«Πραγματική ανατροπή και στα πολιτιστικά δρώμενα»

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα της παράταξης Νάτση για τον πολιτισμό – Παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στη “Σκάλα”

Στην ανατροπή του σκηνικού και στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου, μέσα από αξιοποίηση του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού, υποδομών και χρηματοδοτήσεων που θα διεκδικήσει,  στοχεύει η παράταξη «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή» με υποψήφιο δήμαρχο τον Λάζαρο Νάτση.

Το πρόγραμμα της παράταξης για τον πολιτισμό παρουσιάστηκε,  παρόντος του Λ. Νάτση, το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου στο Καφέ «Σκάλα» από τον σκηνοθέτη και στιχουργό Γιώργο Μπακόλα, υποψήφιο για το δημοτικό συμβούλιο. Τον κ. Μπακόλα πλαισίωναν οι επίσης υποψήφιοι, Γιώργος Φλώρος ηθοποιός, Αντώνης Καρασταμάτης αγιογράφος, Κώστας Τζιόβας, ενώ παρίσταντο πολλοί άλλοι υποψήφιοι της παράταξης και καλλιτέχνες στη συζήτηση που ακολούθησε.

Στους σημαντικούς στόχους της παράταξης συγκαταλέγεται η καθιέρωση ενός Βαλκανικού Φεστιβάλ και η αναβίωση με ποιότητα και νέο νόημα των «Ηπειρωτικών», η πλήρης αναδιάρθρωση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, η αξιοποίηση του καλλιτεχνικού δυναμικού και όλων των υποδομών και δομών σε όλο το δήμο και η διεκδίκηση πόρων από το κράτος και τα Κοινοτικά προγράμματα.

Αναφερόμενος στην επιλογή του χώρου για την παρουσίαση ο κ. Μπακόλας σημείωσε: «Τα Γιάννινα είναι η πόλη που αγαπούμε και επιλέξαμε αυτό το σημείο γιατί είναι συνδεδεμένο με τον κινηματογράφο του Αγγελόπουλου, τις μνήμες μας, με τους συγγραφείς μας. Λείψαμε κάποιοι από εμάς για αρκετό διάστημα, άλλοι στην Αθήνα, άλλοι στο εξωτερικό, αλλά είμαστε πάλι εδώ και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την πόλη που αγαπάμε».

Ο Γιώργος Μπακόλας κάλεσε τους πολίτες στις 18 του Μάη να σηκωθούν από τους καναπέδες και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για να αλλάξουν τη ζωή τους. «Ανατροπή τόνισε είναι αυτό που εμείς ως παράταξη εννοούμε, πραγματική ανατροπή και στα πολιτιστικά της πόλης».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πως συντάχτηκε το πρόγραμμα, άσκησε κριτική σε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αναγνώρισε τα θετικά βήματα της τριετίας που πέρασε.

Ειδικότερα ο κ. Μπακόλας ανέφερε τα ακόλουθα:

-Επεξεργαστήκαμε το πρόγραμμα με άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες, προσπαθήσαμε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα, ήρθαμε σε επαφή με παρά πολλούς Γιαννιώτες καλλιτέχνες, ακούσαμε τα παράπονα και τις προτάσεις τους και είμαστε σε θέση πια να πούμε ότι στις 18 του μήνα θα δώσουμε τη μάχη, θα πάρουμε το δήμο και θα βάλουμε σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα για τον πολιτισμό.

-Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν πλήξει και τον πολιτισμό και όπως σημείωσε ο κ. Μπακόλας, «όταν ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να δημιουργήσει, τότε και ο πολίτης δεν εισπράττει καλλιτεχνικό έργο».

-Ακούσαμε πολλά παράπονα, τα βιώσαμε και οι ίδιοι. Χώροι κλειστοί, απαξίωση στους καλλιτέχνες, προβλήματα που ναι μεν, ξεκινούν από το γεγονός ότι τα χρήματα από την πολιτεία είναι πολύ λίγα σήμερα, αλλά δείχνει και μια αρνητική στάση του δήμου απέναντι στον πολιτισμό.

-Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι μια στάση επιλογής. Ο πολίτης, ο δημότης ο οποίος μετέχει στα του πολιτισμού αποκτά αισθητική και άποψη, ξέρει να διαχειριστεί τη ζωή του, γίνεται ενεργός και σε κάποιους αυτό δεν αρέσει. Εμείς το επιδιώκουμε και θα το επιδιώξουμε.

-Την τελευταία τριετία έγινα  πολλά θετικά βήματα, κάποια πράγματα δεν έγιναν, δεν αξιοποιήθηκε το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης και αυτή τη στιγμή η πόλη έχει τόσους καλούς καλλιτέχνες, όσους δεν είχε ποτέ μαζεμένους. Έχουν επιστρέψει πολλοί συνάδελφοι, παράγουν κι αυτό που θέλουν είναι να βγει προς τα έξω η δουλειά τους.

-Απουσιάζει ένα κεντρικό όραμα στον σχεδιασμό του δήμου. Ψάχνεις να βρεις καλλιτέχνες στα ψηφοδέλτια των άλλων παρατάξεων και είναι ένας ή κανένας. Για εμάς εδώ, τον Λάζαρο Νάτση και την παράταξη ο πολιτισμός είναι βασικό συστατικό, βασικός πυλώνας και θα στρέψουμε την προσοχή μας. Για αυτό είμαστε τόσοι πολλοί καλλιτέχνες στο ψηφοδέλτιο αυτό.

-Μα είναι δυνατό στα Γιάννινα να μην υπάρχει ένα φεστιβάλ σε μια πόλη με ιστορία στη μουσική, στον κινηματογράφο, όπως είναι τα Γιάννινα, στους πρόποδες της Δωδώνης. Εμείς θέλουμε να στήσουμε ένα φεστιβάλ που είναι ταυτόχρονα πολιτισμός, τουρισμός, ανάδειξη της πόλης και εκτός Ελλάδος. Ονειρευόμαστε ένα Βαλκανικό φεστιβάλ το έχουμε στο μυαλό μας  και ξέρουμε πώς να το προχωρήσουμε.

-Θέλουμε να ζωντανέψουμε πάλι τα «Ηπειρωτικά» να τους δώσουμε νέο νόημα και ποιότητα και να αποτελούν το δεύτερο φεστιβάλ για την πόλη, πανελλαδικής εμβέλειας.

-Τρία χρόνια χωρίς Καλλιτεχνικό Διευθυντή το ΔΗΠΕΘΕ. Υπάρχουν άνθρωποι, Γιαννιώτες καλλιτέχνες που θέλουν να βοηθήσουν. Θα διεκδικηθούν οι πόροι της κρατικής επιχορήγησης που κόπηκαν λόγω των μνημονίων.

Η παρουσίαση έγινε στο καφέ "Σκάλα"

Η παρουσίαση έγινε στο καφέ “Σκάλα”

Οι βασικές κατευθύνσεις και στόχοι  του προγράμματος για τον πολιτισμό:

Πολιτισμός

Την τριετία που μας πέρασε, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου  επέδειξε πολιτιστικό έργο ποσοτικά πολλαπλάσιο και αναβαθμισμένο ποιοτικά, σε σχέση με την ανύπαρκτη  πολιτιστικά  τετραετία Γκόντα από την οποία η πόλη δεν κληρονόμησε και δεν έχει να θυμάται τίποτε πολιτιστικά και πνευματικά αξιόλογο. Εξαίρεση η στοιχειώδης  συντήρηση των ελάχιστων θεατρικών υποδομών καθώς και η ολοκλήρωση της  αίθουσας των παλαιών Σφαγείων.

Παρόλα αυτά και η απερχόμενη δημοτική αρχή  δεν ανέδειξε, ως όφειλε και όσο έπρεπε,  εγγενείς πνευματικές δυνάμεις, δεν αξιοποίησε αποτελεσματικά το   καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης μας, με συνέπεια το πολιτιστικό της έργο να υπολείπεται κατά πολύ  των πνευματικών αναγκών και ανησυχιών μιας σύγχρονης πολυπολιτισμικής πόλης των Βαλκανίων και της Ευρώπης  του 21ου αιώνα.

Για την παράταξή μας:

πολιτισμός σημαίνει πρωτίστως  έκφραση και παραγωγή πνευματικού έργου και όχι μόνο  κατανάλωση πνευματικού προϊόντος και ψυχαγωγίας. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μας από την ακολουθούμενη πολιτιστική πολιτική του Δήμου και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας μέχρι σήμερα.

Η Δημοτική πολιτιστική μας  πολιτική  βασίζεται και παράλληλα  αναπτύσσεται γύρω από ένα κεντρικό πολιτιστικό όραμα  με άξονες :

  • Την ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας  της πόλης, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν

Τη συνύπαρξη δηλ.  των τριών πολιτισμών στο παρελθόν  : χριστιανών – εβραίων – μουσουλμάνων  με παρουσίαση των πολιτιστικών τους χαρακτηριστικών εκείνης της περιόδου, λογοτεχνία, μουσική, παράδοση κλπ αλλά και με παρουσίαση του σύγχρονου πολιτισμού τους, λογοτεχνία, μουσική, θέατρο…..

  •  Την ανάδειξη των διαφορετικών χαρακτηριστικών του αστικού πολιτισμού της πόλης και  των ιδιαίτερων στοιχείων του πολιτισμού των  χωριών του Δήμου. Τη  συνύπαρξη δηλ.  των σύγχρονων  πολιτισμών πληθυσμιακών ομάδων  με διαφορετικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά που τώρα ζουν εδώ και κατάγονται από άλλες περιοχές πχ πόντιοι, βλάχοι, κρητικοί αλλά και από άλλες χώρες
  • Την  ανάδειξη του  καινοτόμου ρόλου του Πανεπιστημίου ως  κεντρικού  φορέα παραγωγής πολιτισμού που θα καλύπτει ολόκληρο το λεκανοπέδιο του Δήμου. Η γεωγραφική του θέση στον Δήμο και η φύση του ιδρύματος, το θέτουν στο  κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας για τον πολιτισμό. Θα είναι συνεχής η πολιτιστική  αλληλεπίδραση  πανεπιστημίου και Δήμου.
  • Την ενίσχυση των πρωτογενών πρωτοβουλιών ατόμων, ομάδων και φορέων και την δημιουργία  συνθηκών ανάδειξής τους.

 

Η Πολιτιστική μας πολιτική στοχεύει:

  • Στην διαμόρφωση της σύγχρονης   «Πολιτιστικής Ταυτότητας»  της πόλης και του Δήμου.

Με τον όρο αυτό  εννοούμε α) την διαμόρφωση συνθηκών που θα κάνουν πιο ανθρώπινη την καθημερινή μας συμβίωση και θα παροτρύνουν προς συμπεριφορές σεβασμού, κατανόησης και αλληλεγγύης και β)την ανάδειξη της τοπικής δημιουργίας, σε διάφορους τομείς, αυτούς που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως τοπικό πολιτιστικό προϊόν: από την τέχνη έως τον σχεδιασμό των προϊόντων και την παροχή των υπηρεσιών.

  • Στην  πρωτογενή παραγωγή πολιτισμού από την ίδια την κοινωνία

Υπάρχουν  διάσπαρτες δημιουργικές δυνάμεις  στον Δήμο οι οποίες με την βοήθεια, πολλές φορές μόνο τον συντονισμό και την πληροφόρηση από τον Δήμο θα μπορούσαν να αναπτύξουν τις δημιουργίες τους. Ο Δήμος πρέπει να ενισχύει και να συντονίζει χωρίς να ποδηγετεί τις δυνάμεις αυτές. Αφορά κυρίως την νεολαία στην οποία οφείλουμε να παρέχουμε  δημιουργικές διεξόδους

  • Στην δημιουργία θεσμών πολιτιστικής εμβέλειας  οι οποίες ξεκινούν από το τοπικό και επεκτείνονται στο εθνικό και, μεσοπρόθεσμα στο διεθνές επίπεδο. Αποτελεί αναγκαιότητα τα Γιάννενα να αποκτήσουν διακριτό πολιτιστικό στίγμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και έξω από τα σύνορα.
  • Στη σύνδεση του πολιτισμού με άλλες πτυχές του κοινωνικού γίγνεσθαι και ειδικότερα με τον τουρισμό. Η αλληλεπίδραση πολιτισμού – τουρισμού αποτελεί σημαντικό παράγοντα  ενίσχυσης της   τοπικής ανάπτυξης.

Βασικά εργαλεία υλοποίησης  της πολιτικής μας είναι:

  • Το Πνευματικό Κέντρο: την λειτουργία του οποίου θα αναβαθμίσουμε στην κατεύθυνση της υλοποίησης της  παραπάνω πολιτιστικής μας πρότασης. Πρόθεσή μας είναι να αποτελέσει την  «ομπρέλα»  για το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό. Θα προχωρήσουμε
  • Στην  παραχώρηση χώρων που ανήκουν στον δήμο και παραμένουν αναξιοποίητοι, σε καλλιτέχνες και συλλογικότητες στη λογική της  ανταποδοτικότητας.
  • στην περαιτέρω εκπαίδευση των καλλιτεχνών διοργανώνοντας σεμινάρια σε μόνιμη βάση υπό την αιγίδα του.
  • Στον άμεσο εξοπλισμό του studio ηχογραφήσεων του Πνευματικού Κέντρου έτσι ώστε να  «ανοίξει»  στις νεανικές μπάντες της πόλης μας αλλά και στους ντόπιους μουσικούς παραγωγούς και ερευνητές της μουσικής μας παράδοσης.
  • Στην δημιουργία τμήματος παραγωγής του Πνευματικού Κέντρου το οποίο θα αξιοποιήσει το studio ηχογραφήσεων για την ανάδειξη, διατήρηση και προώθηση  του τοπικού  μουσικού μας πολιτισμού.
  • Όλα τα τμήματά του (Δημοτικό Ωδείο,  Εικαστικό Εργαστήρι, Φιλαρμονική Ορχήστρα, Τμήμα Παραδοσιακών Χορών, Σχολή Χορού, ΚΔΑΠ) που σε γενικές γραμμές λειτουργούν εύρυθμα και έχουν καταφέρει να προσελκύσουν  έναν ικανό αριθμό πολιτών στους κόλπους τους θα επανασχεδιαστούν με βάση τις σημερινές κοινωνικές και οικονομικές  συνθήκες με στόχο:
  • Το ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα στην τοπική κοινωνία και την δυνατότητα υποδοχής ακόμη μεγαλύτερου αριθμού εκπαιδευόμενων. Ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, αδυνατεί να πληρώνει δίδακτρα για τις υπηρεσίες που προσφέρει το πνευματικό κέντρο, ούτε έχει την οικονομική δυνατότητα να παρακολουθεί όλες τις εκδηλώσεις που αυτό διοργανώνει.
  • Την συνεργασία τους με την Α΄βάθμια και Β΄βάθμια εκπαίδευση. Στόχος  είναι κάθε μαθητής να βιώνει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο ένα πολιτισμικό δρώμενο (προβολή ταινίας, θεατρική ή μουσική παράσταση, έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.α) όχι μόνο ως απλός παθητικός θεατής αλλά ενεργά και συμμετέχοντας. Καλλιτέχνες και ντόπιοι δημιουργοί σε συνεργασία με τους μαθητές θα υλοποιούν ένα καλλιτεχνικό εκπαιδευτικό κύκλο σε αντικείμενο που θα τους ενδιαφέρει πχ. Θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικά κ.α.  
  • Την συνεργασία τους με τους πολιτιστικούς φορείς και τους συλλόγους των συνοικιών,  των γειτονιών και των χωριών. Το Πνευματικό κέντρο θα παρέχει όσο δύναται την εκπαιδευτική και υλικοτεχνική στήριξη στις δράσεις τους, τις  οποίες και  θα εντάσσει  στο ευρύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου.
  • Την υποστήριξη όλων των αξιόλογων  καλλιτεχνικών προσπαθειών  που γίνονται  στο Δήμο και εκτός  Πν. Κέντρου, με την λογική της ανταποδοτικότητας προς αυτόν.
  • Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων: τη λειτουργία του οποίου θα την αναδιαρθρώσουμε εκ βάθρων και σε όλα τα επίπεδα έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο και πραγματικά παραγωγικό.
  • Σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου
  •  θα προχωρήσουμε σε ριζική αναβάθμιση με μείγμα μελών από τον χώρο του πολιτισμού και της τοπικής κοινωνίας  ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό.
  • Θα αλλάξουμε τον τρόπο επιλογής του εκάστοτε καλλιτεχνικού δ/ντη ώστε να διασφαλίσουμε το αδιάβλητο της διαδικασίας, κάτι που δεν συμβαίνει έως σήμερα.
  • Θα προχωρήσουμε στην «άρση του αποκλεισμού» που βιώνουν εδώ και χρόνια οι ντόπιοι αλλά και οι διαμένοντες θεατράνθρωποι και δημιουργοί στον Δήμο μας με την ουσιαστική συμμετοχή τους και αξιοποίησή τους
  • Στο Δ.Σ. του οργανισμού
  • Στα σχήματα της παραγωγής ( καλλιτεχνικοί Δ/ντες, Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, ενδυματολόγοι, σκηνογράφοι κ.α)
  • Στην οργάνωση και στελέχωση άλλων τμημάτων ως εκπαιδευτές, εμψυχωτές και δάσκαλοι (Εργαστήρια θεάτρου, κοστουμιών, σκηνικών κ.α)
  • Στην αναδιοργάνωση και λειτουργία των παλαιών και στη δημιουργία των νέων σκηνών (Κεντρική Σκηνή/ Πειραματική/ Νεανική κ.α.)
  • Απόλυτη προτεραιότητά  μας η δημιουργία μιας νέας και σύγχρονης θεατρικής σκηνής που θα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις μιας ολοκληρωμένης  θεατρικής παραγωγής και θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης πόλης.
  • Θα ενθαρρύνουμε την δημιουργία ενός συμβουλευτικού – γνωμοδοτικού φορέα για τον πολιτισμό (φόρουμ καλλιτεχνών)  ξεκινώντας από έναν φορέα για τη λειτουργία του θεάτρου του δήμου με στόχο την δημιουργία μιας ανοιχτής και αμφίδρομης σχέσης ΔΗΠΕΘΕ και  ντόπιων θεατράνθρωπων ( ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ηχολήπτες, φωτιστές, ενδυματολόγοι, θεατρολόγοι κ.α.) οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται είτε στον Δήμο μας είτε και εκτός αυτού.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ θα συνεργάζεται με τους ντόπιους καλλιτέχνες και τα σχήματα που αυτενεργούν και δημιουργούν στην πόλη μέσα από μια διαδικασία αμφίδρομης σχέσης. Ειδικότερα
  • θα παρέχει δωρεάν  στα ανεξάρτητα επαγγελματικά  σχήματα χώρο,  υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό ώστε να διευκολύνει  την παραγωγή του έργου τους.
  • Τα σχήματα θα έχουν την υποχρέωση να εντάσσουν την παράγωγή τους στο πρόγραμμα περιοδειών  του ΔΗΠΕΘΕ χωρίς οικονομική επιβάρυνση έτσι ώστε οι δημότες όλου του λεκανοπεδίου να απολαμβάνουν  δωρεάν παραστάσεις.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ κατά καιρούς, ανάλογα με τις ανάγκες του θα αξιοποιεί στα διάφορα  εκπαιδευτικά του τμήματα το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό είτε με σχέση εργασίας είτε με την υποχρέωση παροχής υποδομής και διευκολύνσεων για την παραγωγή του έργου τους.
  • Τέλος θα παρέχει τις αντίστοιχες διευκολύνσεις και σε σχήματα που έμπρακτα προάγουν την αξιόπιστη και σοβαρή  ερασιτεχνική θεατρική δημιουργία.
  • Θα αξιοποιήσουμε τη σχέση ΔΗΠΕΘΕ και καλλιτεχνικού δυναμικού για την ανανέωση των παλαιών και την δημιουργία νέων σκηνών.
  •  Αναβάθμιση της Κεντρικής ,της Πειραματικής και της Νεανικής Σκηνής
  • Δημιουργία τριών νέων Σκηνών:
  • Πανεπιστημιακή  (σε συνεργασία με τις φοιτητικές σκηνές) ,
  • Ξενόγλωσση και Μεταναστών (σε συνεργασία με τους συλλόγους)
  • Σκηνή για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (σε συνεργασία με τους συλλόγους και τους φορείς)

 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως για να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω θα διεκδικήσουμε όλα τα κονδύλια που έχουν περικοπεί από τον πολιτισμό με την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής, σε συνεργασία με όλους τους Δήμους που οδηγούνται σε πολιτιστικό μαρασμό και οικονομική καταστροφή!

 

  • Κόστος και χρηματοδότηση

Πολλές από τις προτάσεις μας χρειάζονται μία πολιτική απόφαση για να υλοποιηθούν και ελάχιστο κόστος. Επίσης η συμμετοχή των δημοτών από το αρχικό στάδιο του προγραμματισμού και η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων των υπηρεσιών του Δήμου, μειώνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος. Μείωση κόστους, δίχως να γίνεται έκπτωση στην ποιότητα, επιτυγχάνεται με τις συνεργασίες και συμπαραγωγές που προτείνουμε.

Κύρια πηγή χρηματοδότησης του προγράμματός μας στον τομέα του πολιτισμού, θα αποτελέσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης της περιόδου 2014- 2020:

  • Τα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας με τις γειτονικές Ιταλία και Αλβανία, τα οποία έχουν στόχο τον πολιτιστικό διάλογο, τη δημιουργία δικτύων προώθησης της τέχνης και του πολιτισμού.
  • Το περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο το οποίο σχεδιάζεται από την Περιφέρεια, ύστερα από διαβούλευση και με το Δήμο Ιωαννιτών.
  • Το πρόγραμμα Creative Europe, το οποίο παρέχει 1,46δισ.€ μέχρι το 2020 για την ενίσχυση των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων της Ευρώπης.
  • Το πρόγραμμα Horizon 2020, το οποίο μεταξύ άλλων, χρηματοδοτεί την έρευνα για την πολιτιστική κληρονομιά και τη δημιουργική έκφραση, καθώς και την πολυμορφία

των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

  • Το πρόγραμμα Connecting Europe Facility, το οποίο μεταξύ άλλων έχει ως στόχο να ενισχύσει τα ψηφιακά δίκτυα της Ευρώπης, προβλέποντας την παροχή στήριξης για την πρόσβαση στις ψηφιακές πηγές της ευρωπαϊκής κληρονομιάς (Europeana).

 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.