Ο. Τσουμάνη: Κάλπικες προσδοκίες από το πετρέλαιο

ολυ τσου1

Η υπογραφή της σύμβασης για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ήπειρο δημιουργεί κάλπικε προσδοκίες επισημαίνει σε δήλωσή της η υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Όλυ Τσουμάνη. Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

«Κανένας εργαζόμενος,  άνεργος  καμία λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα των κάλπικων προσδοκιών που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση και άλλα κόμματα σε σχέση με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή των Ιωαννίνων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

Πρόκειται για αστειότητες ότι ο λαός μπορεί να επωφεληθεί, στο βαθμό που η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, δηλαδή της λαϊκής περιουσίας, θα γίνει από ντόπια και ξένα μονοπώλια. Οι θέσεις εργασίας που υπόσχονται ότι θα δημιουργηθούν θα είναι ελάχιστες ενώ οι επενδύσεις των ομίλων προϋποθέτουν βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Τα όποια έσοδα του κράτους δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού, ενώ ταυτόχρονα οι μονοπωλιακοί όμιλοι θέτουν ως όρο για τις επενδύσεις την μείωση της φορολογίας.

Ούτε βέβαια πρόκειται να δει ο λαός φτηνότερη ενέργεια, αφού η άντληση και διακίνηση των υδρογονανθράκων που ενδέχεται να βρεθούν, είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας, που ανταγωνίζονται για το μεγαλύτερο κέρδος. Γι΄ αυτό και δεν μπορεί να υπάρχει και διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας.

Τις ίδιες ψεύτικες ελπίδες στο λαό καλλιεργούν και οι ντόπιοι πολιτικοί υποστηρικτές της κυβέρνησης που στηρίζουν αυτούς τους σχεδιασμούς για να προωθήσουν την «ανάπτυξη» των κερδών των ομίλων.

Εναντίον ΣΥΡΙΖΑ

Οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη για «δημοκρατικό ενεργειακό σχεδιασμό» από μια νέα αντιμνημονιακή κυβέρνηση, που θα κατοχυρώσει την Ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, είναι επίσης απατηλές στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και των δεσμεύσεων της ΕΕ. Η «απελευθέρωση» της αγοράς του τομέα ενέργειας δεν είναι τέκνο του μνημονίου, ούτε της κρίσης. Αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ που προωθείται σ’ όλα τα κράτη – μέλη απ’ τη δεκαετία του ’90.

Οι λαϊκές οικογένειες και στα Γιάννενα και την Ήπειρο, χρειάζεται να επαγρυπνούν. Να σκεφτούν ότι το «όνειρο» των κομμάτων του ευρωμονόδρομου να γίνει η Ελλάδα  ‘ενεργειακός κόμβος,  μόνο κινδύνους γεννά για το λαό. Κάθε φορά που ο ενεργειακός πλούτος μιας περιοχής και οι δρόμοι διέλευσης των αγωγών, γίνονται «μήλον της Έριδος» ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους και ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, οι λαοί πληρώνουν βαρύ τίμημα, όπως σήμερα στην Ουκρανία, στη Συρία, το Ιράκ κλπ.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Ο μόνος τρόπος για να αξιοποιηθεί ο πλούτος της περιοχής και της χώρας προς όφελος του λαού, για να διασφαλιστεί η ειρήνη, είναι η πρόταση του ΚΚΕ:  η αποδέσμευση από την Ε.Ε., η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Σε αυτό τον αγώνα μπορεί να δώσει δύναμη και η ψήφος των λαϊκών στρωμάτων στο ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ σε όλες τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας”

 

 

 

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.