Αυτόνομη κάθοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της ΠΕΔ Ηπείρου

natsis_psifoforia1

Τι λέει η διακήρυξη της παράταξης

Αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου αποφάσισαν οι αιρετοί  που στηρίχτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Το ψηφοδέλτιο της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Παράταξης» απαρτίζουν έντεκα επικεφαλής των παρατάξεων:
1. Νάτσης Λάζαρος -«Γιάννενα πολίτες για την Ανατροπή».
2. Ματσάγκας Μανώλης –«Ριζοσπαστική Ανατροπή Δήμου Ζίτσας».
3. Δαλκαβούκης Βασίλειος –«Κοινόν των Ζαγορίων».
4. Κιτσαντά Λίτσα –«Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή».
5. Πεσλής Χαράλαμπος –«Παρέμβαση Πολιτών».
6. Τσίπρας Λεωνίδας –«Συνεργασία Πολιτών Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Αρτας».
7. Μουσαβερές Θεόδωρος –«Δήμος Πολιτών» Νικ. Σκουφά.
8. Βασιλείου Δημήτρης –«Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία».
9. Ράπτης Αθανάσιος –Δυνατά για μια Νέα Αρχή».
10. Νταής Αντρέας –«Δημοτική Συνεργασία Ηγουμενίτσας».
11. Σακαρέλης Δημήτρης -«Ενωτική κίνηση για την Ανάπτυξη».

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

«Η προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδος σημαδεύτηκε από την αποδιοργάνωση των Δήμων εξαιτίας των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών και του «Καλλικράτη». Η οικονομική ασφυξία, οι σχεδιαζόμενες απολύσεις, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οι πιέσεις για εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων τομέων δημόσιας και δημοτικής παρέμβασης, σε συνδυασμό με το συγκεντρωτικό και αντιδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης, την ανυπαρξία εθνικού, περιφερειακού και τοπικού δημοκρατικού αναπτυξιακού προγραμματισμού και τη γενικευμένη απαξίωση και απομάκρυνση των πολιτών από τους θεσμούς, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη σημερινή εικόνα, μέσα στην οποία κινούμαστε και κρινόμαστε.
Η νέα περίοδος, θα είναι δύσκολη. Από μας εξαρτάται να γίνει και ελπιδοφόρα. Τα νέα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης οφείλουν να διέπονται από μια στρατηγική αντίληψη σύγκρουσης με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας και να αποφύγουν στο εξής λάθη και παραλείψεις που χαρακτήρισαν την προηγούμενη περίοδο και τα οποία οδήγησαν την Αυτοδιοίκηση αμαχητί στην απαξίωση, στον οικονομικό μαρασμό (μείωση περισσότερο από 60% στις κρατικές επιχορηγήσεις στην Τ.Α. μεταξύ 2009-2014, μείωση 30% του μέσου όρου στον δημόσιο τομέα) και στη διάλυση, άμεσα με την κατάργηση δημοτικών υπηρεσιών (σχολικοί φύλακες, δημοτική αστυνομία) και έμμεσα με το Παρατηρητήριο, τις “αξιολογήσεις”, την “κινητικότητα”, την πολυετή απαγόρευση προσλήψεων, την καλλιέργεια κλίματος φυγής και πρόωρης συνταξιοδότησης κ.λπ. Μια στρατηγική αντίληψη, που οφείλουν να υπηρετήσουν όχι για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών υπολογισμών και συμφερόντων, αλλά λόγω της επείγουσας ανάγκης υπεράσπισης της κοινωνίας απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή, με ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των αδυνάμων, διασφάλισης των δημόσιων αγαθών, του δημόσιου συμφέροντος και του δημόσιου χώρου από την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων, όπως είναι οι κοινωνικές δομές, η καθαριότητα, η διαχείριση των απορριμμάτων κλπ, που μεθοδεύεται από την παρούσα συγκυβέρνηση, υπό το άγρυπνο βλέμμα του κ. Φούχτελ και των συνεργατών του.
Από την άλλη, πέραν της ενεργού συμμετοχής τους στις κοινωνικές συγκρούσεις για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τα νέα συλλογικά όργανα της Τ.Α θα πρέπει να ασκήσουν και να υπερασπιστούν με κάθε μέσο τα συνταγματικά δικαιώματα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία παραβιάζονται (πόροι, διοικητική αυτοτέλεια, άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής κ.λπ.) και περιστέλλονται διαρκώς από το σημερινό μνημονιακό καθεστώς «εκτάκτου ανάγκης».
Εμείς, οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης στους Δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου, που προερχόμαστε από την ριζοσπαστική αριστερά, τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και τα κινήματα, επιδιώκουμε να φέρουμε στην ΠΕΔ Ηπείρου αυτή τη νέα- εναλλακτική αντίληψη για το θεσμό της αυτοδιοίκησης και τη συμμετοχή των πολιτών, που θα βρίσκεται στον αντίποδα του «Καλλικράτη» και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, επικεντρώνοντας κυρίως στον δημότη και τις ανάγκες του, στην Ήπειρο και τις δυνατότητές της, στην πραγματική ανάπτυξη (οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική, οικολογική), μέσα από ένα εναλλακτικό μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που στο κέντρο του θα έχει τον άνθρωπο και το περιβάλλον».
paidikosΒασικοί προγραμματικοί άξονες, αλλά και «κόκκινες γραμμές», όπως οι ίδιοι τα θέτουν, είναι:
• Η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης απέναντι στις πιέσεις, άμεσες και έμμεσες, για ιδιωτικοποίηση και υπερφορολόγηση των πολιτών.
• Η διεκδίκηση με κάθε μέσο της άμεσης απόδοσης των συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένων πόρων και της κατανομής τους με ένα αντικειμενικό και αξιοκρατικό τρόπο.
• Η ύπαρξη ενός διακριτού επιχειρησιακού προγράμματος για τους Δήμους στο νέο ΕΣΠΑ, με αυξημένο ποσοστό και επεξεργασμένο από την ίδια την Αυτοδιοίκηση, με στόχευση την αποτροπή της κοινωνικής καταστροφής.
• Η κατάργηση του Παρατηρητηρίου, η απλοποίηση των πολλαπλών γραφειοκρατικών ελεγκτικών μηχανισμών και η δημιουργία υποστηρικτικών και συμβουλευτικών δομών.
• Η διασφάλιση πλήρων ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε όλους τους εργαζόμενους στους Δήμους.
• Η ενίσχυση της Κοινωνικής Μέριμνας και Προστασίας των αδυνάμων και η στήριξη των Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης
• Η ενίσχυση και διεύρυνση των συμμετοχικών διαδικασιών και των λειτουργιών δημοκρατικού προγραμματισμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
• Η ανατροπή του «Καλλικράτη» και η αντικατάστασή του με ένα θεσμικό πλαίσιο που να μετατρέπει την τοπική αυτοδιοίκηση από έναν γραφειοκρατικό και απομακρυσμένο από τον πολίτη θεσμό, σε θεσμό δημοκρατικό και συμμετοχικό.

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.