Αλ. Τσίπρας: Δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ αν τολμήσει η κυβέρνηση το ξεπούλημα

Τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) της ΔΕΗ Αμύνταιου – Φιλώτα Φλώρινας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια είχε ανοιχτή συνάντηση με τους συνδιοργανωτές του τοπικού συλλαλητηρίου και τους φορείς της περιοχής, στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αμυνταίου. Για τις 8 το βράδυ  είναι προγραμματισμένη στην κεντρική πλατεία Αμυνταίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους τοπικούς φορείς, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

«Θα επικοινωνήσω τις επόμενες ώρες με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου, μαζί με τους 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εάν υπάρξει ψήφιση αυτού του εκτρώματος από το θερινό τμήμα, εν κρυπτώ, να προχωρήσουμε στην συλλογή 120 υπογραφών βουλευτών, ώστε με βάση το άρθρο 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος, να ζητήσουμε διαδικασία στη Βουλή, προκειμένου να ψηφίσει το Σώμα και να τοποθετηθούν όλοι, και να μην κρύβονται πίσω από το θερινό τμήμα κάποιοι, που κάνουν ότι τάχαμου διαφωνούν. Εδώ όλοι θα αναμετρηθούμε με τις ιστορικές μας ευθύνες, για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος»
Σήμερα εισάγεται προς συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, κατά την επίσκεψή του στον ΑΗΣ και το ορυχείο Αμυνταίου, τόνισε:

Το σχέδιο ήταν η εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, η τρομακτική ανεργία, προκειμένου κάποιοι να έχουν τη δυνατότητα να κερδοσκοπήσουν μέσα από την κρίση. Το πρώτο σχέδιο επετεύχθη με τις γνωστές απειλές που γνωρίζετε όλοι, δηλαδή ότι αν δεν δεχτούμε τα μέτρα θα μας κόψουν τις δόσεις, αν δεν δεχτούμε τα μέτρα θα μας βγάλουν από την Ευρώπη, θα μας αποκλείσουν. Μόνο από το μουντιάλ αποκλειστήκαμε και αυτό γιατί δεν βάλαμε το πέναλτι.

Η δεύτερη, όμως, πράξη του δράματος δεν είναι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και οι απολύσεις, αλλά η εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας και η συρρίκνωση κάθε δυνατότητας να μπορέσει να ξαναστηθεί στα πόδια της η οικονομία. Και λέω ότι αυτό είναι πιο εγκληματικό, διότι τους μισθούς και τις συντάξεις μπορεί κανείς εύκολα να τα επαναφέρει.

Την εκποίηση του πλούτου που θα συντελέσουν αν τους αφήσουμε, θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να μπορέσουμε να τα αποκαταστήσουμε.

Γι’ αυτό και σήμερα βρισκόμαστε εδώ όχι για κερδοσκοπήσουμε πολιτικά, όχι για να διεκδικήσουμε να βγάλουμε ένα λογύδριο και να πούμε 5 πολιτικές κορώνες, αλλά γιατί εκτιμούμε ότι το σχέδιο εκποίησης – ξεπουλήματος της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης για την ελληνική οικονομία και της υψίστης σημασίας επιχείρησης για την ασφάλεια και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, όπως είναι η ΔΕΗ είναι ένα εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί και θα αποτραπεί μόνο αν υπάρξει μια πλατιά, παλλαϊκή, πολιτική και κοινωνική ενότητα, πέρα και έξω από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές.

Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με εργαζόμενους/ες ή πολίτες οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν άλλα κόμματα, ακόμα και αυτά που μας κυβερνούν. Διότι, η ζημία που θα υποστούμε ως χώρα και ιδίως εδώ οι περιοχές σας από τη διαδικασία εκποίησης του εθνικού πλούτου που λέγεται ΔΕΗ θα είναι ζημία που θα αφορά όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950 και όταν ιδρύθηκε τότε ο ηλεκτροδοτούμενος πληθυσμός ήταν περίπου το 50% του πληθυσμού, υπήρχαν περίπου 350 μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να γίνει αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό θαύμα ώστε μέσα λίγα χρόνια να ηλεκτροδοτηθεί το σύνολο του πληθυσμού, να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο, να αξιοποιηθούν οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, τα λιγνιτικά αποθέματα της περιοχής σας και κυρίως να γίνει ένας επιμερισμός κόστους – οφέλους ανάμεσα στις περιοχές που είχαν κέρδη και στις περιοχές που είχαν ζημίες, κυρίως να πέσει η τιμή στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος που εκείνη την εποχή τη δεκαετία του  ́50 ήταν αγαθό πολυτελείας και όχι αγαθό προσβάσιμο για κάθε πολίτη. Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνουν αναπτυξιακές επενδύσεις αν το μοντέλο παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας ήταν το ιδιωτικό κατακερματισμένο μοντέλο. Αυτό που σήμερα μετά από 65 χρόνια θέλουν κάποιοι να επαναφέρουν.

Τη δεκαετία του  ́50 -και έχει σημασία αυτή η ιστορική αναδρομή – με χρήματα που τότε διατέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό από τις πολεμικές επανορθώσεις- και είναι κάποιες που δεν έχουν πάρει ακόμα από αυτούς που μας επιβάλουν αυτές τις πολιτικές – αλλά και από το τότε σχέδιο ανασυγκρότησης, το περίφημο σχέδιο Μάρσαλ δημιουργήθηκε αυτή η στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία επιχείρηση. Σήμερα, μέσα σε μια νύχτα και με διαδικασίες κυριολεκτικά «σαν τον κλέφτη» σε ένα θερινό τμήμα της βουλής με επιλεγμένους βουλευτές και τη Σύνοδο της βουλής διαλυμένη, στην πραγματικότητα με κλειστή τη βουλή, χωρίς διαβούλευση και συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, θέλουν με την ψήφο των επιλεγμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να εκποιήσουν, να ξεπουλήσουν, να κατεδαφίσουν, να διαλύσουν μια επιχείρηση η οποία στήθηκε από τον κόπο και το υστέρημα του ελληνικού λαού πριν από 65 χρόνια.

(…) Σε ό,τι μας αφορά δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί. Η ΔΕΗ θα μείνει δημόσια και ενιαία επιχείρηση για λογαριασμού του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας και μόνο».

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.