Γεροβασίλη: Εδωσε περίγραμμα, θέλει εξειδίκευση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΦΩΤΟ: Γιώργος Παπαχριστοδούλου

Ανάμικτες οι εντυπώσεις από τη σημερινή παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Ηπειρος Ανατροπής» με επικεφαλής την βουλευτίνα Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Η κα Γεροβασίλη επιχείρησε να δώσει το στίγμα της παράταξης στις γενικές του διατυπώσεις την ώρα που δεν έγιναν ξεκάθαρες οι πολιτικές παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν ώστε να μετατραπεί η Ήπειρος σε «τόπο ανάπτυξης και ζωής».

Θα περιμένουμε ασφαλώς την δημοσιοποίηση του αναλυτικού προγράμματος, ωστόσο, θα ανέμενε κανείς κάτι τέτοιο να έχει ήδη συμβεί ώστε οι ψηφοφόροι να ενημερωθούν και να πεισθούν για ποιον λόγο δεν πρέπει να στηρίξουν τον μεγάλο αντίπαλο, που δεν είναι άλλος από την παράταξη υπό τον Αλέκο Καχριμάνη. Παράταξη η οποία, όπως ανέφερε ο Γιάννης Παπαδημητρίου, επικεφαλής της παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, «αποδείχτηκε ανίκανη να σχεδιάσει και να αντιληφθεί το δημόσιο συμφέρον» και ταυτόχρονα υπήρξε «επιτήδεια στην οικοδόμηση πελατειακών δικτύων».

Με δημοκρατία και συμμετοχή

Η κα Γεροβασίλη ξεκίνησε την ομιλία της ρωτώντας ρητορικά εάν οι πολίτες θυμούνται τα προγράμματα και τα ονόματα των παρατάξεων οι οποίες ζήτησαν την ψήφό τους στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι βασικό της χαρακτηριστικό ήταν πως «άρχιζαν και τελείωναν με το αποτέλεσμα της κάλπης». Αντιθέτως, η παράταξη της οποίας ηγείται, θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του δημόσιου λόγου, υπονοώντας ότι δεν θα εξαφανιστεί την επομένη των εκλογών (σ.σ. κάτι το οποίο έχει συμβεί πάμπολλες φορές και στην περίπτωση αριστερών παρατάξεων). «Δεν προκύψαμε εδώ ευκαιριακά. Έχουμε δώσει μάχες, μέσα κι έξω από τα συμβούλια, ενάντια στον ‘Καλλικράτη’, μάχες για τη διαφάνεια και την ιεράρχηση στη λήψη των αποφάσεων», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι η παράταξη τάσσεται υπέρ των τοπικών δημοψηφισμάτων, υπέρ του συμμετοχικού προϋπολογισμού, υπερασπίζεται τους δημόσιους χώρους και τα φυσικά συλλογικά αγαθά, όπως το νερό και η ενέργεια, προκρίνει την αποκέντρωση του κράτους υπέρ μιας ισχυρής αυτοδιοίκησης. Το τρίπτυχο δημοκρατία, διαφάνεια, συμμετοχή, συμπυκνώνει τις παραπάνω θέσεις.

Ακόμη, η παράταξη δηλώνει ότι θα υπερασπίσει τα δημόσια αγαθά της υγείας και της παιδείας τα οποία απειλούνται από την ιδιωτικοποίηση, να διακόψει την εκποίηση των παραγωγικών μονάδων του τόπου (όπως συνέβη με το ξεπούλημα της ‘ΔΩΔΩΝΗΣ’), να στηρίξει στην κοινωνική συνεταιριστική οικονομία, να προχωρήσει στην ανακατανομή πόρων στα μικρά έργα.

Η κα Γεροβασίλη συνέδεσε τη μάχη των περιφερειακών εκλογών με τις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις επισημαίνοντας ότι οι πολιτικές των μνημονίων έχουν αφαιμάξει και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση (περικοπή πόρων που αγγίζει το 60%) κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα ανατροπής αυτών των πολιτικών. «Σε αυτές τις εκλογές συγκρούονται δύο αντιλήψεις: από τη μία, οι νεοφιλελεύθερες επιλογές των μνημονίων που στηρίζουν τις τράπεζες από την άλλη, η δική μας αντίληψη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η σεισάχθεια», τόνισε κάνοντας ειδική αναφορά στα δίκτυα επιρροής τα οποία αναπτύσσει, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, η γερμανική πλευρά μέσω του Γερμανού υφυπουργού για την Αναπτυξιακή Συνεργασία, Φούχτελ. Πρόκειται για μία ιδιότυπη νεοαποικιοκρατική εξάρτηση, σημείωσε για την γερμανική απόπειρα να μπει χέρι στις υποδομές και τους πόρους των τοπικών κοινωνιών.

Ελλείψεις

Από το περίγραμμα των θέσεων της κας Γεροβασίλη απουσίαζαν, ωστόσο, αναφορές σε θέματα τα οποία αφορούν εξίσου το μέλλον της Ηπείρου, όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από μία ενδεχόμενη εξόρυξη πετρελαίου, η μεταναστευτική πολιτική και η αντιμετώπιση του φαινομένου της ακροδεξιάς. Στα θετικά καταγράφεται βέβαια η ειδική αναφορά, στο μπάνερ το οποίο διέκρινε κανείς πίσω από την υποψήφια περιφερειάρχη, με πρώτη θέση την αντίθεση στην ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων της Ηπείρου.

Συμμαχίες και…γκρίνιες

Στο πεδίο των συμμαχιών όσον αφορά τα πρώτα 25 ονόματα των υποψηφίων για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ξεχωρίζει ο πρώην δήμαρχος Παμβώτιδας, επί χρόνια μέλος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κρανάς, το επί χρόνια στέλεχος του ΚΚΕ και εκλεγμένος στα συμβούλια της Τοπικής Ένωσης Δήμων Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ιωαννίνων με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου Πραμάντων, Ηλίας Γκεσούλης και ο Σπύρος Πάϊκας, παλιότερα μέλος του ΠΑΣΟΚ, δημοτικός σύμβουλος Ζίτσας. Για την τελευταία υποψηφιότητα πληροφορίες αναφέρουν ότι η τοπική οργάνωση Ζίτσας του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφωνίες καθώς πρότεινε άλλα ονόματα να εκπροσωπήσουν τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο του νομού Ιωαννίνων, ωστόσο, απορρίφθηκαν.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Αναλυτικά οι υποψήφιοι: Νίκος Αντωνίου Γιατρός – Πρώην Συντονιστής Δ/ντής Μαιευτικής κλινικής Νοσ. Χατζηκώστα-Πρώην δημ. Σύμβουλος, Κώστας Βενέτης, δάσκαλος – συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Γκεσούλης, Διοικητικός υπάλληλος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευτυχία Εξάρχου-Αθανασίου, Οικονομολόγος-συνταξιούχος υπάλληλος ΙΚΑ, Γιάννης Καραγιάννης ,οικονομολόγος-σύμβουλος επιχειρήσεων, Χρήστος Καρακώστας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός-Πράμαντα, Παύλος Κοντογιάννης, Ηλετρονικός Μηχανικός- ελ. Επαγγελματίας- μέλος κίνησης προστασίας Αώου, Γιώργος Κοτολούλης, οικονομολόγος, πρόεδρος αδελφότητας Δροσοπηγιωτών Κόνιτσας, Γιώργος Κρανάς, συνταξιούχος εφοριακός-πρώην Δήμαρχος Παμβώτιδας, Ντρέας Λύτρας, Τεχνολόγος Μηχανικός Ηλεκτρονικός –εργαζόμενος στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, Νίκος Μάνθος, Αν. Καθηγητής Τμ. Φυσικής Παν. Ιωαννίνων, μέλος συλλόγου προστασίας Αράχθου, Αντρέας Μαρέτης, Φαρμακοποιός – πρώην πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Κώστας Μωραΐτης, εκπαιδευτικός πρώην αντιδήμαρχος Δ. Σελλών, Βαγγέλης Νέσσερης, πρώην Δ/ντής Πολιτικών Δικαιωμάτων, Τάκης Νικολόπουλος, γιατρός πρόεδρος Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου, Γιάννης Ντάλλας, αντιδήμαρχο Πωγωνίου, Σπύρος Πάικας, Δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Ζίτσας, Χρυασγή Παπαδογιάννη- Μπακαγιάννη, Πολιτικός Μηχανικός-εργαζόμενη στη ΔΕΥΑΙ, Αγγελική Παπά, εργαζόμενη στην ΕΡΑ Ιωαννίνων, Βασίλης Ρίζος, Κοινωνιολόγος-εκπαιδευτικός, Δημήτρης Σιώρος, Φυσικός-μουσικός παραγωγός, Άρης Σπέγγος, Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης – εκπαιδευτής καταδύσεων, Μπάμπης Τουφίδης, Φυσικός-συνδικαλιστής, Μαρία Τράντζα, τραπεζικός υπάλληλος και Βάσω Φλώρου-Ζήκου, δασκάλα.

*Τοποθετήσεις στη διάρκεια της παρουσίασης, την οποία έκανε η Ελένη Κόλλια, έγιναν από τους τέσσερις υποψηφίους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες: Βασίλη Τσίκαρη (Ιωαννίνων), Παναγιώτη Πάντο (Θεσπρωτίας), Βασίλης Γιολδάσης (Άρτας), Δημήτρης Κωνής (Πρέβεζας). Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων, Λάζαρος Νάτσης. Παρόντες ο βουλευτής Ιωαννίνων, Χρ. Μαντάς και ο βουλευτής Πρέβεζας, Κ. Μπάρκας.

*Δεν ηχεί τόσο καλά στα αυτιά να αναφέρεται η Όλγα Γεροβασίλη ως βουλευτής και όχι ως βουλευτίνα, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Ιδιαίτερα, όταν η ίδια υπήρξε υποψήφια ευρωβουλευτίνα, το 2004, με τις «Γυναίκες για την Ευρώπη».

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.