«Αλλάζουν υδρομετρητές για να ιδιωτικοποιήσουν την ΔΕΥΑΙ»

Μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του νερού βλέπει η Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου

Μεθοδεύουν και στη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων το πέρασμα της διαχείρισης και ελέγχου των νερών σε ιδιωτικά συμφέροντα, εκτιμά η Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου (Α.Κ.Μ.Η.) με αφορμή την εκχώρηση της αρμοδιότητας της καταμέτρησης σε ιδιώτες.

«Το τελευταίο επίσης διάστημα, παρατηρούμε πως οι δημοτικοί υπάλληλοι (πάλι αυτοί φταίνε!!!) στον τομέα καταμέτρησης της κατανάλωσης νερού, σαν κάτι να έχουν πάθει και υπερχρεώνουν τα νοικοκυριά με υπέρογκα ποσά!!! Και έτσι, η μοναδική λύση που απομένει για τη δημοτική αρχή και τη διοίκηση της Δημοτικής ΕΥΑ Ιωαννίνων είναι, ξεκινώντας απ’ αυτό το τμήμα, της κατά τα άλλα Δημοτικής Επιχείρησης, να το περάσει στα ιδιωτικά χέρια, για να καταγράφονται σωστά και τακτικά οι καταναλώσεις των δημοτών και να μην χρεώνονται… κατά λάθος υπέρογκα ποσά!!!

Το δε πρόσφατο τελευταίο διάστημα, οι καλοπληρωμένοι ιθύνοντες της Δημοτικής ΕΥΑ Ιωαννίνων, μας ενημερώνουν πως είναι λάτρες της τεχνολογικής εξέλιξης και θα αντικαταστήσουν τους πεπαλαιωμένους υδρομετρητές με τις χειροκίνητες βάνες, από υπερσύγχρονους ηλεκτρονικούς, που με το πάτημα ενός κομβίου από το γραφείο, θα κόβει την παροχή νερού, χωρίς να μπορούν να επανασυνδέσουν (παρά μόνο πετώντας τον υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό υδρομετρητή στα σκουπίδια) την εγκατάσταση του σπιτιού τους, όσοι δεν έχουν να πληρώσουν σωστούς ή λαθεμένους υπέρογκους λογαριασμούς. Και με καμάρι και μεγάλη αυταρέσκεια καθησυχάζουν τους καταναλωτές πως θα εντάξουν την όλη επιχείρηση αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων υδρομέτρων στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ, συνεχιστής του ΕΣΠΑ) ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές αγοράζοντάς το ο καθ’ ένας μόνος του από την ελεύθερη (;) αγορά, (μήπως βγάλουν κι απ’ τη μαζική αγορά καμιά προμήθεια για τον εαυτό τους) λες και τα συγχρηματοδοτούμενα δεν τα πληρώνουμε εξ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ και ΜΕ ΤΟΚΟΥΣ στους τοκογλύφους τροϊκανούς, που μας αρπάζουν την τελευταία, ιδιαιτέρα, πενταετία τα τοκογλυφικά δανεικά (αυτές τις επιδοτούμενες επιχορηγήσεις όπως τις λένε) των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, των πακέτων Ντελόρ και Σαντέρ, του ΕΣΠΑ και, τη μετεξέλιξή του σε ΣΕΣ. Άξιος ο μισθός τους!!!», επισημαίνει η παράταξη προσθέτοντας: «Θέλουν να καταργήσουν τα παλιά υδρόμετρα με τις χειροκίνητες βάνες και να βάλουν άλλα υπερσύγχρονα (sic) ηλεκτρονικά, για να κόβουν εκ του μακρόθεν και με ασφάλεια (και να μην επεμβαίνουν … ξένα χέρια) την παροχή νερού, εντάσσουν το όλο έργο σε ΕΣΠΑ-ΣΕΣ για να πληρώνουν οι δημότες κεφάλαιο και τόκους στους τοκογλύφους δυνάστες, ώστε τελικά, η Νέα Εταιρεία να τα βρεί όλα έτοιμα, καινούρια και υπερσύγχρονα, για να έχει μόνο εισπράξεις.

Πολύ φτηνά τα επιχειρήματά τους και όψιμο το ενδιαφέρον τους να αντικαταστήσουν το δίκτυο ύδρευσης και να ολοκληρώσουν το αποχετευτικό δίκτυο… για το καλό μας. Ξεχνάνε όμως πως όλα τα δίκτυα υποδομής πρέπει να υλοποιούνται αμέσως με την έγκριση των πολεοδομικών-ρυμοτομικών σχεδίων και να προηγούνται της δόμησης, αφού προπληρώνουν οι οικοπεδούχοι και σε γη και σε χρήμα, όταν εντάσσονται οι ιδιοκτησίες τους στα σχέδια πόλης».

 

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΑΡΑΝΤΟ

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στην προσπάθεια της Περιφέρειας να προχωρήσει στη μεταφορά νερού από τον Αμάραντο της Κόνιτσας προς το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων: «Και αν πάρουμε υπ’ όψη και την απόφαση της Περιφέρειας να εγκρίνει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μεταφορά νερών από τις πηγές του Αμάραντου, ολοκληρώνεται η προσφορά προς τους επίδοξους ιδιώτες που ευελπιστούν να αναλάβουν τη διαχείριση για την ύδρευση και αποχέτευση των δημοτών όλου του λεκανοπεδίου. Ολοκληρωμένη παραχώρηση!! Μαζί με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, θα τους παραδώσουν και άφθονο, τζάμπα προϊόν (νερό και από τον Αμάραντο) για να πουλάει στους δημότες η ιδιωτική εταιρεία, που δεν θα βάλει ούτε ευρώ, παρά μόνο θα διαχειρίζεται και θα ελέγχει τη διανομή του νερού και θα εισπράττει τους λογαριασμούς, σωστούς ή λαθεμένους, σίγουρα όμως παραφουσκωμένους.

Και το μυαλό μας πάει ακόμα πιο βαθιά στο κακό, όταν ακούμε πως το νερό παράγει ενέργεια (εκτός μέσω υδροηλεκτρικών, αλλά και με τη διάσπασή του) από το υδρογόνο (Η) που περιέχει και κατανοούμε καλύτερα τι σημαίνει να ελέγχουν το υδατικό δυναμικό ιδιωτικά οικονομικά μεγαθήρια. Ερμηνεύεται δηλαδή και κάπως αλλιώς η εκτίμηση πως «αν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε για το πετρέλαιο, ο Γ’ Μεγάλος Πόλεμος θα γίνει για το νερό».

Σε τελευταία ανάλυση, το νερό είναι κοινωνικό αγαθό που η φύση το παρέχει δωρεάν, άφθονο και καθαρό και γι’ αυτό δεν πρέπει να περάσει σε ιδιωτικά χέρια ο έλεγχος και η διαχείρισή του, ενώ τα έργα υποδομής για την ύδρευση, άρδευση και αποχέτευση, τα έχουμε χρυσοπληρώσει με τις εισφορές σε γη και χρήμα καθώς και με τις πολλαπλές φορολογήσεις, τους Δημοτικούς φόρους και τα Τέλη, τα χαράτσια και τις πάγιες χρεώσεις που πρέπει να καταργηθούν, όχι όμως και για όσους εμπορεύονται το νερό ή καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες για την παραγωγή εμπορευμάτων».


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.