Αλ. Παπαρήγα: «Αν συνεργαζόμασταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε γίνει ΔΗΜΑΡ»

του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Πολλές αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ και δόσεις αυτοκριτικής για επιλογές του κόμματος στις τελευταίες εκλογές περιείχε η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα το απόγευμα της Τετάρτης στα Γιάννενα.

Η πρώην γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου στο ξενοδοχείο Du Lac παρουσιάζοντας το βιβλίο «Κόμμα ‘παντός καιρού’ – Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Σύγχρονη Εποχή”).

Στο παραπάνω πόνημα της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του κόμματος εξειδικεύονται και αναλύονται οι αποφάσεις του 19ου συνεδρίου του κόμματος.

«Ο αντικυβερνητισμός εκφράζει την εντολή για αλλαγή κυβέρνησης, αλλά δεν σημαίνει αλλαγή της πολιτικής» σημείωσε η κα Παπαρήγα επισημαίνοντας πως το κόμμα της παλεύει για την επαναστατική αλλαγή της εξουσίας, «για να έρθει στην εξουσία η εργατική τάξη και οι σύμμαχοι της».

Για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις προέβλεψε ότι είτε λόγω μη εκλογής προέδρου της δημοκρατίας είτε σε έναν χρόνο, θα διεξαχτούν εκλογές επισημαίνοντας πως μέσω των εθνικών εκλογών «δεν θα αλλάξει τάξη στην εξουσία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ΠΑΣΟΚ του ’81, συνέχισε. Τότε, υπήρχε πανικός στην αστική τάξη, ενώ σήμερα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. «Στο μεγάλο κεφάλαιο δεν υπάρχει πανικός. Τα συμφέροντα έχουν στο χέρι τον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε υπογραμμίζοντας πως «δυστυχώς ο λαός βλέπει την κυβέρνηση και όχι την τάξη. Και σε αυτό έχει συμβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ με αυταπάτες του τύπου ‘οι κολλητοί του Σαμαρά’».

ΤΟ «ΤΡΑΥΜΑ» ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ ΤΟΥ 2012

Η κα Παπαρήγα στάθηκε ιδιαιτέρως στην εκλογική μάχη του Ιουνίου  του 2012 όταν «είχαμε εκλογικές και πολιτικές απώλειες» καθώς ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματος το εγκατέλειψαν.

«Δεν μπορούσαμε να αντιστρέψουμε το ρεύμα που ήθελε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε αποδίδοντας αυτή τη «μεγάλη φυγή» στο γεγονός ότι και το ίδιο το κόμμα «καλλιέργησε κοινοβουλευτικές αυταπάτες» σε ένα κομμάτι του κόσμου του. «Εάν λέγαμε ναι το 2012 σε μία κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα δεν θα ήμασταν ούτε ΔΗΜΑΡ» τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει σε άλλο σημείο πως εάν υπήρχε συνεργασία με το κόμμα του Αλ. Τσίπρα «θα έπρεπε να κρεμάσετε την κεντρική επιτροπή στην πλατεία Συντάγματος».

papariga_omiliaΓΙΑ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Σε άλλα σημεία της παρέμβασης της η κα Παπαρήγα σε κλίμα εσωτερικής κριτικής ανέφερε πως «δεν έχουμε μάθει να δουλεύουμε σε συνθήκες υποχώρησης του σοσιαλιστικού-κομμουνιστικού κινήματος» για να επισημάνει την ανάγκη για ενταθεί η κομματική δουλειά ώστε να προωθηθούν περισσότερο οι θέσεις του κόμματος.

«Είχαμε μάθει να δουλεύουμε σε συνθήκες σοσιαλισμού (σ.σ. εννοώντας την ΕΣΣΔ) ως το 1991» ανέφερε προσθέτοντας: «Μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες υποχώρησης του εργατικού κινήματος πρέπει να αυξηθεί η ικανότητα του κόμματος για αντικειμενική γνώση και πρόβλεψη των εξελίξεων, της μεταβολής του συσχετισμού δύναμης καθώς και η ικανότητα επικοινωνίας με μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης που δεν έχουν μεγάλη πείρα».


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.