14% των μαθητών μετεξεταστέοι στην Ήπειρο

Επίσκεψη Χρ. Μαντά στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Ηπείρου

Την Τρίτη 19 Αυγούστου ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς επισκέφθηκε την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Δώρα Χουλιάρα στα πλαίσια της ενημέρωσής του για την κατάσταση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Ιωαννίνων αλλά και γενικότερα στην Ήπειρο.

Ο Χρήστος Μαντάς και με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ζήτησε να ενημερωθεί για τα θέματα της αρμοδιότητας της περιφερειακής διεύθυνσης που αφορούν την συνολική λειτουργία των σχολικών μονάδων στην Ήπειρο και ειδικότερα στο Ν. Ιωαννίνων, καθώς και για την ετοιμότητα επαρκούς λειτουργίας τη νέα σχολική χρονιά.

ΚΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ

Η κ. Χουλιάρα ενημέρωσε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην Ήπειρο τα λειτουργικά κενά προσδιορίζονται κυρίως στη στον κλάδο των βιολόγων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ στην πρωτοβάθμια οι ελλείψεις είναι ελάχιστες. Επιπλέον τόνισε ότι δεν φαίνεται ότι θα προκύψουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις καθώς ο βασικός όγκος αυτών των διαδικασιών πραγματοποιήθηκε σε προηγούμενη περίοδο (επί υπουργίας Διαμαντοπούλου), ενώ έχουμε και μεμονωμένα παραδείγματα λειτουργίας νέων σχολείων.

ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Σχετικά με την ειδική εκπαίδευση σημείωσε ότι προβλήματα προκύπτουν από τις περικοπές στην παράλληλη στήριξη και από την μη πρόβλεψη συνοδών, που δυσκολεύει και την μετακίνηση αυτών των μαθητών.

Σχετικά με τις διαθεσιμότητες –απολύσεις ενημέρωσε ότι απολύθηκαν από τους διαθέσιμους 5 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση επανατοποθέτησης. Στην συζήτηση τέθηκαν ζητήματα των υποδομών, όπου τα βασικά προβλήματα εντοπίζονται στα νηπιαγωγεία καθώς και τα θέματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του νέου λυκείου και της τράπεζας θεμάτων.

14% ΟΙ ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ

Στην Ήπειρο το ποσοστό των μεταξεταστέων βρίσκεται στο 14% εμφανίζοντας και στην περιοχή μια σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Επιπλέον στη συζήτηση τέθηκαν διάφορα άλλα ζητήματα, όπως το θέμα διεκδίκησης αθλητικού σχολείου στα Γιάννενα, το θέμα της ίδρυσης πειραματικού λυκείου, τα θέματα των διαδικασιών αξιολόγησης, τα θέματα των εκπαιδευτικών που είναι τοποθετημένοι σε διάφορους φορείς κλπ.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Μαντάς  αφού αναφέρθηκε και στις τελευταίες  νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση τροπολογιών για την κατάργηση της διαδιασίας των εξετάσεων με την τράπεζα θεμάτων στους μεταξεταστέους της φετεινής χρονιάς,καθώς και για την επανίδρυση των κλάδων Υγείας και Πρόνοιας στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ τόνισε τα παρακάτω.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ 

«Τα στοιχεία που μας έδωσε η κ. Χουλιάρα αναφορικά με την ετοιμότητα λειτουργίας των σχολικών μονάδων στην Ήπειρο δείχνουν ότι η δημόσια εκπαίδευση στη περιοχή μας και λόγω συγκεκριμένων ιδιομορφιών και με τις προσπάθειες των καθημαγμένων εκπαιδευτικών, ακόμη ‘κρατάει’, χωρίς βεβαίως να λείπουν τα προβλήματα. Τόνισα στην περιφερειακή διευθύντρια την κάθετη και ριζική μας αντίθεση στην ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική η οποία στοχεύει στην συρρίκνωση και στην πλήρη απορρύθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Ενδεικτικά αυτής της κατάστασης είναι η μετατροπή του Λυκείου, με τον νόμο για το νέο Λύκειο, σε εξεταστικό κέντρο, που στρέφει μαζικά τους μαθητές στα φροντιστήρια από την Α Λυκείου, ο πρωτοφανής  αριθμός των αναπληρωτών φέτος και τα 3.000 κενά που και η ίδια η πολιτική ηγεσία παραδέχεται, η διάλυση ολόκληρων  κλάδων της εκπαίδευσης (Υγεία-πρόνοια), οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις εκπαιδευτικών και το απαράδεκτο σύστημα της λεγόμενης αξιολόγησης, τα συσωρευμένα προβλήματα της ειδικής εκπαίδευσης και βεβαίως τα ζητήματα των υποδομών, που στη περιοχή μας εμφανίζονται κυρίως στα νηπιαγωγεία.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι αν συνεχισθεί αυτή η πολιτική ειδικότερα στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν σταθεροί εκπαιδευτικοί με διαλυτικές συνέπειες  στη δημόσια εκπαίδευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τη Βουλή ώστε να αλλάξει ριζικά η κατάσταση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με βάση τις προγραμματικές του δεσμεύσεις, οι οποίες αποτυπώνονται,εκτός των άλλων και στις νομοθετικές του πρωτοβουλίες. Ένα είναι όμως σίγουρο, ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη  η μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική και στον τομέα της εκπαίδευσης , να ανατραπεί, προτού καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας. Έτσι μόνο μπορούν να δημιουργηθούν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη ριζική αναβάθμιση μιας  πραγματικά δημόσιας εκπαίδευσης, που να παρέχεται δωρεάν σε όλους».


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.