«Αναγκαία η αντίσταση της αυτοδιοίκησης στην ιδιωτικοποίηση του νερού»

smyrniotis_nero_aristeri_paremvasi1

Η αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων και ειδικότερα του νερού σύμφωνα με τον Χάρη Σμυρνιώτη, πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΙΓΜΕ.

Ο κ. Σμυρνιώτης ήταν βασικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσαν την Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου στα Γιάννενα οι παρατάξεις «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο» και «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα για την αντικαπιταλιστική ανατροπή».

Ο κ. Σμυρνιώτης έκανε εκτενή αναφορά στην κατεύθυνση της συνθήκης της Λισαβόνας βάσει της οποίας ό,τι έχει σχέση με τα δίκτυα μπορεί να παράγει κέρδος. Ανέφερε παράλληλα πως η Γαλλία, πολυεθνικές εταιρείες της οποίας διεκδικούν να αναλάβουν τη διαχείριση του νερού στην Ελλάδα μέσω των αποκρατικοποιήσεων τις οποίες προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ, πρωταγωνιστεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού παγκοσμίως.

Η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού, όπως είπε, είναι το όχημα για τις επιχειρήσεις αυτές ώστε να αναλάβουν ακόμη τη διαχείριση κι άλλων υπηρεσιών των δήμων όπως τα σκουπίδια, οι οπτικές ίνες, η εκπαίδευση.

Ο κ. Σμυρνιώτης αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία που έχουν τα δεδομένα για τη διαχείριση του νερού το οποίο αποτελεί χωροχρονικό φαινόμενο επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για στελέχωση και όχι αποψίλωση δημόσιων φορέων όπως το ΙΓΜΕ το οποίο σε βάθος χρόνου διαθέτει έναν πλούτο δεδομένων για τα υπόγεια νερά της χώρας (αντίστοιχος φορέας για τα επιφανειακά ύδατα είναι η ΔΕΗ).

Όσον αφορά την Ήπειρο στην οποία ο κ. Σμυρνιώτης εργάστηκε τη δεκαετία του ’80 σημείωσε ότι σήμερα τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι  φορείς είναι σαφώς λιγότερα σε σύγκριση με 30 χρόνια πριν. Σημείωσε ακόμη την ανάγκη η διαχείριση του νερού να συνδυαστεί με την προστασία του εδάφους, τα αντιπλημμυρικά έργα, τη διαχείριση των δασών και την προστασία από φαινόμενα ερημοποίησης, ενώ τάχτηκε εναντίον της μεταφορά φυσικών πόρων όταν δεν πληρούνται κριτήρια κοινωνικού οφέλους, απαντώντας σε ερώτημα για την προωθούμενη εκτροπή του ποταμού Αώου από τη Βωβούσα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εύλογα ερωτηματικά στο ακροατήριο προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Σμυρνιώτη ο οποίος δεν τάχτηκε κατηγορηματικά εναντίον της επιχειρούμενης εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.

smyrniotis_nero_aristeri_paremvasi

Πατσούρας, Σμυρνιώτης, Ζήκος

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ

Αναφορά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και στις εταιρείες εμφιάλωσης της περιοχής με τον εισηγητή να σημειώνει ότι η χρήση του εμφιαλωμένου νερού ευνοήθηκε και μέσω της κατάργησης, πριν από δύο δεκαετίες, της υγειονομικής διάταξης βάσει της οποίας τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούσαν να προσφέρουν ένα ποτήρι με νερό στους καταναλωτές χωρίς να τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Σημείωσε ακόμη ότι οι εταιρείες πολλαπλασιάζουν τα κέρδή τους και μέσα  της χρήσης του πλαστικού για την εμφιάλωση του νερού.

Αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων με την οποία, βάσει και της νομοθεσίας, οι εταιρείες εμφιάλωσης θα πληρώνουν 3 τοις χιλίοις επί τους τζίρου τους ως τέλος υδροληψίας έγινε εξάλλου κι από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Κώστα Κυριαζή ο οποίος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ζήτησε από τη δημοτική αρχή περαιτέρω ενημέρωση για τα ποσά που κατέβαλαν οι εταιρείες στα δημοτικά ταμεία την περασμένη χρονιά χωρίς ωστόσο να λάβει ακριβή στοιχεία.

Το υδάτινο δυναμικό της περιοχής αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και πρέπει να πάψει να αποτελεί αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης σημείωσε από την πλευρά του ο Χρήστος Πατσούρας, επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα προαναγγέλλοντας ότι οι παρατάξεις θα αναλάβουν σύντομα κι άλλες πρωτοβουλίες προκαλώντας και σχετικές συζητήσεις στα τοπικά θεσμικά όργανα για την αποτροπή της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του νερού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.