9ο Border Crossings από την Τετάρτη στην Κόνιτσα

Για 9η  χρονιά μια σημαντική επιστημονική συνάντηση

Ξεκινά την Τετάρτη 23 Ιουλίου στην Κόνιτσα το 9ο Διεθνές Θερινό Σχολείο «Ανθρωπολογία, Εθνογραφία και Συγκριτική Λαογραφία των Βαλκανίων», που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Δήμο Κόνιτσας και το Διεθνές Ακαδημαϊκό Δίκτυο Border Crossings.

Η τελετή υποδοχής των φοιτητών (συμμετέχουν 95 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές από από 25 χώρες), θα γίνει στις 9 το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κόνιτσας.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα σχετικά με τη θεωρία και τη μεθοδολογία της εθνογραφικής έρευνας με έμφαση  στις συνοριακές περιοχές των Βαλκανίων, την εθνογραφία των νομαδικών πληθυσμών, την περιβαλλοντική ιστορία και πολιτισμική ιστορία της Μεσογείου και των Βαλκανίων, την Ορθοδοξία στα Βαλκάνια, τις Βαλκανικές μουσικές παραδόσεις και ένα αφιέρωμα στη Σέρβικη Εθνογραφία. Προβλέπεται, επίσης, άσκηση των φοιτητών στην επιτόπια έρευνα στην ΄Ηπειρο, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Τα πορίσματα των ερευνών παρουσιάζονται κατά τη λήξη των εργασιών και οι καλύτερες εργασίες δημοσιεύονται στην Επετηρίδα της διοργάνωσης, που εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα από τον γνωστό εκδοτικό οίκο της Γερμανίας LIT.

konitsa_summer_schoolΌπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, εκτός από τους Έλληνες καθηγητές, διδάσκουν κορυφαίοι επιστήμονες από σημαντικά πανεπιστήμια της αλλοδαπής, όπως ο Oliver Rackham από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, η Judith Okleyαπό το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Sobodan Naumovicαπό το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, ο Στάθης Γουργουρής από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και άλλοι. Επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος.

Επισημαίνεται ότι κατά την εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας που έγινε φέτος η συγκεκριμένη διοργάνωση κρίθηκε από τρις πιο αξιόλογες του Πανεπιστημίου και χαρακτηρίστηκε υποδειγματική.

Το φετινό σχολείο θα διαρκέσει ως την Παρασκευή, 8 Αυγούστου. 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.border-crossings.eu


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.