Δήμος Ιωαννιτών: Παλιό σινεμά με φόντο το …ΕΣΠΑ

Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Ο παλιός δικομματισμός την πρώτη Κυριακή των εκλογών αποδείχτηκε κραταιός, έστω κι αν, σε πολλά σημεία, μοιράζεται κοινό όραμα για την πόλη. Νίκος Γκόντας από τη λεγόμενη συντηρητική παράταξη, Θωμάς Μπέγκας από τη λεγόμενη προοδευτική, αναμετρώνται σήμερα για το δημαρχιακό θώκο στον οποίο ο νικητής θα καθίσει τα επόμενα πέντε χρόνια.

Νικητής; Εάν πιστέψουμε, χωρίς να ρωτάμε πολλά πολλά, τον προεκλογικό λόγο των δύο παρατάξεων, δεν υπάρχουν νικητές ή χαμένοι αφού αμφότεροι εμφανίστηκαν ως…ανεξάρτητοι από κόμματα και μηχανισμούς. Άρα μόνο νικήτρια η…αυτοδιοίκηση.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Για τα κόμματα μπορεί να συμφωνήσει κανείς, ειδικά από τη στιγμή που έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Για το δεύτερο που αφορά τους μηχανισμούς δύσκολα από τη στιγμή πρόκειται για δύο παρατάξεις με μηχανισμό. Μηχανισμό χτισμένο μέσα από τη χρόνια παραμονή στη δημαρχιακή εξουσία.

Για μετρήστε: οκτώ χρόνια δήμαρχος ο Νίκος Γκόντας (άλλες δύο φορές υποψήφιος), τρισήμιση χρόνια αντιδήμαρχος ο Θωμάς Μπέγκας κουβαλώντας μαζί του την κληρονομιά του Φ. Φίλιου (τέσσερις φορές δήμαρχος, από το 1982 στα τοπικά πολιτικά πράγματα). Χώρια βέβαια τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετέχουν επί χρόνια στα δημοτικά ή νομαρχιακά συμβούλια και γνωρίζουν καλά τα κατατόπια της τοπικής διοίκησης.

Εκτός από τη μετατροπή της πολιτικής σε…επάγγελμα με τους πολίτες ουσιαστικά αποκλεισμένους από τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων, η θητεία στα έδρανα σου δίνει πάντοτε τη δυνατότητα να διεκδικήσεις με αξιώσεις έναν δήμο ή μία περιφέρεια – ή έστω να συμμετέχεις από το παρασκήνιο και να επηρεάζεις τα πράγματα.

ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΑ ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Προσέξτε πως σε τούτες τις εκλογές εκκωφαντικά σιωπηλοί ήταν οι βουλευτές – τόσο οι νυν όσοι οι παλαιότεροι κομματάρχες. Ανακατεύτηκαν, ωστόσο, καθώς το αποτέλεσμα τους ενδιαφέρει αφού από τους δήμους αλιεύουν πελάτες, ενώ ο Δήμος μπορεί να αποτελέσει το ύστατο καταφύγιο σε μία ενδεχόμενη κοινοβουλευτική αποτυχία.

Η στάση λοιπόν των κκ. Κασσή, Καλογιάννη, Τασούλα, Ασημακοπούλου, Αργύρη, Οικονόμου είναι παράγοντας που θα κρίνει τη μονομαχία της Κυριακής. Σε τι ποσοστό δεν γνωρίζουμε. Καταλαβαίνουμε σίγουρα ότι αποτελεί απόδειξη πολιτικής υστέρησης άνθρωποι να ψηφίζουν υπό καθεστώς εξάρτησης από γραφεία και μηχανισμούς.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Εκτός των βουλευτών, το αποτέλεσμα στο Δήμο Ιωαννιτών, τον μεγαλύτερο της Ηπείρου, ενδιαφέρει εξίσου την περιφέρεια και δη τον νικητή της Κυριακής, Αλέκο Καχριμάνη. Η συνεργασία του Παντελή Κολόκα (ΝΔ), προσώπου κοντά στον περιφερειάρχη, επί χρόνια αντινομάρχη, προσφάτως αντιπεριφερειάρχη, με το ψηφοδέλτιο του κ. Μπέγκα (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), όσο φανταχτερά κι αν παρουσιάστηκε δήθεν ως ρήξη με το παλιό, περιείχε ένα σαφές μήνυμα: τμήματα της τοπικής δεξιάς, τα οποία ελέγχονται από τον κ. Καχριμάνη, δεν επιθυμούν (ποτέ δεν επιθυμούσαν) τον κ. Γκόντα στο Δήμο. Επειδή ο τελευταίος εκφράζει άλλη κουλτούρα συμφερόντων, πράγμα το οποίο απέδειξε άλλωστε επί θητείας του με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη διαλυμένη ‘Όαση’ και το γκρεμισμένο ‘Ξενία’.

Η μάχη τώρα έχει ως επίδικο τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων – του ΕΣΠΑ ντε.

Το πού και πώς θα μοιραστούν δηλαδή. Σε τι έργα, ποιους θα ωφελήσουν, τι θα αφήσουν πίσω τους ως αντίκρισμα στην καθημερινότητα των δημοτών.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑΤΣΗΣ ΚΑΙ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Ελάχιστοι, ωστόσο, θα ψηφίσουν με κριτήριο το ΕΣΠΑ την Κυριακή για την οποία προβλέπεται μικρότερη προσέλευση στην κάλπη (όπως συνέβη το 2010). Το μεγάλο δίλημμα το έχουν η τρίτη και η τέταρτη παράταξη. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση και η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» με επικεφαλής τον Άρη Μπαρτζώκα. Μία τρίτη θητεία Γκόντα ή μία ακόμη θητεία «κεντροαριστεράς» με Θωμά Μπέγκα; Η εκτίμηση για τους «Πολίτες για την Ανατροπή» είναι πως ένα ποσοστό της τάξης του 5% (τουλάχιστον) θα απαντήσει στο δίλημμα και θα στηρίξει τον κ. Μπέγκα.

Προηγουμένως βέβαια ο συντονιστής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Βενέτης, δήλωσε ότι σε όποιες πόλεις υπάρχουν αριστερά ψηφοδέλτια στο β γύρο, ο ΣΥΡΙΖΑ τα στηρίζει, ενώ σε όσες δεν υπάρχουν, όπως στα Γιάννενα, ο κόσμος είναι ελεύθερος να ψηφίσει ανάλογα με τα κριτήριά του. Κατηγορηματική θέση ότι ουδείς εκ των Μπέγκα, Γκόντα εκφράζει την αριστερά.

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να πράξει το μεγαλύτερο κομμάτι της παράταξης του κ. Μπαρτζώκα ο οποίος έλαβε 9%, παρότι επισήμως η θέση είναι ψήφος κατά συνείδηση.

Κάλεσμα στους δημότες να διαλέξουν το άκυρο απευθύνει η παράταξη του ΚΚΕ με επικεφαλής τον κ. Τασούλα, στάση την οποία επέλεξαν τόσο η Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση (ΔΡΑΣΥ) με επικεφαλής τον Στέφανο Σκοπούλη όσο και η Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα με επικεφαλής το Χρήστο Πατσούρα.

ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΜΠΕΓΚΑΣ;

Σημαίνουν όλα τα παραπάνω ότι η παράταξη του κ. Μπέγκα είναι σίγουρη νικήτρια την Κυριακή; Όχι! Αφενός υπάρχει η δυσκολία να ερμηνεύσει κανείς μία ψήφο στην οποία κυριαρχεί εν πολλοίς η διαπροσωπική σχέση (ψηφίζω σόι, φίλο, γνωστό, αφέντη, έπειτα πολιτική) αφετέρου δεν γνωρίζουμε το πού θα κατευθυνθούν ψήφοι της ακροδεξιάς με την οποία έχουν φλερτάρει αμφότεροι οι υποψήφιοι (πρόσφατα και παλιότερα).

(*Αρχική δημοσίευση στην εφημερίδα epilogesnews που κυκλοφορεί)

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.