Αμφισβητείται η μεταφορά νερού από τον Αμάραντο

Έγγραφο του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων αποδίδει την έλλειψη νερού στις διαρροές – Τι απαντά στην Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Αώου

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Την πολυδάπανη μεταφορά πόσιμου νερού από τον Αμάραντο της Κόνιτσας στο λεκανοπέδιο αμφισβητεί εμμέσως πλην σαφώς έγγραφη απάντηση του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΛΙ) σε ερωτήματα της Κίνησης Πολιτών για τη προστασία του ποταμού Αώου (Protect Aoos).

Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει στην απάντησή του ένας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, η υπερκατανάλωση η οποία καταγράφεται στις περιοχές στις οποίες υδροδοτεί οφείλεται «στην απώλεια νερού από τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης των υδροδοτούμενων τοπικών Δημοτικών Διαμερισμάτων που έχει διαπιστωθεί ότι είναι της τάξης του 50%-60% και από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων πόσιμου ύδατος σε οικιακή άρδευση λόγω του ημιαστικού χαρακτήρα των περιοχών που υδροδοτεί ο ΣΥΔΛΙ και της χαμηλής τιμής του νερού».

Σύμφωνα με το έγγραφο, με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2013, το οποίο υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Δημοτικό Σύμβουλο Περάματος, Κώστα Γκόγκο και απευθύνεται στον κ. Παύλο Κοντογιάννη, μέλος της Κίνησης Πολιτών, η μελλοντική μέση ημερήσια κατανάλωση ανά κάτοικο προβλέπεται από το υπουργείο Εσωτερικών να ανέρχεται σε 250 λίτρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΥΔΛΙ η σημερινή ημερήσια κατανάλωση ανά κάτοικο (απογραφή 2011, 41.552 κάτοικοι, εξυπηρετούμενος πληθυσμός 50.000 κάτοικοι) είναι της τάξης των 520 λίτρων ανά κάτοικο ανά κάτοικο.

ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΟΓΩ ΔΙΑΡΡΟΩΝ

Κατά συνέπεια, η κατανάλωση είναι υπερδιπλάσια, αλλά αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη νερού, αλλά στις διαρροές που παρουσιάζονται στο δίκτυο του Συνδέσμου.

Άλλωστε, όπως σημειώνεται στην απάντηση, έχουν αντικατασταθεί περισσότερα από 100 χλμ. δικτύων σε προηγούμενα έργα ελαχιστοποιώντας τις βλάβες και τις απώλειες λόγω βλαβών ή διαρροών.

«Έτσι-συνεχίζει το έγγραφο-έχουν σχεδόν εξαλειφθεί οι πολυήμερες ή ολιγόωρες διακοπές στην υδροδότηση που εμφανίζονταν πριν λίγα χρόνια με αποτέλεσμα ειδικά τη φετινή χρονιά να μην εμφανιστεί σχεδόν κανένα πρόβλημα με εξαίρεση μικροπροβλήματα κύρια από βλάβες της ΔΕΗ».

Η απάντηση του Συνδέσμου στην Κίνηση Πολιτών αμφισβητεί τη σκοπιμότητα μεταφοράς πόσιμου νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων από τον Αμάραντο της Κόνιτσας, έργο το οποίο προωθείται αυτή την περίοδο από την περιφερειακή αρχή υπό τον Αλέκο Καχριμάνη.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΡΓΟ 106 ΕΚ. ΕΥΡΩ

  • Από τη στιγμή που ο Σύνδεσμος διαπιστώνει ότι εκείνο που χρειάζεται είναι η αντιμετώπιση των διαρροών στο δίκτυο, ενώ απαιτείται μείωση της υπερκατανάλωσης, για ποιον λόγο θα πρέπει να μεταφερθεί ΚΙ ΑΛΛΟ νερό στο λεκανοπέδιο εάν προηγουμένως δεν προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα; Να σημειωθεί ότι στο έγγραφο του Συνδέσμου γίνεται αναφορά και στο έργο της κατασκευής νέου τροφοδοτικού συστήματος ύδρευσης από τη θέση «Τούμπα» μέχρι τη Βουνοπλαγιά, έργο το οποίο, όπως τόνισε κατά την υπογραφή της σύμβασης ο τότε πρόεδρος του ΣΥΛΙ, Θ. Μανταλόβας «με την ολοκλήρωσή του επιλύονται προβλήματα για τα επόμενα 20 χρόνια».
  • Για ποιον λόγο χρειάζεται για μία ακόμη φορά να επιλεγεί μία λύση η οποία κοστίζει στα δημόσια ταμεία, κόστος το οποίο θα πληρώσουν οι πολίτες για να καταλήξουν τα χρήματα στις τσέπες κάποιων εργολάβων;
  • Το έργο της μεταφοράς υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 106 εκ. ευρώ. Πέρα από την αρπαγή των νερών της Κόνιτσας σε ένα υδροκέφαλο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, ποιος θα ευνοηθεί στην πραγματικότητα από μία τέτοια επιλογή εάν όχι συγκεκριμένα εργολαβικά και όχι μόνο συμφέροντα;

Είναι ερωτήματα τα οποία καλείται να απαντήσει η περιφερειακή αρχή. Δημοσίως κι όχι ερήμην των πολιτών και της κοινωνίας.

Αντίστοιχα ερωτήματα καλούνται να απαντήσουν (εκ νέου) ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων ο οποίος λογικά θα κατέθεσε τις απόψεις του επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου (η προθεσμία έληξε προχ΄τες Δευτέρα, 30/6) όπως και η ΔΕΥΑΙ, η οποία είναι επίσης αρμόδια για τη διαχείριση και διανομή του πόσιμου νερού στο λεκανοπέδιο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ: http://bit.ly/1m3deHT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Θέλουν να αρπάξουν τα νερά του Αμαράντου 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.