Απαραίτητη η αντίσταση στους πλειστηριασμούς

Το Δίκτυο Αλληλέγγυας Οικονομίας Ιωαννίνων σχεδιάζει πρωτοβουλίες δράσης- Τι έγινε στην εκδήλωση της Παρασκευής, 11 Απριλίου 

Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, εξώσεις σε ενοικιαστές οι οποίοι φτωχοποιούνται βίαια, ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν οφειλές και επιβαρύνονται με πανωτόκια. Η εξουσιαστική επίθεση στο κοινωνικό δικαίωμα στη στέγαση σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση της ίδιας της ύπαρξης αποτελούν ένα ζοφερό παρόν για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Θα δημιουργήσουν ένα χειρότερο μέλλον όταν ξεκινήσουν, σε ευρεία κλίμακα, οι πλειστηριασμοί των σπιτιών για χρέη προς τις τράπεζες, το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσε, το απόγευμα της Παρασκευής, 11 Απριλίου, το Δίκτυο Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας Ιωαννίνων, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός δικτύου άμεσης στήριξης όσων συμπολιτών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σπίτι, ή προηγουμένως έχουν μείνει χωρίς ρεύμα ή νερό. Σύμφωνα με τη Μαρία Μπότση, νομικό, μέλος της κίνησης «Αλληλεγγύη για όλους», «ένα πρώτο βήμα είναι η απενοχοποίηση του δανειολήπτη. Να καταλάβει δηλαδή ο καθένας ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος για ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, όπως είναι η στέγαση».

ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Όπως σημείωσε είναι το τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει ενισχυθεί γενναία με δημόσιο χρήμα τον καιρό των αλλεπάλληλων μνημονίων το οποίο οδηγεί τους ανθρώπους στην εξαθλίωση. Αντίστοιχη είναι η εμπειρία από την Ισπανία, όπως τη μετέφερε ο Rogelio Cañedo Liz, μέλος του κοινωνικού κινήματος N.E.R.O. (Núcleo Estudiantil de Resistencia de Orihuela). Με πυρήνα της συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» (Indignados), το 2011, αλλά και παλιότερες πρωτοβουλίες, όπως η Πλατφόρμα ενάντια στα ενυπόθηκα δάνεια, οι Ισπανοί και οι Ισπανίδες, συγκρότησαν πρωτοβουλίες οι οποίες, συχνά με το ίδιο τους το σώμα, υπερασπίζονται απέναντι στην ισπανική αστυνομία τα σπίτια των δανειοληπτών τα οποία επιχειρούν να αρπάξουν οι τράπεζες.
Δεν έχουν καταφέρει να διασώσουν όλα τα σπίτια, ωστόσο, όπως σημείωσε ο Rogelio Cañedo Liz, οι πολίτες καταλαβαίνουν πλέον ότι δεν μπορεί οι τράπεζες να ευημερούν και οι άνθρωποι να ζουν σε συνθήκες αθλιότητας. Για αυτόν τον λόγο αντιστέκονται σθεναρά δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα πλαίσιο συλλογικής ζωής, με έμπρακτη στήριξη σε οικογένειες οι οποίες καταλαμβάνουν σπίτια που απειλούνται με κατάσχεση. Μία πρόταση που διατυπώνεται στην Ισπανία και η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, έστω ως προσωρινό μέτρο ανακούφισης, είναι η σύνδεση των μειώσεων στο εισόδημα με το ύψος του ενοικίου.
Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί, σε τοπικό επίπεδο, με τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι δημότες. Εξάλλου, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμος Ιωαννιτών οφείλει να διαθέσει, για την κάλυψη ευρύτερων, στεγαστικών και άλλων αναγκών, την χειμάζουσα δημοτική περιουσία σε ανέργους, υποαπασχολούμενους, νεολαίους, ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της επισφάλειας, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να τεθεί ανοιχτά το θέμα της απαλλοτρίωσης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

ΟΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Στα προβλήματα των επαγγελματιών της πόλης οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλλουν εισφορές και στερούνται την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Λευτέρης Λάππας, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Ιωαννίνων ανασφάλιστοι κατά του ΟΑΕΕ, τονίζοντας ότι συγκεντρώνονται υπογραφές (ήδη έχουν υπογράψει 500 επαγγελματίες) και σχεδιάζονται παρεμβάσεις, όπως η πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό υποκατάστημα. Κατά τη διάρκεια της τέθηκαν τον διοικητή του οργανισμού τα αιτήματά τους: κατάργηση του άρθρου περί μη δυνατότητας αναστολής των εις βάρος τους επερχόμενων πλειστηριασμών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση/κατάργηση των έντοκων προσαυξήσεων για καθυστερημένες οφειλές, κατάργηση της συνέχισης χρέωσης των ασφαλιστικών εισφορών, στις περιπτώσεις όπου, λόγω μην καταβολής τους, ο ΟΑΕΕ παύει να παρέχει υπηρεσίες υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπογράφουν και ηλεκτρονικά στο : anasfalistoioaeeioanninon.wordpress.com.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
Το πώς θα σταματήσουν τυχόν πλειστηριασμοί και παράλληλα θα συζητηθεί το θέμα της αξιοπρέπούς στέγασης για όλους, στο πλαίσιο ενός δικαιώματος στην πόλη και την ίδια την ύπαρξη, θα απασχολήσει μία επόμενη ανοιχτή συνάντηση του Δικτύου Αλληλέγγυας Συνεργατικής Οικονομίας Ιωαννίνων, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι επαφές με τους τοπικούς φορείς (Εργατικό Κέντρο, Δικηγορικός Σύλλογος, Οικονομικό Επιμελητήριο, Τεχνικό Επιμελητήριο, σύλλογοι, κλπ.), η δημιουργία ενός δικτύου άμεσης παρέμβασης, η ενημέρωση των πολιτών, ο τρόπος με τον οποίο θα παρέχονται νομικές συμβουλές στους ενδιαφερόμενους, δανειολήπτες και ενοικιαστές.
Το Δίκτυο Αλληλέγγυας Συνεργατικής Οικονομίας στεγάζεται στην οδό Τοσίτσα 16 (Τοσίτσα 16, παλιά γκαλερί Αμυμώνη, τηλ. 26510-79595, Τετάρτη-Πέμπτη 6-8 μ.μ.).

-Γιώργος Παπαχριστοδούλου

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.