Τόνισε ακόμη την ανάγκη οι χώροι να διεκδικηθούν από την πόλη στη βάση ενός οργανωμένου σχεδίου αξιοποίησης τους: «Το ζήτημα είναι, όμως, να μην περάσουν στην πόλη και μετά να μην ξέρουμε τι να τις κάνουμε ή να μη μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Όπως πολύ φοβάμαι πως θα συμβεί με το παλιό Άσυλο Ανιάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ 

«Ξεπουλάμε τα πολυτιμότερα περιουσιακά μας στοιχεία για την αποπληρωμή ενός μη βιώσιμου χρέους και ρίχνουμε το πενιχρό τίμημα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο», τόνισε από την πλευρά του ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Χολέβας ο οποίος χαρακτήρισε το ΤΑΙΠΕΔ εργαλείο της τρόικας, εκτροφείο διαφθοράς και διαπλοκής, που επιχειρεί το μεγαλύτερο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας που έχει δει η Ευρώπη. Ο κ. Χολέβας επεσήμανε την ανάγκη για τη θεσμοθέτηση ενός επικαιροποιημένου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας ώστε οι παραλίμνιες εκτάσεις να οριοθετηθούν ως φυσικός χώρος αναψυχής – άθλησης.

Ο κ. Χολέβας  υπενθύμισε ακόμη ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο του λεκανοπεδίου το οποίο ακόμη δεν έχει ψηφιστεί (σ.σ. θα καθυστερήσει με βάση τον πρόσφατο νόμο για το χωροταξικό που ψηφίστηκε στη βουλή) ορίζει στις συγκεκριμένες εκτάσεις ως αστικό πάρκο, για αναψυχή, αθλητισμό και τουρισμό. Για τις εκτάσεις στους Αμπελόκηπους έθεσε το ερώτημα για ποιον λόγο αυτές δεν διεκδικήθηκαν από το Δήμο από τη στιγμή που δεν κατασκευάστηκε το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων για την ανέγερση του οποίου είχαν παραχωρηθεί.

ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ 

 «Η τάση που παρατηρείται παγκόσμια, είναι το κεφάλαιο να επενδύει στη χρηματοοικονομική σφαίρα, στις χρηματαγορές και όχι στη πραγματική οικονομία (μεγαλύτερες αποδόσεις, πιο εύκολη απεμπλοκή κ.λ.π.). Θα πρέπει να περιμένουμε τη μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα με στόχο την είσοδό του στις χρηματαγορές», εκτίμησε ο οικονομολόγος Βλάσης Παπαχρήστος συσχετίζοντας παράλληλα την παραχώρηση των εκτάσεων στην πλατεία Χατζή και με το ενδιαφέρον ντόπιων κεφαλαίων να επενδύσουν εμπορικά στην περιοχή. Έκανε λόγο για την κατάρρευση της στεγαστικής πίστης η οποία έχει ρίξει τις τιμές των ακινήτων και στην συνοικία των Αμπελοκήπων όπου πολλά σπίτια είναι ενυπόθηκα, ενώ αναφέρθηκε και στην υψηλή κερδοφορία που καταγράφουν συγκεκριμένα σούπερ μάρκετ μεγάλων αλυσίδων που γειτνιάζουν με την υπό πώληση παραλίμνια περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο οι κάτοικοι της συνοικίας καλούνται να αποφασίσουν το πώς θα αξιοποιηθούν για κοινωνικούς σκοπούς (σχολείο, ακόμη και πάρκινγκ ελεύθερης στάθμευσης) τα ακίνητα.

panel_taiped_ampelokipoiΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

Τα έσοδα από την πώληση ακινήτων που εκχωρούνται στο ΤΑΙΠΕΔ είναι ελάχιστα και δεν επηρεάζουν παρά ελάχιστα το δημόσιο χρέος τόνισε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς επισημαίνοντας ότι η πώληση της δημόσιας περιουσίας σχετίζεται και με την απόπειρα της συγκυβέρνησης να αφαιρέσει εργαλεία παρέμβασης από μία κυβέρνηση της αριστεράς. Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στο καθεστώς αυθαιρεσίας και απουσίας κοινοβουλευτικού ελέγχου με το οποίο λειτουργεί ανενόχλητο το ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας ότι ο νυν πρόεδρος κ. Μανιατόπουλος δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τη σύμβαση για το αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ υπενθύμισε ότι αντίστοιχη εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά χέρια έζησε, αρχές της δεκαετίας του ’90, η Ανατολική Γερμανία με την περίφημη Τροχάτ, μέσω της οποίας εργοστάσια ιδιωτικοποιήθηκαν και χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά ο ο οποίος έκανε πολλές αναφορές στο εν εξελίξει ξεπούλημα της ΔΕΗ, ενός στρατηγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας,  μία στρατηγική αντίστασης στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτες πρέπει να περιλαμβάνει και προτάσεις για κοινωνική αξιοποίηση. Στην κατεύθυνση αυτή υπενθύμισε την πρόταση του καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Νίκου Μπελαβίλα για κοινωνική αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού.

  • Παρέμβαση, κατά τη διάρκεια της (σύντομης) συζήτησης που ακολούθησε, έκανε ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή», Λάζαρος Νάτσης, τονίζοντας τη σημασία διατήρησης των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων της πόλης.

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.