Να πάρουν θέση για το «Χωρίς Μεσάζοντες»

Για την επικείμενη απαγόρευση διανομών – Κάλεσμα της τοπικής Κίνησης προς τις παρατάξεις του Δήμου Ιωαννιτών 

Κάλεσμα στις δημοτικές παρατάξεις της πόλης των Ιωαννίνων να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά της επίθεσης την οποία εξαπολύει η κυβέρνηση στις αδιαμεσολάβητες διανομές τροφίμων χωρίς μεσάζοντες απευθύνει η Κίνηση «Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες- Ιωάννινα».

ΠΡΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΙΑΝΟΜΩΝ: Την προηγούμενη Τρίτη 6 / 5, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση παρά τις έντονες αντιδράσεις υπερψήφισε το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, χτυπώντας τις λαϊκές και τον καταναλωτή προς όφελος των  μεγάλων συμφερόντων. «Παράπλευρη (;) απώλεια» η εκτέλεση του κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες»: Όπως αναφέρεται στο άρθρο 33, παράγραφος 2: «Δεν επιτρέπεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου (σημ. σε αυτό εντάσσονται και οι δράσεις για διάθεση προϊόντων «χωρίς μεσάζοντες») σε δήμους με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων».

Το κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες», που αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, ενίσχυσε την απευθείας σχέση παραγωγού και καταναλωτή, επιτρέποντας στον τελευταίο να προμηθεύεται ποιοτικά προϊόντα σε δίκαιες τιμές. Η εξοικονόμηση χρημάτων για τα νοικοκυριά που συμμετέχουν δεν είναι το μόνο όφελος για την ελληνική κοινωνία, καθώς οι «Χωρίς Μεσάζοντες» επηρεάζουν συνολικά την αγορά, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές των υπεραγορών και δίνοντας άμεση ένεση ρευστότητας στους μικροπαραγωγούς και τους συνεταιρισμούς, σε μια περίοδο κρίσιμη για την ίδια την επιβίωση τους. Επιπλέον, τα δωρεάν προϊόντα που εξασφαλίζονται μέσα από τη διαδικασία ενισχύουν χειμαζόμενα τμήματα του πληθυσμού, ενώ η μαζικότητα του εγχειρήματος φυτεύει τον σπόρο της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της ελπίδας, σε μια περίοδο που η απομόνωση, η ανθρωποφαγία και η απελπισία απειλούν να κυριαρχήσουν. Μαζί με τους «Χωρίς Μεσάζοντες» αναπτύσσεται ένα κίνημα αλληλεγγύης, με δράσεις που υπερασπίζονται και χτίζουν την ανθρώπινη και κοινωνική αξιοπρέπεια σε όλα τα επίπεδα.

Η Κίνηση αναφέρεται στις δραστηριότητες της Κίνησης που έχουν λάβει χώρα στην πόλη των Ιωαννίνων. Ειδικότερα στην πόλη μας οι «Χωρίς Μεσάζοντες» έχουν διανείμει πάνω από 120 τόνους τροφίμων σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και έχουν ενισχύσει με δωρεάν τρόφιμα δεκάδες συνανθρώπους μας και σωματεία (από τους απεργούς της ΕΡΑ, της Spider και της ΕΠΡΟΨΥΗ μέχρι τη Μητρόπολη και τους άστεγους μετανάστες της πόλης). Η τοπική κίνηση «Χωρίς Μεσάζοντες» συμμετέχει στο  «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» της πόλης μας από τη δημιουργία του. Το «Δίκτυο» συνενώνει ομάδες με πολύπλευρο έργο, που περιλαμβάνει από τη συγκέντρωση και διανομή ρούχων και σχολικών μέχρι τη διάσωση των τοπικών σπόρων – αναγκαίων για την αειφόρο διατροφική αυτάρκεια και την απόκρουση των μεταλλαγμένων -, την προσπάθεια για ένα εναλλακτικό τοπικό νόμισμα, την κινητοποίηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, τη στήριξη των νοικοκυριών με κόκκινα δάνεια και την ενημέρωση για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και την αυτοδιαχείριση ως απάντηση στην οικονομική κρίση.

«Όλα αυτά βάζει στο στόχαστρο η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για την οποία ‘αλληλεγγύη’ σημαίνει μονοπρόσωπες ΜΚΟ για χρηματοδότηση των ημετέρων και φιλανθρωπικά γκαλά για να εκτονώνουν τις τύψεις τους οι φιλάνθρωπες κυράδες των εφοπλιστών που σκανδαλωδώς αρνούνται να φορολογηθούν», εκτιμά η Κίνηση στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα έμπρακτης ακύρωσης της κυβερνητικής απόφασης καθώς:

«Το κίνημά μας όμως είναι πολύ μεγάλο για να το περιορίσει ο οποιοσδήποτε νόμος. Είναι μια αυθεντική και μαζική απάντηση της ελληνικής κοινωνίας. Η αλληλεγγύη δεν περιορίζεται με νόμους εναντίον των διανομών, όπως δεν καταργείται η βαρύτητα με διατάγματα εναντίον της πτώσης. Η ζωή βρίσκει πάντα τον τρόπο – και εμείς σε κάθε περίπτωση θα βρούμε τη λύση και θα συνεχίσουμε «Χωρίς Μεσάζοντες». Ωστόσο η στάση των εκάστοτε δημοτικών αρχών απέναντι στο νέο νομικό πλαίσιο μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση του εγχειρήματός μας».

Για το λόγο αυτό ζητά από τις υποψήφιες δημοτικές παρατάξεις να απαντήσουν με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο αν η πιθανή εκλογή τους θα σημάνει και το τέλος των διανομών «Χωρίς Μεσάζοντες» στην πόλη μας ή αν έχουν σκοπό να στηρίξουν το κίνημα της αλληλεγγύης.

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.